Сряда, 29-ти май 2024 г. | 17:33:48

Забележник

Измамата, наречена "Българската Коледа"

Радев и министри от служебния кабинет по време на концерта, сн. БГНЕСРадев и министри от служебния кабинет по време на концерта, сн. БГНЕС"Иницитивата "Българската Коледа" ни връща вярата, че сме цивилизовано общество", обяви на концерта на тазгодишото събитие президентът Румен Радев. От което следва да заключим, че живеем в примитивно устроено и варварско общество, което обаче не е съвсем безчовечно, защото участва в благотворителната инициатива Българската Коледа. Вярно, че политиците напоследък буквално ни замерват с простотии. Твърдението на държавния ни глава обаче, който в момента държи и всички лостове на изпълнителната власт, не е обичайната простотия. Това твърдение е лицемерно, безочливо и невежо едновременно. И най-вече – то представлява гигантска манипулация!

Защото висша форма на цивилизоваността на едно общество е създаването на социалната държава, т.е. държава, която "чрез властта се грижи да има равенство в правата на различните социални прослойки и на всяко едно лице". За да осъществи това цивилизационно намерение социалната държава е въвела задължително обществено осигуряване, част от което са здравните осигуровки. Тези задължителни здравни осигуровки пък трябва да бъдат справедливо разпределени, за да може всички слаби, болни и нуждаещи се хора да бъдат обгрижени. Учили са ни, че за цивилизоваността на едно общество съдим по неговата загриженост за най-уязвимите групи – болните, децата, възрастните. И ето, обществото е дало пари и е делегирало тази функция на държавата. Но! Въпреки, че е събрала парите на обществото за здраве, държавата е изключила от списъка с помощи редица детски заболявания. И всеки месец преди Коледа медиите ни заливат с покъртителни истории за страдащи деца, които търсят нашата помощ, защото тяхното заболяване не се поема от здравната каса. Майки благодарят за получените досега пари от Коледата и молят за още, а малките болни деца показват напредък. Обществото е облъчвано от измамното твърдение, че без неговата лепта, децата ще загинат, а болниците ще останат без ключова апаратура. Ето сега ехти гръмкото хвалебствие, че за 20 години Българската Коледа е събрала цели 40 млн. лева. А знаете ли какъв е размерът на бюджета на здравната каса? Само за тази година за НЗОК са предвидени 6, 5 млрд лева. Т.е. събраните от милостивото общество пари за болни малчугани са някакъв микрон от огромната сума, с която държавата разполага. И която е длъжна да разпредели справедливо на нуждаещите се. Колко общо са те, обаче никой не казва. Както и не е ясно какъв процент от всички необхванати от здравната каса деца са подпомогнатите от Българската Коледа? Да сте прочели или гледали журналистическо разследване по темата? Не се очертава да получите такава информация. Защото на държавата ѝ трябват молещи страдащи и милостиви бедняци. А зад гигантската информационна мъгла, обвита с благотворителност, се крият целият държавен апарат и всички обслужващи медии.

Какво ще стане, ако се вдигне мъглата ли? Ще разберем, че тезата за социалната държава я има само в конституцията. И че на държавния глава, който и да е той, му е нужно да ни хвали, за да не открием, че задължително внасяните от нас пари за здраве се разпределят несправедливо и варварски!