Сряда, 29-ти май 2024 г. | 17:05:23

Забележник

По улица "Дунав" – предизборен и следизборен тротоар

Следизборен тротоар по улица "Дунав"Следизборен тротоар по улица "Дунав"Един разбит и очукан тротоар отляво. Отдясно – тесен тротоар с нови плочки. Такава е ситуацията по улица "Дунав" в Добрич от септември 2011-та година. Квартал "Югоизток" и прилежащата му улица "Дунав" бяха ремонтирани в навечерието на последните местни избори. Според прессъобщение от 12 септември 2011-та, обновяването на жилищното пространство в района е част от мащабната инвестиционна програма на община Добрич, която е на стойност 10 милиона лева и включва интервенции във ВиК инфраструктурата, улици и 20 междублокови пространства. "Квартал "Югоизток" е строен през 70-те години на миналия век. Оттогава в него не са влагани сериозни ресурси за реконструкция. С инициативата на община Добрич жилищният квартал придоби уютен и модерен вид", написаха преди местните избори от кметството.
Предизборен тротоар по улица "Дунав"Предизборен тротоар по улица "Дунав"Обновеният квартал бе открит с речи, хора и тържества, спомнят си хората от улица "Дунав". Добавят, че преди това работници, наети от общината, разбили и двата тротоара, направили им нови бордюри, но после само на единия положили плочки. Предполагахме, че по-късно ще сложат плочките и на отсрещния тротоар, но уви, нищо подобно не се случи, разказват живеещите там. Мястото за пешеходци от страната на къщите си останало три години разбито и трудно проходимо.
Група от собственици на къщи ходихме няколко пъти до кметството, за да попитаме кога ще си довършат тротоара, споделиха живеещи по улица "Дунав". Отговорили им, че къщите от другата страна на улицата не принадлежат към квартал "Югоизток". А разбитото пространство непрекъснато създавало проблеми. Част от хората там са трудноподвижни и с мъка преминават през терена, приличащ на лунен пейзаж.
Бележник.бг ще попита специално община Добрич за съдбата на разбития от самото кметство тротоар и ще публикува отговора дословно. Междувременно се оказа, че в същата ситуация са и тротоарите по съседната улица "Вардар".
Тържествено откриване на обновения квартал | Снимка: Дарик ДобричТържествено откриване на обновения квартал | Снимка: Дарик Добрич