Петък, 12-ти юли 2024 г. | 16:26:25

Новини

Кметът Йордан Йорданов: Вече започнах да изграждам междублокови пространства!

Йордан ЙордановЙордан ЙордановЕкипът ми ще бъде преди всичко от експерти. Нямаме никакви договорки с групата на ГЕРБ в ОбС. Ще увеличим срещите с гражданите, обмисляме изнесени приемни в квартали, водим разговори с бизнеса, ще възстановим тристранката. Това сподели пред Бележник кметът на Добрич Йордан Йорданов. Интервюто бе взето на знаковата дата 10 ноември в 18 часа.
– Здравейте, господин Йорданов. От три дни сте кмет на Добрич. С колко се увеличиха приятелите ви?
– (Смее се.) Вечерта след балотажа получих над 1000 покани за приятелство във фейсбук. Иначе факт е, че много хора се обаждат – кой да честити, кой да иска среща. Аз не отказвам на никого. Това ми е работата. Трябва да се срещам с хората, да изслушвам всеки. Но като че ли ми се ще това да се случва през цялото време, дори и когато не съм кмет. Хубаво е човек да има приятели, особено приятели, на които може да разчита. А другите, така наречените "приятели", определено се увеличават с всеки изминал ден и час.
– Сред тези, които ви се обаждат, има ли кандидати за работа?
– Не мога да кажа, че има кандидати за работа. Но сред тези хора има такива, които определено си предлагат услугите по един или друг начин. Кой с житейския си опит, кой с консултантския си опит, кой с някакъв вид асистентска работа. Но да, има и хора, които си търсят работа. Мисля, че винаги е имало хора, които търсят работа. Не е само сега. Просто на мен сега ми се случва, тъй като съм в обувките на кмета.  
– Ясен ли е вече кметският екип?
– Мисля, че е почти ясен с изключение на това, че много имена се появиха за определени места. Например за бъдещия зам. кмет по финансите. Има няколко имена, няма да скрия. Въпрос на време е да сформираме екипа и да започнем екипната работа. Защото до момента се опитвам да се справям сам с помощта на администрацията. Нека да не забравяме, че има една голяма администрация, в която работят професионалисти, които не са политически лица.
– А бъдещите зам.-кметове какви ще бъдат – членове на РБ, от други политически сили, или просто експерти?
– Не се придържам към изискване да бъдат от една политическа сила или партия. Ще бъдат експерти със сигурност. Не мога да гарантирам за техните политически пристрастия. За мен е важно първо да са експерти, второ – търся одобрението на гражданите, защото те ме поставиха на това място. Благодарен съм им и очаквам от тях да бъдат коректори на управлението ми.
– Намеквате за някакъв нов модел на управление?
–  Различния модел на управление го въвеждаме лека-полека. Още първия ден след изборите тръгнахме отново да обикаляме, да говорим с гражданите, да чуем пак техните проблеми, да предложим решенията. Започнали сме разговори с бизнеса за това как можем да правим формални и неформални срещи, започнали сме разговори да възстановим тристранката. Разликата между нашето управление е, че аз и моят екип ще прекарваме една голяма част от времето сред гражданите, за да ги чуваме какво искат и даже имаме идея за изнесени приемни в кварталите.
– А ще могат ли гражданите да следят под някаква форма  управлението, за да се гарантира прозрачността му?
– Ще има широка медийна кампания за това какво се случва в общината всеки ден. Мислим да създадем и фейсбук страница, в която ще се публикува постоянно всичко, ще попроменим сайта, ще променим и начина на комуникациите с гражданите, ще има и повече приемни дни. В същото време имам апел към тях – да посещават по често общинските сесии, защото тяхното, на гражданите, мнение е изключително важно.
– Новоизбраният председател на ОбС Добрич Иво Пенчев обяви пред Дарик, че не е невъзможно в местния парламент да се повтори коалицията, която е на национално ниво.
– За нас и за мен лично е важно да има стабилност и перспектива. Мисля, че начинът на управление зависи от мен и от моя екип. За нас е важно да получим подкрепа и доверие за това, което правим, т.е. да осъществим промяната. Ние продължаваме да водим разговори с абсолютно всички политически партии – и с тези, които са в ОбС, и с други, които не са в ОбС.  Няма да крия, че разговорите са трудни, но е съвсем нормално всяка една политическа партия да има различни виждания за определен проблем и за неговото решаване. Мисля, че към момента сме намерили правилния път за решение чрез разговори. Освен това мисля, че само времето ще покаже дали е стабилно мнозинството в ОбС и по какъв начин е сформирано то.
– Има ли договорки за някакво мнозинство, в което да са включени Реформаторите?
– В момента няма никакви договорки. В момента има разговори. Преди това имаше споразумение, че председателят на ОбС би следвало, което е и политически логично, да бъде от най-голямата политическа сила в местния парламент. Това беше единственото споразумение. Абсолютно никакви договорки не сме имали. Смятам, че даже и колегите от другите по-малки представени партии го разбраха и осъзнаха, че това е политически правилното решение.
– Разбирам, че работещите в общината са много притеснени от уволнения. В сайта Бележник дори се появиха търсения с ключови думи "слухове за уволнения в община Добрич".
– Аз започнах с различното управление. Това, което направих, е да събера всички директори на дирекции и началници на отдели. Разговарях с тях и казах, че не е нормално една община да се управлява със слухове. И за да разсея всичко това, казах, че държа на техния професионализъм и не смятам да предприемам каквито е да политически чистки. Днес (.б.р. вчера) започнах да минавам по всички отдели, влизах във всички стаи, за да се запозная с хората, да ги поздравя и да ги успокоя. Направи ми впечатление, че след разговора ми с началниците на отдели, общинските служители са по-позитивно настроени и усмихнати. Вярвам, че този страх е отпаднал.
– Предстои ви да се сблъскате с един особен манталитет на самодостатъчност. Всъщност как ще коментирате явлението общински хейтъри?
–  (Учудено) За първи път чувам за общински хейтъри. Надявам се, че няма такова нещо, че хората в общината си харесват работата и са професионалисти. Когато има мнение, което е различно от моето, аз се радвам. Вярвам, че то ще бъде споделяно по нормалния начин и ще има дискусия, защото знаем, че истината се ражда в споровете.
– Вие имахте изключително мотивирани гласоподаватели, които отидоха до урните с огромна енергия за промяна. В момента към  вас има свръхочаквания. Как ще отговорите на това?
– Аз успях да мотивирам много млади хора да излязат да гласуват. Това обаче стана най-вече в дните преди балотажа. Дотогава голяма част от избирателите си мислеха, че всичко е предрешено и не излязоха да гласуват. Това ми разказаха самите те, защото аз разговарям с много хора в момента. И те ми обясниха, че, когато са видели след първи тур, че има лъч надежда, са отишли до урните. Сега всеки ден, всяка вечер и даже всяка минута някой ми го напомня. Мога да кажа, че освен дето подготвям ревизията, за която говорихме, още в първите дни успях да пренасоча едни средства от парка, останали като излишък, към изграждане на междублокови пространства в "Балик" и "Дружба".
– За какво сума става дума?
– За около 350 хиляди лева, които ще отидат за облагородяване на междублокови пространства в Балик и Дружбите. Обектите са общо пет. По един от обектите все още няма строител. За другите съм вече подписал договорите. До един месец трябва се случи облагородяването на районите и изграждането на детски площадки.  Това е голям риск, но аз го поех, защото хората имат нужда от това.
– Как така изведнъж се появиха тези средства?
– Ами те са си стояли като излишък по един от проектите за парка. Доста време никой не е предприел нищо, не ги е пренасочвал и средствата така са си останали неизползвани. Ние пуснахме анекс към министерството и получихме одобрение. И, като имам предвид тази ситуация, смятам, че мога да вземам бързи и адекватни решения  за развитието на града.
– Едно от огромните недоволства на добричлии е, че градът е мръсен и не се почиства качествено.
– Вече разговарях с Георги Иванов, управител на А.С.А. за Добрич. Знаете, че там мина обществена поръчка, договорите са подписани и трябва да работим заедно. Гледаме напред. Получих уверението, че градът се почиства от листата. Опитват се максимално да обходят всички места – не само центъра и градската градина, но и периферията. Увериха ме, че имат нови машини, които са подготвени с нужното оборудване за зимния сезон. Пак да кажа, когато дойде зимата, ние няма да ловим снежинките във въздуха, но идеята е да можем да реагираме максимално бързо, да изчистим главните пътни артерии и в рамките на няколко часа да стигнем и до малките улици, където хората имат паркирани коли, гаражи и т.н. Вярвам, че ще успеем.

Коментари  

+2 #15 Добричлия 24-11-2015 20:37
dobrudjabg.com/novina/syvetnicite-se-syglasiha-da-prenasochat-sredstva-ot-parka-kym-mejdublokovi-prostranstva/16179
Не мога да го направя активно, но опитайте да прочетете това от сайта на Радио Добруджа / извинете правописните и др. грешки, но то е писано от СС, а тя НЕ МОЖЕ да пише/. ДНЕС се взе това решение, а не когато г-ца Велчева, респ. новият кмет си го измислиха. И се взе от Общински съвет, а не от кмета. Мисля, че това е краят на всички безсмислени коментари досега.
Цитиране
+3 #14 eve 15-11-2015 20:56
@обективен Явно просто не можете да приемете, че някой е по-запознат от Вас и за да не отстъпите, отправяте поредните предположения. За да спрете да гадаете, ще Ви споделя, че съм далеч от възрастта и желанието да върша общинска работа, но активно се интересувам от градска среда и интересът ми не се изчерпва до родния ми град и родина. Не знам дали сте наясно, но всеки един интернет потребител има достъп до всякаква информация (включително до общински проекти от цялата страна, българското законодателство и още, и още...) и може свободно да се запознае с всякакви теми и документи, стига да има желание и време, разбира се.
Познанията ми за велоалеята в Добрич са на база лични впечатления и статии в интернет и се равняват на познанията ми за пародията, наречена "велотрасе", в Плевен. Това прави ли ме "гепе" от Плевен или и за това ще отправите поредното предположение? Понеже не сте разбрали, ще повторя - имах късмета да прочета въпросната статия, докато се запознавах с наредбите. /за справка - проверете що е то свободни велоалеи и има ли конкретни изисквания за тях/
Безсмислено е да занимаваме повече аудиторията с моите интереси и коментари, защото Вие видно не сте наясно и нямате обективна преценка за написаното от мен. И за да вляза в тона Ви, ще предположа - просто не ви се губи време в запознаване с документация, понеже е далеч по-лесно да правите догадки за събеседника си с цел да го уязвите. :-)
За разлика от много пишещи в интернет, аз се изказвам само когато имам по-задълбочени познания за някакви теми и определено не ме вълнуват спорове с хора, които не са си направили труда да се замислят върху написаното от мен.
Достатъчно време отделих на статия, написана от госпожа Велчева. Успех желая на нея и подкрепящите я, а на Вас пожелавам някой ден коментарите Ви да отговарят на избраното от Вас потребителско име!
Цитиране
+1 #13 обективен 15-11-2015 14:18
Става интересно."еve" лапна шарана.След като цитира велоалеята,която е видима само за отговорничката за изграждането и -ясно е" eve" е гепе.
Цитиране
+1 #12 eve 15-11-2015 02:47
@обективен Когато фактите са неоспорими, единственото, което остава на опонента, е да използва лични нападки, основани на предположения. Къде съм била преди и дали съм била облагодетелствана или не, са неща, които не би трябвало да Ви вълнуват, ако имате аргументи, с които да ме оборите. Хората, които мислят отвъд гръмките заглавия, са разбрали какво съм написала и силно се надявам, че са се убедили с очите си. А Вие, ако сте толкова обективен, както сте се определили, би трябвало поне малко да Ви подразнят подобни приписвания на чужди заслуги, защото ако от самото начало се симулира дейност, реално ли е да очакваме каквато и да е действителна такава в бъдеще!? Но както написах и преди, г-н Йорданов е кмет отскоро, няма опит и вероятно дори не се усеща как биха се възприели думите му. Чак след няколко месеца ще видим реалния му принос за града.
Колкото до госпожа Велчева не отричам, че има "силно перо" и знае как да повлияе на хората, които са разочаровани по ред причини, но моето мнение за нейната дейност отново лежи на факти. Така се случи, че попаднах на статията ѝ, посветена на велоалеята в центъра, точно докато се запознавах с наредбите за улици и велоалеи. Това, което видях тогава, бяха не едно и две свободни тълкувания на закон - нещо недопустимо за журналист. Признавам, че ако не беше засегната тема от моята компетенция, можеше и да повярвам на написаното и да съм поредния фен на творчеството на госпожата, но уви.
Спирам дотук! За разлика от Вашите догадки моите думи могат свободно да се проверят в интернет. И преди отново да се обърнете към мен, ще наблегна, че не е важно дали подкрепяме Николова или Йорданов, а да се опитаме да бъдем максимално обективни, когато се говори за вече направеното и това, което тепърва предстои да се довършва. А когато става дума за обективност, Вие би трябвало да сте най-наясно! ;-)
Цитиране
0 #11 обективен 14-11-2015 06:25
Ех"eve,eve" къде беше,когато детелина си приписваше чужди заслуги с години?Разярението ти е неизмеримо,защото лапането ти свърши.Безспорно Велчева има заслуги за отваряне очите на хората в града за безобразията на изританата кметица!!!
Цитиране
+1 #10 Желязкова 13-11-2015 23:32
Оставете междублоковите пространства!!! Къде отидоха парите за санирането на старите блокове,и дали една част от списъка е изпълнен?
Цитиране
+4 #9 Jelko 13-11-2015 21:45
От това нещо, което е кмет сега, нищо не зависи! Не казвам, че Детелина е по-добрия вариант, но този ще прави каквото му кажат само един определен кръг от хора, а именно бивши седесари и бивши депесари! Да са ви честити "реформите! А ,относно статията, адмирации към Юлияна, доказа, че силното перо може да направи дори магаре-кмет !!!
Цитиране
+7 #8 В.лОЛОВА 13-11-2015 21:15
Успех на новия екип пожелавам от сърце,но ми се ще да вметна,че Добрич ще бъде чист тогава,когато всеки даде своя дан . Не хвърля нищо от балкона,мете пред къщи както правеха бабите ни, е да и общината трябва да се погрижи за повече контейнери за отпадъците и редовното им извозване!
За разделно май не сме дорасли.
:roll:
Цитиране
+10 #7 Javor 12-11-2015 21:47
Значи, Йордане, не знам дали интервюиращия си го е извадил от д-то или ти си го казал, ама недей да говориш като Бойко Борисов. "Започнах да изграждам" можеш да кажеш когато хванеш лопатата.
Цитиране
+10 #6 eve 12-11-2015 20:36
Всеки има достъп до сайта на Общината и обществените поръчки и може да провери откога се подготвят въпросните междублокови пространства и на какъв етап са. Проверете кой се е разписвал, за какви пари и за кои обекти. Едно е да преподпишеш, друго да подпишеш и съвсем различно да го направиш. Работата по обществени поръчки е обемна и не става от днес за утре, още повече, когато се отнася за градска среда. Има срокове, има процедури... Запознайте се и не вярвайте на популистки изказвания! Нали не мислите, че за една седмица г-н Йорданов е дошъл, намерил е едни пари в един шкаф, изготвил е проектите, избрал е изпълнител и утре ще довърши обектите и среже лентичките. За съжаление, хубавите неща се случват бавно.
Не искам да мисля, че новият кмет лъже още в първото си интервю, затова ще отдам казаното от него на недостатъчния му опит с работата по проекти. Реалната му дейност ще проличи след няколко месеца, всичко друго са празни приказки и приписване на чужди заслуги.
Но ако той има извинение, то госпожа Велчева за пореден път поставя гръмки заглавия и разчита, че казаното в статиите ѝ ще се приеме за чиста монета. Но госпожо, законите и фактите не се тълкуват според изгодата ви. Щом читателите могат да прочетат вашите статии, по същия начин могат и да проверят поднесената от вас информация. Но когато мразиш някого, си склонен да отречеш всичко, което е направено от него и вие умело се възползвате от сегашните настроения. Продължавайте в същия дух, все ще се намерят такива, които да ви се връзват. Е, аз ви отписах още след като си тълкувахте ЗУТ както ви изнасяше. :zzz
Цитиране
Последни новини