Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 15:58:31

Артбележник

53-ма солисти ще ни радват с класика в конкурса "Надежди, таланти, майстори"

53-ма млади солисти инструменталисти ще участват в 19-тото издание на Международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори", който ще се проведе от 7-ми до 11-ти септември в Добрич, съобщават от общината. Талантливите изпълнители на камерна музика са от три държави –  България, Русия и Турция. Сред тях има две клавирни дуа и един камерен ансамбъл. В петте конкурсни дни, разпределени по категории и възрастови групи, ще бъдат изпълнявани предварително подадените по регламент произведения.
Трима професори по музика ще участват в журито. Комисията ще бъде отново председателствана от проф. Виктор Чучков, а нейни членове ще са проф. Иван Димитров, проф. Божидар Ноев, маестро Деян Павлов и Кремена Ачева.

По-долу публикуваме изпратените от общината кратки визитки на журито:
Председател: Проф. Виктор Чучков /пиано/ - Световноизвестен български пианист и композитор, професор по "Камерна музика" в НМА "П. Владигеров" и в НАТФИЗ "Проф. Кр. Сарафов". Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, участва в жури на международни конкурси и фестивали. Автор е на симфонична, камерна, филмова и детска музика. Председател на СБК (1999-2005). В свое телевизионно интервю Енио Мориконе казва за него: "Музиката извира от всичките му клетки. Голям пианист."
Пресата в Италия отбелязва: "Той е поет на звука, виртуоз, вълнуващ интерпретатор на Моцарт, Лист, Шопен."
В сп. "Музикални хоризонти" от 2000 г. Олга Шурбанова е категорична: "Свири с такава естественост, която вади звука направо от извора."
Във Филаделфия след премиерата на неговия "Концерт за смях и оркестър" критикът Кенет Ла Фав твърди, че тази творба е една от най-оригиналните в историята на музиката.
Професор Иван Димитров / цигулка /-  От 1977 г. е част от Виенските симфоници, а от 1987 г. е техен концертмайстор. Член е и на камерния ансамбъл „Нов Глинка квартет“. Работил активно с проф. Самохил от Виенската академия, където също се изявява като солист. Води майсторски класове в България и Швеция. Реализира много и успешни концерти като солист  и като камерен музикант по цял свят.  Развива преподавателска и научна дейност и за културни заслуги получава лично от Президента на Република Австрия професионалната титла професор.
Проф. Божидар Ноев / пиано / - Участва в курсовете на Моцартеума в Залцбург и майсторския клас на пианистката Магда Талиаферо. Специализира в Академия "Санта Чечилия" в Рим с Никита Магалов, Гуидо Агости и Карло Цекки. Лауреат е на редица международни конкурси. Изнася концерти в цял свят. От 1977 г.  е професор по пиано в Консерваторията в Инсбрук - Австрия, където през 1990 г. става ръководител на катедрата по клавишни инструменти. Води майсторски класове в Италия, Австрия, България.
Маестро Деян Павлов / диригент /- Завършва  НМА "Панчо Владигеров" София, като по време на следването си полоучава специална диригентска стипендия на името на проф. Георги Димитров и златна значка за отлично обучение.  Специализира в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер, Хайнц Рьогнер, Иля Мусин. Дирижира и ръководи опери и оркестри в България. Концертира  по цял свят и  участва в множество престижни фестивали. Записва  за български и чужди радиа и телевизии. От 01.01.2014 г. е главен диригент на Плевенската филхармония.
Кремена Ачева / флейта / - Завършва НМА "Панчо Владигеров" София в класа на проф. Георги Спасов. Още на 12 г. започва активна концертна дейност. Участник е в Световния младежки оркестър Jeunesses Musicales в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Носител на награди от международни фестивали и конкурси. Концертира самостоятелно и като солист на Нов Симфоничен Оркестър, "Софийски солисти", ансамбъл "Оркестрал", Софийска филхармония. От 1993 г. е солист в Софийска филхармония и преподава в НМУ "Проф. Любомир Пипков", София.