Петък, 12-ти юли 2024 г. | 16:22:25

Новини

Свещеник гони майка с две деца от приюта към храма

Милена с двете й дечица пред приютаМилена с двете й дечица пред приюта33-годишната болна вдовица има две ангелчета, но е без дом, без работа, не може да купи лекарства нито за астмата на сина си, нито да плати за своето лечение. Сметките й са запорирани заради дългове. От шест месеца живее в приюта към храма "Света Троица" в Добрич, но от тази вечер има десет дни срок да напусне хосписа. Причината – потърсила е журналисти, за да си огласи проблемите.
До 2009-та година Милена Стоянова Събева е щастлива съпруга и майка на двегодишно момченце. Тя и съпругът й Георги Събев живеят в общинско жилище. Георги е ел.техник и съумява да подсигури на семейството си сносен живот. Всичко върви нормално, докато не ги сполетява катастрофа. Във фаталния ден фамилията се връща от Варна със собствената си кола. Кара я шофьорка, наета от семейството. Преди да влязат в Добрич ги връхлетява луксозен джип, който кара с 250 км/ч. От удара майката и момченцето изхвърчат на десетки метри от пътя. Джипът избягва от местопроизшествието. "Не помня нищо. Намерил ни овчар и извикал линейка. Лекуваха ни в болница "Света Ана" във Варна. Била съм три месеца в кома, а синът ми е бил в кома месец", разказа Милена пред Бележник. Съпругът Георги оцелява без видими поражения. Милена обаче се възстановява трудно и бавно. За лечението й отиват всички спестени пари на семейството. Само за така необходимите стволови клетки трябва да дадат 5 хиляди лева. Налага се да продадат колата и всичко ценно. Парите пак не стигат, започват да вземат назаем, затъват в дългове. Междувременно водачът на джипа е издирен, но следствието доказва, че е виновна наетата от семейството шофьорка, защото карала бавно. Ражда се дъщеричката. Съпругът е няколко пъти в прединфарктно състояние. Малкият Симеон се разболява от астма. Борчовете растат. През 2013 година Георги получава инфаркт и умира на 47 години.
"Дължахме много пари на Жилфонд – наем, консумативи. Само сметката за ток беше 3 500 лева", продължава тъжния разказ Милена. На помощ идват лихварите. Милена взема 2000 лева от "Бързи кредити", за да плати част от борчовете. Парите стигат само за дълговете към частни лица. Десетина дни по-късно тя е изгонена от общинското жилище, заради неплатени сметки. Багажът й е заключен като залог, че когато намери пари, ще си плати и ще го прибере. Без пари, без дрехи, без дом Милена моли за помощ майка си, но тя отказва да я приюти, защото вторият й съпруг не позволявал. За кратко младата жена живее при баща си. Една нощ обаче отецът се напива и ги изгонва.
Отец ЕмануилОтец ЕмануилОт шест месеца майката, четиригодишната Маринела и 7-годишният Симеон са подслонени в приюта към храма "Света Троица". И там обаче има сблъсъци. Момченцето е първокласник. Църквата има договорености с у-ще "Стефан Караджа", но Милена го записва да учи в училище "Христо Ботев". Живеещите в приюта са задължени да работят на нивите на църквата. Майката обаче няма на кого да остави децата и отказва да ходи с тях да копае. Един ден припада в приюта. От църквата й плащат медицинския преглед. Лекарите й откриват миома. Жената обаче не е здравноосигурена и не може да бъде оперирана. Другата възможност е да плати 200 лева, но тя разполага само с 85 лева детски, които отиват изцяло за основните нужди на малките. Няма с какво да купи дори лекарства за астмата на малкия. В същото време дългът й към банката с лихвите е станал 5 500 лева. Съдия-изпълнител запорирал сметките й и обяснил, че щом тръгне на работа, ще й спират половината от заплатата.
Милена усилено търси работа, но няма квалификация. Преди време  е работила като шивачка и чистачка. "Навсякъде ми искат компютърни умения", обясни тя. Записала се на трудовата борса и в момента кара безплатно компютърен курс. Заради това, че не ходи да копае и продължава да стои без работа Милена получава ултиматум от отец Емануил, който управлява приюта. "Каза ми, че щом синът ми завърши училище през май, трябва да напусна", обясни жената.
Бележник потърси позицията и на отец Емануил. Разговорът с него се състоя в понеделник вечерта в храма "Света Троица" в Добрич. Защо трябва да говорим само за Милена, започна да се дърпа свещеникът. Поискахме да говорим за всички в приюта, но се оказа, че свещеникът не знае колко точно човека са настанени там. Не давам интервюта, не обичам да говоря с журналисти, непрекъснато повтаряше отецът и се разгневи от диктофона. Първо обясни, че срокът за престой при тях е три месеца, но може да бъде удължен на шест месеца. После помоли да бъде изключен диктофонът. Вече на изключена записвачка каза, че няма никакъв срок за престой, защото са независима институция и сами си определят правилата. Помолен да помисли за някакво решение на проблема с Милена, отецът каза: "Нейният изход е защитено жилище!" Накрая божият служител обеща да съдейства и разговорът приключи.
Мислехме, че заглавието на този текст ще е друго и тази вечер заснехме Милена и двете й деца пред приюта. Веднага след снимките обаче отец Емануил извикал Милена на разговор на четири очи. "Даде ми десет дни срок да напусна, защото съм извикала журналисти", изплака по телефона нещастната жена. "Ако остана на пътя, ще ми вземат децата. Нямам никого. Вече нямам сили да вярвам в чудеса", хлипаше отчаяната вдовица.

Коментари  

0 #31 някой си 21-01-2021 05:39
извинете,моля,благодаря но 25о км\ч са еквивалентни на 69 м/с .При неналичие на изправна&записваща камера е трудно доказуемо видяното.Живи&здрави
Цитиране
-2 #30 е име айде 09-06-2015 14:43
Цитат от адв. Иванова:
Kъм коментаторите ,които смятат ,че са анонимни.

Клевета ,целяща уронване на моралното поведение е престъпление ,което се наказва според
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Раздел VII
Обида и клевета

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго , се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание .

(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.

(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) За обида:

1. нанесена публично;

2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
до "адвокатката" Иванова rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5 КАК МОЖЕ ДА СИ ТАКА НЕГРАМОТНА бРЯ
Цитиране
0 #29 nqmam ime 22-05-2015 02:46
Цитат от valentina:
ee kak ciganen stana pop i shte zakrilq balgarite dane e ciganka che daq ostavi ujas za Balgaria

Xax ne e ciganin purvo,vtoro ako si mislite che toi e kato vas da diskriminira horata jestoko sa lujete,i treto mn hora potvurdiha che tova e neina izmislica samo i samo da ne raboti
Цитиране
+3 #28 енчо георгиев 24-04-2015 21:35
не ставайте смешна другарко велчева.джип ни блъсна с 250 км. в час
аз бях в кома съпругът ми с леки наранявания.джипът избяга,намериха го нашият водач е карал бавно ха ха.явно велчева вие си търсите нещо за писане но дайте нещо по реалистично.нито вас познавам нито въпросният другар свещеник,но като чета писанията да ме извинявате ама и на 10години дете да бях не виждам как бих повярвал.всеки един водач на кола би се присмял на тези писания.про бвайте се вие да блъснете нещо не с 250 км. ами само с 80 км в час и пак пишете такива глупости.дано да се вразумите БОГ да ви помага
Цитиране
+2 #27 йорданов 21-04-2015 22:00
всичкия този шум който се вдига е излишен.защо никоя друга медия не пише за гонене от приюта,а за дела които се вършат там и то за добри дела.г-жа Велчева като ги писа тези неща дали изобщо провери
дали всичко което и казва Милена е вярно.доколкото знам всеки журналист преди да публикува нещо би трябвало да се запознае обстоино със ситуацията.г-жо Велчева защо сега не отидете в присъствието на други градски медии за да вземете интервю от живущите в приюта,свещеника и други служители там,да се разбере кой е прав и кой крив,или може би вече сте се запознали в последствие с това кое е вярно и си мълчите.ако е така напишете статия в която да кажете че сте имали грешни данни които сте публикували и че това не е вярно.но може би човек да си признае грешката е по трудно отколкото да оплюва делата на другите.а въпросният отец Емануил е явно доста търпелив,нито се оправдава,нито търси някаква отговорност от тези писания за него,а си носи кръста и търпи,заслужава уважение за това,независимо че е бил мюсюлманин или мангал както някои пишат щом БОГ е поставил отеца там значи така трябва да бъде.
а относно коментарите как може мангал да се грижи за християните
нека се замислим какви християни сме,дали той не е по добър християнин от нас,а явно е
Цитиране
+7 #26 Ива 13-04-2015 09:27
:sad: покрай всички тези оплювания , които се изливат върху майката , струва ми се забравяте най-същественото в тази история. Тук има замесени и две деца, чиито живот за съжаление не е никак лек и очевидно е неясен. Предполагам , че от всички вас бълвали своите злобни коментари - има и родители , бихте ли се поставили за час от секундата на мястото на тези деца? Защо българина е така устроен-когато огъня не гори в неговия дом , не се опитва да го гаси, единственото което прави е да го подклажда. Къде остана християнството.... къде остана добрината на хората... къде остана милосърдието . Толкова е грозно всичко което правите , хора..погледнете се отстрани -не спряхте да хулите Милена, каквато и да е тя , както и да е живяла - кои сте вие за да я съдите? Толкова ли сте безгрешни всички ? Що за хора сте , не зная, които не е искал да и помогне , защо само си чеше пръстите тук и пише безсмислени коментари ? Това стана на Страстната седмица, навръх Великден- най светлия християнски празник,, говорим за прошка , говорим за Бог... нямате това право - всички вие които хвърляте камъни върху една жена , която наричате грешница... а може вие самите да сте по-грешни от нея...безгрешни на този свят няма ..
В тези светли християнски празници ще Ви пожелая само - Добрина в сърцето, сила в ръката и вяра в душата. Това Ви пожелавам днес, в деня който е символ на нашата най-силна надежда, че доброто ще възтържествува по света. Нека бъдем силни и чисти в помислите и делата си. Нека на Великден повече от всякога да запазим мира в душата си, в желанията си и в онова, което правим. Христос Воскресе
Цитиране
+2 #25 samandrah 12-04-2015 20:13
Iskam da se izvinq iskrenno za obidata otpravena ot mem k1m gospoja ta na koqto Ne s1m spomenala imeto ce iska da si s 1s popa , izvineniqta mi sa iskrenni :sigh:
Цитиране
+1 #24 menekshe 12-04-2015 19:13
Ne moje gospojata da Se vaspolzva ot dareniata na c1rkvata s godini na red ako beshe nqkoi ciganin komentarite shtqha dasa drugi na gospoja irena
Цитиране
-3 #23 samanta 12-04-2015 17:09
Maraklika e gospojata, da legne s popa mi Se struva
Цитиране
+2 #22 dvs 10-04-2015 08:45
До ауауау-критикувате за правописа а самите вие пишете с грешки-съжЕлявам,прос(Т)...
Цитиране
Последни новини