Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:29:34

Забележник

На Коледа община Добрич рекламирала трактор по концепция и без рекламен договор

Тракторът, който докара дядо Коледа и стоя рекламно 20 дни в центъра на Добрич, бил включен в концепцията на общината за детско тържество. За рекламирането на продукта на частната фирма обаче няма рекламен договор, а споразумение. Това става ясно от отговор на кметството, изпратен до Бележник. А заради необичайното присъствие на трактора на площад "Свобода" по Коледа, ние зададохме следните въпроси:
1. Има ли рекламен договор за поставянето на трактора, или става дума за устна договорка?
2. Ако има, на каква стойност е?
Помолихме и да ни бъде изпратено копие на договора, или подробни параметри. Вместо да ни отговорят има, или няма договор, от общината ни написаха, че имало сключено споразумение. На конкретното питане за устна или писмена договорка става дума, отговор не получихме.  
Без да навлизаме в тълкувателните дебри на понятията договор и споразумение в правния мир, ще отбележим, че според търговските правила споразумението е действие, което предхожда сключването на договор, или е последващо действие след сключен вече договор. Такава поне е логиката на действащия у нас търговски закон. Ще припомним също, че в общинската наредба за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти на територията на Община град Добрич има изискване за сключване на договор за реклама, а не за споразумение.
Общинското усукване по темата за липсата на договор обаче е плах опит за словесно жонгльорство, в сравнение с обяснението за наличието на трактор в градския пейзаж.
Оказва се, че модерната машина за оран била част от концепцията на общината за детското тържество по посрещане на Дядо Коледа на площад "Свобода". А пък срещу безплатното предоставяне на рекламна площ от 15 кв/м частната фирма се задължила да подари на общината коледни украси във вид на... еленчета за 287, 45 лева.
Не искаме да коментираме дали тракторът, довел дядо Коледа, е проява на лош вкус, дали е знак за липса на въображение, или е някакъв опит за регионална характеристика, защото от постовете на кмета на Добрич във фейсбук разбрахме, че господин Йорданов много се засяга на тази тема.
Няма как да не отчетем обаче безспорното желание на управляващите да променят визията на Добрич. В предния мандат наблюдавахме как градоначалничка боде стоманени лястовички по кръстовища. През този мандат сюжетът е друг. В приказката за дядо Коледа на площада изгледахме нов елемент – безплатна реклама на трактор. По концепция!

По-долу публикуваме отговора на община Добрич:

"Община Добрич има сключено споразумение от 6 декември 2016 г. с фирма "Интерагри България" АД за безплатно предоставяне на трактор марка New Holland, украсен по индивидуален проект с коледни светлини, който да бъде изложен като атракция за жителите и гостите на града.
Срокът на споразумението е от 07.12.2016 г. до 27.12.2016 г. включително. Неговата цел е тракторът да бъде включен в общата концепция на детското тържество по посрещане на Дядо Коледа на площад "Свобода".
Ангажиментът на Община Добрич е да предостави безплатно рекламна площ от 15. кв. м. за разполагане на трактора за посочения период. Част от договореностите между двете страни е "Интерагри България" АД да дари на Община Добрич две коледни украси във вид на еленчета на обща стойност 287,45 лв."