Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 14:12:49

Забележник

Според заповедта на кмета на Добрич: Общественият съвет няма правомощия да разпределя парични дарения

Общественият съвет, който беше назначен със заповед на кмета на Добрич, няма правомощия да разпределя парични дарения. Печално прочулият се Обществен съвет има право само да изготви критерии за всички пострадали домакинства и въз основа на тези критерии да направи списък за подпомагането им с битова техника. Това става ясно от самата заповед, с която Бележник.бг разполага. Предлагаме ви заедно да прочетем документа.
Заповедта на кмета Детелина Николова е издадена на 8 юли т.г. "на основание на член 44, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от ЗМСМА във връзка с разпределението на направените помощи и дарения, които да бъдат предоставени на пострадалото от наводненията население на територията на град Добрич." Става дума за пострадалоТО от наводненияТА население. Т.е, всичкото пострадало население от всички наводнения. Освен това пише, че ще се разпределят помощиТЕ и даренияТА. Това означава, че ще се разпределят всички дарения и всички помощи, пристигнали в Добрич. Къде точно са пристигнали тези дарения и кой се разпорежда с тях, не е обяснено.
Проверка на Бележник.бг установи, че кметовете много обичат да издават заповеди по член 44, ал. 2, който гласи: "В изпълнение на своите правомощия кметът на общината издава заповеди." Ако обаче в заповедта не е посочена  материалната норма, т.е. задачата, наредбата винаги може да бъде съборена в съда. Това очевидно е известно на юрисконсулта на кметството, защото във въпросната заповед има ясно поставени две задачи:Списъците за парични дарения, които бяха изнесени на публични места в ДобричСписъците за парични дарения, които бяха изнесени на публични места в Добрич
Първата е, че Общественият съвет трябва "да  определи критериите, по които да бъдат подпомогнати пострадалите от наводненията домакинства". Според втората задача, Общественият съвет  е натоварен "В съответствие със създадените критерии, да изготви списък на домакинствата и съответстващото им подпомагане под формата на: нова битова техника, нов постелочен инвентар и нови мебели."
Нека да го кажем пак – Общественият съвет има задача да се занимава с нуждите на пострадалите домакинства*. Домакинства, а не сгради. Което ще рече покъщнина. И съвсем в логиката на това в задачата е доуточнено, че подпомагането е "под формата на: нова битова техника, нов постелОчен инвентар и нови мебели."  Имат ли домакинствата постелъчен инвентар, вероятно е предмет на друга тема. Факт е, че никъде в документа не пише, че назначеният орган има задача да  разпределя парични помощи.  Защо Общественият съвет е надвишил правомощията си и определил  критерии за разпределяне на парични помощи (виж тук), е въпрос, който би следвало да е от компетенциите на прокуратурата.

*Правната дефиниция за домакинство гласи: "Домакинство са две или повече лица, които живеят заедно в един самостоятелен обект или в част от него, в който са регистрирани по постоянен или настоящ адрес, и имат общ бюджет, без оглед на родствената връзка помежду им."

Коментари  

0 #4 Светлин Стойков 23-08-2014 18:58
ЦИГАНИТЕ О ГЕРБ Я ИЗБРАХА КУЧКАТА
Цитиране
-1 #3 haha 23-08-2014 10:44
Грамотни граждани сте си я избрали.
Цитиране
+1 #2 Azis 23-08-2014 00:10
kmeticata malko da pomaga s malko stroitelni materiyali da si stroim po edna staa tam idva zima kade shte spim na vin shte skitame nyama rabota niye sami da si stroim malko poveche vnimaniye dani obrishtat
Цитиране
0 #1 оценка 22-08-2014 18:45
От неграмотна кметица не може да се очаква грамотна заповед!
Цитиране