Петък, 12-ти юли 2024 г. | 16:18:28

Пресечки

Как преди 25 години Толбухин си върна името Добрич

Добрич през 40-те години на миналия векДобрич през 40-те години на миналия векТолбухин е първият град в демократичната история на България, заявил, че иска да си върне старото име Добрич. Столицата на Добруджа се казва така от 1882 г. Тогава с указ на княз Алексанадър Батенберг е премахнато турското Хаджиоглу Пазарджик и градът е наречен Добрич, по името на владетеля Добротица. През 1949 обаче е прекръстен на името на съветския маршал Толбухин.
Инициативата за промяната тръгна веднага след 10 ноември 1989-та, спомня си журналистът Красимир Кастелов. Идеята за връщането на името е на археолога Валери Йотов и на негови колеги от  регионалния исторически музей. Групата историци, заедно с инженера от ЗЕНА Йордан Куцаров, са  в основата на създаването на първата демократична структура в града – Независимо движение за демокрация (НДД).
След 10-ти ноември всичко се събуди изведнъж. В София правеха  многохилядни митинги, имаше възторг, енергия, ентусиазъм. Тогава в Толбухин приказките бяха в стил: "Виж какво правят в столицата, а тук нищо не става". Събрахме се приятели и съученици и първото, което ни хрумна, беше и ние да направим митинг, разказа пред Бележник доцент Валери Йотов. Трябвало обаче с нещо да пробудят хората. В един от разговорите възникнала идеята за връщане на старото име на града. Не беше приета с въодушевление, спомня си сега историкът. Няколко дни преди митинга съмишлениците организирали и подписка. Събирали ги пред блок "Валентина", но само в обедната почивка. После обявили за акцията и на самия митинг. Тоблухин през 80-те години на миналия векТоблухин през 80-те години на миналия векНа събирането пък някои от ораторите се обърнали към множеството с "Госпожи и господа!", което предизвикало объркване сред присъстващите. 
След месец-два се натрупали около 3 хиляди подписа "За" връщането на старото име на Добрич. Основно от възрастни добруджанци,  защото по-младите не разбирали за какво става дума. Сериозно рамо съратниците получили от краеведа Любен Бешков. Валери Йотов си спомня, че по време на една от командировките в София, занесъл подписката в Народното събрание. Просто я оставил някъде и приключил с темата. Дори не получил документ за това. Впоследствие обаче инициативата продължил президентът д-р Жельо Желев.
Точно преди 25 години, на 19 септември 1990 година, държавният глава подписва Указ № 87, с който Толбухин се преименува на Добрич. Указът е обнародван на 25 септември същата година в брой 77 на Държавен вестник и е прочетен от председателя на седмото Велико народно събрание акад. Николай Тодоров на многохилядния тържествен митинг на пл. "Свобода". В този момент добруджанци са излезли в центъра, за да честват 50 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.
Кино "Добрич" през 80-теКино "Добрич" през 80-теОт днес във фоайето на регионална библиотека "Дора Габе" е подредена изложба, наречена "С името Добрич". Експозицията съдържа снимки от тържествата на 25 септември 1990 г. и от посещенията на д-р Жельо Желев в Добрич. Те са предоставени от музея, от Държавния архив в града, Дарик радио, в-к "Добруджанска трибуна", Елка Няголова, Борис Спасов и Васил Колев. Там може да бъде разгледано и дигитално копие на указа, подписан от д-р Жельо Желев.
Изложбата е организирана от община Добрич, съвместно с историческия музей и библиотека "Дора Габе".