Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:33:59

Забележник

Ти харесваш ли обновеното езеро, или да!

Снимка: Дарик ДобричСнимка: Дарик ДобричАко не харесваш обновеното езеро, значи си злобен, заядлив и търсиш под вола теле! Това е актуалното правилно поведение, наложено в Добрич след  реконструкцията на част от градския парк. То не бяха нощни снимки на "уникалната придобивка", то не бяха коментари за "неповторимата атмосфера" и  за "прекрасните кътчета",  то не бяха романтични въздишки по възвърнатата красота, то не бяха патетични възгласи от типа на "Ах, това е нещо, с което задължително трябва да се гордеем! Да го помним и да го пазим!"
 Нямаме никакво намерение да спорим по темата за естетическите достойнства на обновеното езеро. Нито пък ще коментираме кога е било по-добре – преди, или сега. Безспорен факт е, че мястото започна да се поддържа, че алеите бяха асфалтирани, че островчето вече функционира, че има скейтпарк. Свръхнеприятно обаче е, че действието по обновяването се представя като нещо изключително, величествено, уникално.  Отвратително е, че ни се  натрапва ежечасно, че трябва да сме благодарни и да признаем заслугите на местната власт. И  всяко различно мнение е нападано и заклеймявано.
А няма нищо свръхестествено в това обновяване. Много градове го правят поетапно. Ходили ли сте скоро в Аязмото край Стара Загора? А в Кенана край Хасково? А в "Розариума" край Казанлък? А в Тутракан? Това са все емблематични паркове, с които съответните градове се гордеят не по-малко, отколкото Добрич със своята градина. Няма обаче сведения другите градове да представят обновяването като  някакво свръхвелико начинание, без което просто нямаше да ни има. И всеки, който не се съгласи с това, да бъде злепоставян и обругаван.
Новина е това, което някой някъде не иска да чуе, гласи най-разпространената дефиниция за новина в света. Бележник.бг представя други гледни точки и други информации, извън официозите. Няма как да не  забележим мераците на местната власт да си пришие заслугите на всички, които са били преди нея. И припомняме миналото. Няма как да не отразим, че не са пресметнати средствата за поддръжката на "изключителната придобивка". И го написахме. Това очевидно дразни тези, които сведоха откриването на парка до обикновено предизборно партийно мероприятие. Тези, които са наредени в  хранителната верига на властта, са ни много ядосани. Вече минаха в открита агресия. Каква жалка история!

Коментари  

+3 #5 Антония 30-09-2014 18:13
Подкрепям напълно мнението на Велчева. И аз не смятам, че когато някой просто си върши работата, за която му се плаща са необходими фойерверки и хвалби все едно е спасил от глад половин Африка. Да, паркът е много хубав, но това е работата на администрацията - да пише и печели проекти и да благоустроява града, което не може да се каже, че е направено в много, много други части на Добрич.
Цитиране
+3 #4 Мама Хала 29-09-2014 15:43
Права си, Велчева! Ама ще го разберем много късно. Ние още живеем в ерата на дипломатическите корпуси, особено пък все още социалистическата ни местна власт........
Цитиране
+1 #3 cazus 29-09-2014 13:02
Стига сте мрънкали и изливали злобата си, подхранвана от партийната ви принадлежност. Похвално е, че в това време, в което власт имащите крадат безогледно, посягайки дори на спестяванията на народа, местната власт е успяла да направи проекта и да се добере до европейските пари, защото и това не е лесно.
Сегашното поколение нямаме право да мрънкаме, защото ни поднасят нещо на готово, да му се радваме, да го ползваме, но и да го пазим.
Какво да кажат нашите родители, които безброй дни са работили къртовски труд, за да превърнат това място от джунгла в парк и са правили това без да им се плати стотинка за труда напротив, ако някой си е позволявал лукса да не отиде на съботника, са му режели по една надница от заплатата. А ние сега само мрънкаме, само критикуваме и недоволстваме, а да видим какво ще стане с това да опазим това място, само след няколко месеца вандалите ще започнат да къртят дъските на пейките, драскачите да ги наплескат с грозните си безсмислени писания и рисунки. Тогава вземете отношение и критикувайте, а не сега, че откриването било "предизборна схема". Ама я дайте да се разберем....Кой от вас ще сътвори нещо и ще предостави авторството на някой друг, че защо да не е заслуга откриването на този, който е постигнал това с труд, бягане, тичане, хабене на нерви? Защо, като се правите на обективни не отчетете това? Да не мислите, че е много лесно да се стигне до финансиране на едно токова начинание, ей така хрумва ви идея, оформяте я в писмен вид, отивате в Министерството на регионалното развитие и ви поднасят парите на тепсия. Мисля, че всички живущи в града хора, трябва да се обединим около идеята да положим максимум усиля та съхраним това място в този му вид дълго време, за да го имаме и да се гордеем с него, а за бордюрите и асфалта има кой да се грижи.
Цитиране
+2 #2 Георги 29-09-2014 11:48
Вижте изпълнението на алеята, точно до рок сецената и скейт парка!Аз по криво поставени бордюри не съм виждал, при това хлътнали (след 24 от полагането им) на доста места, асфалтовото покритие изронено, на места напукано, с пропадания и то от човешки стъпки!Е това ако не е гавра...като хвалите нещо, поне бъдете обективни!Да не говорим че изпускателните кранове на езерото не работят, защото и сега ако се загледате то изпуска вода от частта предвидена за това до ресторант Лебед, при това доста силно! Водопадът подлизва на второ ниво и скоро може да почне да руши мазилката на коритото си от външна страна! Грозните дънери покрай втората част на езерото също са минус, можеха да бъдат премахнати!Така че обективно погледнато има доста неща за дооправяне, апелирам към медиите да акцентират на това!!!
Цитиране
-6 #1 Бонзай 29-09-2014 11:23
Разбира се, че трябва да представите "различната гледна точка". А тя понеже трябва да е различна - трябва да се заяждаме на дребно. Да, ходили сме в Тутракан, но май вие не сте ходили, а сте чули, че наскоро са си обновили парка. Кой обаче от двата? И знаете ли, че всъщност мястото до скоро не е било парк, никога не е било емблематично, а с триста зора се опитват да го направят популярно. Мащабите на всичкото отгоре са коренно различни, както и резултата.

Безспорен бил фактът, че "мястото" започнало да се поддържа! Ах, колко снизходително! От вас да мине - имало нещо хубаво. Кажете ми, като сте толкова големи специалисти в парковото строителство и ландшафтната архитектура, как се стори парк на парче? И как би изглеждал този парк, ако се прави на парче?

И каква е заслугата на предишната власт? Може би имате предвид Вида Димитрова и трудовата повинност? Проектът е спечелен от общината в този и състав - хубави, лоши, това е факта. Можеха и да не си мръднат пръста, ама тогава другата гледна точка щеше да е - вижте как е изоставен емблематичният ни парк. А всъщност изпълнението е прилично, а проектът е правен с много желание и това явно ви създава дискомфорт. Скейт парк, като този в парка няма никъде в България, също факт. Предизборните схеми са нещо нормално за нашата страна и се практикува от всички, така че не виждам какво се правите на изненадани. Всичките ви писания са като на кисела лелка в климактериум, на която никой не и обръща вече внимание. Ето аз ви обърнах, спете спокойно и погледнете положителното. Злобата, конспирациите и взирането само в лошото не правят услуга на никого, а напротив - отравят и малкото хубаво, което се случва.
Цитиране