Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:16:31

Забележник

С какво Добрич е най-най

Детелина Николова и заместничката й обясняват на Кристалина Георгиева с какво Добрич е най-найДетелина Николова и заместничката й обясняват на Кристалина Георгиева с какво Добрич е най-най"Добрич е прекрасен град. Научих от госпожа кметицата, че когато се обърнем към чичко Гугъл и го попитаме: Кой е най-красивият парк в България?, той отговаря: Паркът на Добрич!" Това сподели пред децата на Добрич заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева по време на краткото си посещение в града на 11 май. След срещата на площада еврокомисарката, заобиколена от местните управници, тръгна към Художествената галерия. Докато стъпваше върху разлепените "жълти" плочки, кметицата Детелина Николова обясни на височайшата гостенка, че "художествената галерия на Добрич е най-голямата по площ на Балканите".
В галерията Кристалина Георгиева откри изложба, посветена на нейния виден прадядо Иван Кършовски. На изпроводяк й бяха връчени обичайните подаръци, след което зам.кметицата Камелия Койчева вметна: "Това е най-голямата галерия на Балканския полуостров!" Това го разбрах, усмихна се Кристалина. Сега ще го разказваме навсякъде, че в Добрич е най-голямата  галерия. Чух госпожа кметицата като каза: "Това е най-голямата галерия". Интересното е, че не каза, че е една от най-големите, а каза "най-голямата", разсъждаваше развеселено гостенката. Да, най-голямата, отново потвърди стоящата до еврокомисарката Детелина Николова и продължи: "Заедно с паметниците..." Георгиева обаче не чу продължението, защото бързаше за самолета и се опитваше да се промуши сред множеството.
Кристалина Георгиева разглежда изложбата в художествената галерия на ДобричКристалина Георгиева разглежда изложбата в художествената галерия на ДобричЗаради наситената употреба на частицата за превъзходна степен "най"  по време на това посещение, Бележник потърси в "чичко Гугъл" кой е компетентният естетски орган, квалифицирал парка на Добрич като най-красивия в България. Оказа се, че определението има добрички адресат – авторите са два местни сайта. От единия са качили в ютюб видео за парка и са обявили, че добричлии мислят, че е най-красив. Виж тук. От другия сайт са направили снимки и откровено са обяснили, че става дума за лично мнение. Виж тук. И понеже е написано два пъти и от два различни източника, търсачката изкарва парка на Добрич на първо място. На доста по-задни позиции са другите градове, дето също искали техните паркове да са най-красивите в страната. Но те, завалийките, не са се сетили да си  сложат мераците в заглавие.
Излюбопитствахме и решихме да видим какво пише в Гугъл и за другия ни повод за превъзходство над останалите. Написахме "Коя е най-голямата галерия на Балканския полуостров" и затаихме дъх, но... ядец. Търсачката изкара, че това е Художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил.
Тъй като смятаме, че не е хубаво госпожа еврокомисарката да бъде подвеждана, се надяваме на бързата реакция на някоя местна медия. Просто трябва да се напише в Гугъл каквото трябва и да се изведе в заглавие. Още повече че в този случай имаме и официален източник на информацията  – госпожа кметицата.