Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:58:39

Забележник

Три юлски щриха от Добрич

Добрич, 4 юли, 2015 г., градски парк "Свети Георги". Две момиченца се запознават, докато си играят на уредите пред коплекс "Изида". Аз съм от Варна, а ти откъде си, пита едното дете. И аз съм от Варна, отговаря с широка усмивка другото дете. На пейките до тях са седнали възрастни жени.
Добрич, 12 юли, 2015 г.  Няколко възрастни добричлии са насядали покрай масите пред "Централ". По някогашната оживена улица "Независимост" почти не се чува хорска глъч. От двете й страни се мъдрят магазини с надписи:  "Дрехи втора употреба". Търговията second hand е превзела и бивши книжарници, и бивши аптеки. По-надолу е сградата на бившето кино "Родина", откъдето  звучи тихият глас на крупието. Отсреща гледат празни офиси. Следва затворената В някогашния ресторант "Добруджа" се е наместила поредната бинго залаВ някогашния ресторант "Добруджа" се е наместила поредната бинго залаврата на някогашния ресторант "Добруджа". Една част от залите му са съборени, а в другата половина се е наместила поредната бинго зала.  В търговската част на града, водеща към площад "Тракийски", пустеят витрини с надписи: "Продава се, или се отдава под наем".
Добрич, 15 юли, 18 часа, централната градска част. В топлата надвечер по главната улица е излязъл почти целият град. Майки с колички, пенсионери по пейките и предимно граждани на средна възраст по заведенията. По "жълтите плочки" вървят хора, които или се връщат от работа, или просто са излезли на разходка с гости от столицата или чужбина. Тиха глъч. Някъде от площад "Свобода" се чува гласът на кметицата Детелина Николова. Градоначалничката говори по микрофона нещо за децата таланти. Край нея са се събрали около стотина родители, деца и общински служители. Над малката сцена има плакати с надписи: "Мини Мис и Мини Мистър". Зад микрофона застава актрисата Илияна Балийска. Тя обяснява, че Добрич е град на талантливи и артистични деца. "Единственото, за което ви моля, е догодина патрон на шоуто да бъде кметът Детелина Николова!", казва пред групата зрители Балийска. От уредбата гръмват детски песнички.
В бившата Руска книжарница предпоследно се помещаваше аптека.В бившата Руска книжарница предпоследно се помещаваше аптека.Витрини пустеят в централната търговска част.Витрини пустеят в централната търговска част.Само табелата е останала от някогашния ресторант "Добруджа".Само табелата е останала от някогашния ресторант "Добруджа".


Коментари  

+4 #1 Nikolay Atanasov 16-07-2015 16:29
Когато започнах да чета статията ми стана много радостно че варненски деца играят в нашия парк( а колко са били от Варна това е отделен въпрос) , но когато се зачетох по надолу ми стана много болно ,че моят роден град запада и запустява все повече и повече!
Цитиране