Петък, 12-ти юли 2024 г. | 17:21:06

Забележник

За зависимите интелектуалци в Деня на независимостта

Трима столични интелектуалци, доведени от столичен издател,  гостуват на Добрич по покана на общината и казват на добричлии за кого да гласуват. Това става ясно от текст, публикуван от "Стандарт". Събитието е от 20 септември и е етап от националните културни празници "Албена 2015".
Та в петъчната вечер обществеността на Добрич посрещнала "хвърковатата" чета от автори на три от последните книги, издадени от издателство "Захарий Стоянов" – акад. Стоян Райчевски, акад. Константин Косев и акад. Георги Марков. След като собственикът на издателството Иван Гранитски представил авторите, изразил благодарност за гостоприемството на Добрич в лицето на кмета Детелина Николова и публично заявил подкрепа за нея на предстоящите местни избори. "Ние, интелектуалците, подкрепяме ярки личности без оглед на тяхната партийна принадлежност. Детелина Николова е доказал се кмет и затова заявяваме подкрепата си за нейната кандидатура. Добрич в нейно лице има един добър ръководител", казал Гранитски. Виж тук. Тримата интелектуалци, които би следвало да гласуват на друго място на местните избори, не са го опровергали, според текста.
Каква е връзката между предстоящата изборна битка в Добрич, издателството на Гранитски и гостите академици, дошли в града да говорят за Втората световна война и нявгашната бежанска вълна? Ами връзката е местната власт, която, като разпоредител с едни финансови средства, може да откупува книги, може да кани (или да не кани) определени интелектуалци. А всяка покана си има цена. Тя се изразява в пряк хонорар или в други непреки търговии. Като например участие в комисията, определяща кой да получи литературната награда, давана от общината.
В този "духовен" обмен всички са на печалба – местната власт получава възможност да се самовъзпроизвежда, а интелектуалците – постоянен поток от сребърници. По ирония на съдбата историците, които не посмяха да напишат Нова българска история, ярко разкриха своята зависимост в навечерието на Деня на българската независимост.

Бележка: Какви са хонорарите на участниците в този форум, и какви суми е получил през изминалия мандат честият гост на община Добрич академик Георги Марков, са въпросите, които Бележник ще зададе на община Добрич.