Събота, 2-ри декември 2023 г. | 16:50:57

Забележник

Общото и различното между бедстващите бедни и богати

Наводненият курорт АлбенаНаводненият курорт АлбенаТри паралелни сюжета изплуваха по време на февруарското наводнение в Добричка област. Жителите на селата Одринци и Долина бяха евакуирани, заради заплаха от приливна вълна, хотели в курорт Албена отново плувнаха във вода, а старо свлачище от вилна зона Златната рибка мръдна с метър-два.
Участниците в тези три сюжета са от различни социални групи и в други житейски ситуации щяха да се откроят просто като бедни и богати. В бедствието обаче те звучаха като еднакво засегнати и независимо от социалните различия се озоваха от едната страна на барикадата. Нека проследим хронологията на действията им, за да открием заедно приликите и разликите.
През лятото на миналата година жителите на село Одринци виждат, че водата на едноименния язовир се вдига неестествено, опитват да вземат превантивни мерки и се обръщат към местна медия с молба за съдействие. На 23 януари разбират, че язовирът се източва контролирано, но смятат, че водата не се регулира добре. Ние не знаем кой е виновен за ситуацията – дали Добричка община, дали областната управа, дали "Напоителни системи", разказа пред Бележник живеещият в Одринци Георги Градинаров. Два дни преди бедствието притеснените жители на село Одринци пращат писмо до премиера с молба за помощ.
Заседанието в Албена, свикано заради наводнениятаЗаседанието в Албена, свикано заради наводнениятаЧетири дни след февруарското бедствие управата на курорт Албена свика заседание и настоя за спешни мерки. От курорта изчислили, че трите наводнения от 5 юни досега са нанесли щети за 7 милиона лева. Туристическото дружество обаче има доста по-големи възможности от селяните в Одринци, затова не пише писмо до премиера, а направо свиква заседание. Домакин на срещата е изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Гостуват областният управител д-р Маргарита Новоселска, директорът на ОД на ПБЗН Дарин Димитров, директорът на РИОСВ Варна – Венцислав Николов, Галина Цанева – гл. експерт при Басейнова дирекция за Черноморски район Варна, Николай Ангелов, кмет на Балчик и Васил Малчев – ръководител на "Капитално строителство" в "Албена" АД.
Огромните щети пораждат необходимостта от спешни мерки за регулиране на прииждащата вода от р. Батовска, е основната теза около която се обединяват участниците в заседанието. Тяхното становище е прилежно оформено и изпратено като прессъобщение до медиите.
Богаташка вила, която се срутила от свлачището край АлбенаБогаташка вила, която се срутила от свлачището край АлбенаДен след бедствената ситуация в община Добричка, собственици на вили край Албена пращат до някои медии апокалиптични снимки и кадри от срутващи се вили. Проблемът – летните къщи са построени върху свлачище, което се активирало от наводнението през юни. През лятото, надвесените от хълма постройки бавно, но сигурно тръгнали към морето. Собствениците на втори къщи също настояват за спешни мерки.
Общото в тези три сюжета е, че всички търсят медиите, за да привлекат вниманието на управниците, от които искат спешни мерки. Еднакви ли са обаче загубите на всяка от групите?
Хората в Одринци се препитават от земята. Цели семейства се изхранват от зеленчуковите градини и въобще от селскостопанските насаждения в нивите. Една голяма приливна вълна би ги оставила без дом и без препитание.
Река БатовскаРека БатовскаКурорт Албена дава сезонна работа на цял регион. Прелелите води от коритото на река Батовска пък вредят еднакво и на курорта, и на селата наоколо. Една приливна вълна през лятото би застрашила и туризма, и живеещите в долината.
Вилната зона край Албена е място за отдих през лятото. Една нова серия от свлачища би оставила собствениците без втора къща.
Разделителната линия в сюжетите обаче се нарича причинно-следствена  връзка.
Живеещите в Долина и Одринци нямат връзка със стопаните на язовирите. Местните жители не само че не определят концесионерите, но дори не знаят кой ги определя. Затова причините за приливната вълна там трябва да се търсят във фактори, които са отделно от потърпевшите.
Срутена вила край АлбенаСрутена вила край АлбенаКурорт Албена е построен върху добре подбран терен, който не е свлачищен. Навремето, като взе да се разраства комплексът, в най-ниската част бе изградена шестица от хотели, които да са на самия бряг и да се чува плясъкът на вълните. Един от тези хотели дълги години беше любимо място на известна личност от тоталитарното ни минало. Всъщност не само на една личност... Шестицата хотели в най-ниската част на Албена се наводняват при всеки по-голям дъжд. Затова причините за приливната вълна трябва да се търсят и във фактори, известни на потърпевшите.
Срутените от свлачище вили край Албена са построени върху свлачище.
Всяка копка на терена там може да предизвика срутище. А заедно с тежките сгради с размери на прогимназия, може да тръгне и цял хълм. Затова причините за бедствието могат да се търсят във фактори, пряко свързани с потърпевшите.