Петък, 12-ти юли 2024 г. | 16:36:47

Забележник

Почетен гражданин за кметска употреба

Кристалина Георгиева разглежда центъра на Добрич на 11 май т.г.Кристалина Георгиева разглежда центъра на Добрич на 11 май т.г."Званието "Почетен гражданин на град Добрич" е отличие, с което се изразява дълбоката благодарност и признателност на гражданите на Добрич към положените от носителя усилия за развитие във всички сфери на обществения живот." Това е цитат от решение на Общинския съвет на Добрич, взето през 1998-ма година и  актуално и до момента. През изминалите 19 години  наблюдавахме разнообразни ситуации при избора на Почетен гражданин на Добрич. Първо имаше произвеждане на почетни граждани на килограм и с тази титла се оказаха всякакви хора – и герои, и безкористни дарители, и ярки личности, и съвсем обикновени наши съседи. След девалвацията на званието последва някакво сепване и отидохме в другата крайност –  да не удостояваме никого. По всичко личи, че през тази предизборна година има надграждане в титулуването. В постановката, лично режисирана от кандидата за четвърти мандат Детелина Николова, кметицата си казва номинацията, а комисията по избора прави каквото трябва, за да изпълни нарежданията.
Че има местни нареждания, няма никакви съмнения. При шест номинации за Почетен гражданин на Добрич, 10 от 12-те присъстващи в комисията одобрили кандидатурата на Кристалина Георгиева. Нямаме нищо против личността на еврокомисарката. Напротив – тя е един от малкото интелигентни български политици и има безспорен принос за международния авторитет на България. Достойнствата на Георгиева биха могли да послужат за номинация за Почетен гражданин на Европа, но положените от еврокомисарката усилия да общува с добричлии по време на двете й посещения в града, не са достатъчни, за да я изстрелят безапелационно в званието Почетен гражданин на Добрич. Това, разбира се, дълбоко не интересува "режисьорката". Детелина Николова публично обяви, че номинира Георгиева, защото била помогнала при наводнението, а прадядо й учителствал в Добрич.
По време на миналогодишните наводнения Кристалина Георгиева наистина посети града ни. В качеството си на еврокомисар по бедствията тя беше при хората от Варна, Добрич, Мизия... Запозна се и с пораженията от потопа в Южна България. Съдейства на всички пострадали да получат евросредства заради бедствието, но нито един от останалите градове не се сети да я номинира за почетен гражданин. Обществеността там обаче се сети да предложи за персонални награди спасителите и доброволците –  тези, които рискуваха живота си и тези, които си зарязаха работата и спокойствието, за да помогнат на пострадалите. И това беше отдавна описано и съобщено по медиите. Защото потопът беше миналата година. Помните ли, че тогава и в Добрич пристигнаха доброволци от цялата страна? После беше направена и специална фейсбук група. Имаше и много дарители. В страшната нощ на потопа пък се намериха и спасители. А помните ли, че въпреки героизма и съпричастието на тези хора, миналата година в Добрич не бе присъдено званието Почетен гражданин?
Другият мотив на кметицата – че Кристалина Георгиева заслужавала титлата, защото прадядо й Иван Кършовски учителствал в Добрич, направо ни хвърля в оркестъра. Та в последните 100-200 години в Добрич са работили и творили много известни хора. В нашия град е живял за кратко и певецът на Добруджа Йордан Йовков, например. Как пък на никого не му хрумна да предложи внука на писателя за Почетен гражданин?   
Факт – мотивите на кметицата издишат отвсякъде и директно блъскат  на предизборен тарикатлък. След като никой от първите хора на ГЕРБ не дойде в Добрич да обяви кандидатурата на Николова за кмет за четвърти мандат, тя реши да го докара тъй, че да излезе, че я подкрепят от най-високо ниво – чак от Брюксел. Ясно е, че няма как Кристалина Георгиева да откаже удостояването, защото званието има официален характер и на книга "изразява дълбоката благодарност и признателност на гражданите на Добрич." Разчетено е, че, макар постановката да не става дори за водевил, шумът по време на празника на града ще удави недоволството на хората. И Госпожата, както я наричат в общината, ще влезе ударно в кампанията.

Коментари  

-1 #4 Травестина Георгиева 17-10-2015 14:33
Благодаря Ви за отличието, скъпа другарско Николова.
Цитиране
+3 #3 обективен 10-09-2015 11:59
криСталинка ако има малко по-вече мозък от детелина ще и благодари и ще откаже незаслуженото звание.
Цитиране
+3 #2 Можеше и Ким Чен Ир 09-09-2015 09:50
Можеше и Ким Чен Ир да е, но явно "госпожата" е надделяла над заместничката си Камелия Койчава :lol:
Цитиране
+2 #1 Антония 08-09-2015 22:50
Няма какво да се добави, освен че на такива авто-рекламни тарикатлъци сме ставали свидетели неведнъж. И аз харесвам еврокомисар Георгиева, но тя няма по-специални заслуги към Добрич. 25 септември, когато се връчва официално званието "Почетен гражданин" съвпада със старта на предизборната кампания. Това е. Но имам гадното усещане, че и в идните 4 години ще сме собственост на местната феодална върхушка.
Цитиране