Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:32:57

Забележник

Община Добрич пак ни пробутва примитивна игра на народовластие

Две смущаващи покани към гражданите цъфнаха през изминалата седмица на сайта на община Добрич. Първата покана е отправена от главния архитект на града. В нея гражданите са приканени да гласуват за проект с дълго и неясно заглавие от три реда – "Прединвестиционно обемно- устройствено проучване и решение за застрояване с обществени функции, осигуряване на необходимите паркоместа и обновяване на публичното пространство на Централна зона площад "Свобода" град Добрич".
Какво се крие под свръхдългото съчетание от отглаголни съществителни ли? Ами в текста, написан в познатия ни от 12 години помпозен и пълен с термини стил, става дума за едно незастроено все още място в центъра, което хората познават като Коопчетата. Та за тази част от центъра на 1 септември бил обявен конкурс, който търсел най-доброто съвременно решение. Вече постъпили три проекта, наречени с гръмкото име "Нова визия за площад "Свобода". Ако се съди по публикуваното, няма точно изискване за съдържанието на предложенията. В тях трябва да има хем култура, хем туризъм, хем търговски център, хем жилища и всичко с паркоместа. Абе нещо съвременно, прилично на МОЛ, ама не само. И с много зеленина. Гражданите обаче няма защо да се затрудняват със сложното и дълбочинно съдържание. От тях се иска да гласуват за формата, т.е. за едни картинки и то в рамките на няколко дни. Виж тук.
Не е ясно кому е необходим  народният глас, тъй като, независимо от гражданския избор, жури от специалисти ще класира проектите картинки и ще реши за Визията. Тази история, както и да я погледнеш, все намирисва на демагогия. Освен това удивително напомня на една друга история от преди 4-5 години. Тогава пак имаше нещо като общоградско обсъждане за обновена централна градска част, а добричлии така и не разбраха, че са гласували за велоалея, която е опасна за здравето им.
Игра с мнението на народа има и във втората покана, в която кметът на Добрич кани гражданите да обсъдят проектобюджета. Тази покана всъщност е традиционна. Община Добрич всяка година кани гражданите да си приказват за бюджета и все се оплаква, че интересът е много  слаб. Което отново си е жива демагогия. Правенето на общински бюджет е сложна и специфична материя, изискваща специални познания. И гражданите не дебатират не защото не се интересуват от приходите и разходите на общината, а защото няма как да са специалисти по всичко. На всеки четири години обаче гражданите делегират своите права за вземане на решения на нова местна власт.  
А, ако новата местна власт има нужда от граждански контрол над определени средства, то тя може да инициира създаването на обществени съвети. Тогава компетентни граждани могат да помогнат със знания, за да бъдат доизградени съответни правила. Подобни действия са част от най-добрите европейски практики.
Очевидно е, че тези две покани не са изготвени от новата местна управа. Поканата за визията има начално действие от 1 септември. Поканата за бюджета пък е без участието на новия финансов кмет, защото до края на изминалата седмица такъв не беше назначен. Тези две покани и свързаните с тях проекти със сигурност са правени от един добре известен ни антураж в общината, който години наред ни пробутва зле скалъпени и много примитивни форми, които трябва да имитират народовластие. Просто едно си баба знае, едно си баба бае. И си прави нейната.
А в началото на месеца гражданите гласуваха за промяна!

Коментари  

+2 #7 za dobrich 24-11-2015 22:50
Тая джибра боряна още ли е главен арх.
Пак се спогодила с новите "реформи" да запази кабинетчето и пиячката.
Колкото за проектите - целта е да съборят магазинчетата ,щото са на кооп , а това дето го тиражират че нямало паркоместа -долна лъжа - в делничен ден паркинга на Свобода е на 50 - 60% зает .
Кмете събуди се от еуфорията на изборите и виж какво става в кочината (общината ) и прогледни как нови назначени от теб се съешават със старите от бардака на общината
Цитиране
-2 #6 нова 23-11-2015 21:44
Изискванията за обсъждане са по закон, а не по идея на нечий "антураж" или който и да било
Цитиране
-1 #5 нова 23-11-2015 21:39
Цитат от неразбиращ архитект:
Пълен абсурд и Проектите не стават!,дайте адекватни предложения.

Ама , тия проекти ги предлагат архитекти, не общината Велчева.
Цитиране
+1 #4 ИС 23-11-2015 17:25
Мисля, че ще е по-правилно наистина да се прекрати тази процедура и след внимателна преценка, да се обяви нова. Разбира се, ако се намерят юридически обосновани аргументи за това, за да няма обжалвания и неустойки. Или комисия от наистина специалисти, да не класира нито едно от предложенията и тогава да се обяви нова процедура. Аз лично нямам никакво доверие, нито на бившата кметица, нито на настоящата гл. архитектка. На комбината от тях, още по-малко.
Цитиране
+1 #3 неразбиращ архитект 23-11-2015 13:38
Пълен абсурд и Проектите не стават!,дайте адекватни предложения.
Цитиране
0 #2 Пълен абсурд 23-11-2015 11:58
Проектите не стават и трите.От самото начало е заложена корупционна схема. Играта кмет и архитект се виждат с просто око.Трябва да се спре цялата процедура.Да не се раздават никакви награди .Поредната общинска глупост.Г-н Кмете спрете тази порочна практика в общината.Трябва да има наказани за тези нарушения.
Цитиране
+1 #1 Проектите не стават! 23-11-2015 09:13
Видях проектите. И трите са неадекватни до абсурд - най-вече заради презастрояването, което предвиждат. Не искам и няма да гласувам за боклуци, които не случайно някой ми пробутва в дванадесет без десет!
Цитиране