Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 11:25:23

Пресечки

Гроздето за домашно вино вече е на привършване

Всяка година до моста на булевард "Русия" в Добрич вниманието на шофьорите е привлечено от голяма табела  с надпис: "Грозде/Сливи", която приканва добруджанци да спазят традицията и да си направят алкохол собствено производство. Десетки ремаркета с добричка регистрация стоварват тия дни  хамбургски мискет и бяло грозде. Цените им за реколта 2014 г. са съответно 1.20 лв/ кг и 0.90 лв./кг. Вместо в щайги купувачите могат да отнесат стоката си направо в популярните сини бидони. Италианска машина пресова  на място кехлибарения плод. "Гроздето ни идва от Сливен", информират продавачите и хвалят заготовката си за вино  докато пълнят поредното  ремарке за клиент от село Ведрина. Предупреждават, че тази година рано ще разтурят бивака си, защото количествата  грозде можели да им   осигурят работа  едва до края на месеца.  
При добър сезон  търговията  продължавала и през октомври. В Сливен и в Сунгурларе обаче листата  на повечето лозя  опадали още през юли  заради маната, а калта не позволявала да се влезе с машини в лозята.  
"Няма грозде", жалват се и от друга импровизирана борса в Добрич, разпростряла се на малка уличка до "Кауфланд". Там старият български сорт "Димят" струва 1.10 лв./кг. Френското по произход мерло се предлага срещу 0.90 лв. с уточнението за 24% захарност.
Търговец, разположил щайгите си  директно на тротоара, пояснява: "Ходя вече два пъти до Сунгурларе. След броени дни мискетът ще свърши. Ще останат малко количества от другите сортове – мерло, каберне, шардоне.  Ако гроздето няма нужните качества, не очаквайте и хубаво вино.”

Коментари  

+1 #2 КръстеВиночерпец 17-09-2014 22:12
На зима ще ходим у съседите да пием от техния кастел. "В Брестовица един разбрал, че комшията му е направил хубаво вино. Пил си той вкъщи и се сетил да му отиде на гости. Бутнал портата, излаяло кучето, комшията излезал сънен и разчорлен... “Ами дойдох ти на гости?” Легнал съм, отвърнал му комшията, но не могъл да откаже на съсед. Слезли в зимника, пийнали, оня мляснал и рекъл: “Ай, да имаш такова вино и да спиш!”
Цитиране
0 #1 Inna 17-09-2014 19:16
Дионисиевата клетва «Ще правя вино само от грозде, както са ни завещали прадедите ни; няма да използвам виното за постигане на користни цели; няма да допускам засаждането на лозата на лоши терени; няма да посягам с лоши помисли към нея; няма да разреждам никога виното с вода»
Цитиране