Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:47:15

Забележник

Кой трябва да оценява личностите на Добрич?

Две духовни вести пристигнаха от община Добрич в края на тази седмица. В първата бяхме осведомени, че "комисията не излъчи почетен гражданин на Добрич". Решението било взето с мнозинство. От второто съобщение пък научихме, че община Добрич е приела правилника за присъждане на годишни награди "Добрич" в областта на културата и науката, които се връчват на 1 ноември. Кой да бъде удостоен с отличието, определяла комисия, назначена от кмета на общината.
Обективно погледнато, едва ли някой се е впечатлил от факта, че няма да имаме почетен гражданин. От една страна, тези титли девалвираха още от времето, когато почнаха да ги раздават на килограм. От друга страна, Добрич е на път да поведе класацията на градовете с най-ниска заплата и с перманентна загуба на население. А според правилата: "Със званието "Почетен гражданин на град Добрич" се удостояват личности за изключителен и траен принос във всички области на обществения живот... проявена смелост, гражданска доблест и героизъм." Очевидно комисията е преценила, че щом градът запада, личностите са посвършили. Това е първата мисъл, която идва на ум в подобна ситуация. Очевидно, ама не. В съобщението, изпратено от общината, подробно са описани заслугите на двамата известни съграждани,  но няма и ред за мотивите, накарали комисията да вземе решението "Против" с пълно мнозинство.
Може хората да са имали нещо друго предвид, продължаваме да гадаем ние. Ето, в правилника за наградите в Деня на будителите пише, че "годишните награди в областта на културата и науката "Добрич" имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич."  Може комисията да е решила, че в тези трудни времена е по-добре да бъде наградена духовността? И номинираните за почетен гражданин някак да преминат в другата група и пак да получат награди? Нищо че по статут общината е длъжна не да награждава, а да създава условия за развитие на култура, да осигурява възможности за духовност и творчество на гражданите.
Защото, ако общината, вместо да дава оценки, създава условия за култура, градът ще получи най-голямата награда и тя се нарича духовен живот. А духовният подем винаги води до икономическо оживление. За съжаление, липсва информация подобни разсъждения да влизат в дневния ред на общината. Там сега личните граждани се оценяват от комисии. И мотивите за оценката са тайна.

Коментари  

0 #3 Steliyan 11-09-2014 19:31
До Добричлийка,

какво прави или не прави общината се вижда като излезеш по улиците. Няма нужда да си прави реклама, че пък и за наша сметка. Да си направи Фейсбук страница г-жа кметицата, не сайт за чиято поддръжка (разбирай: някой да качва снимките на г-жа Николова в нета) се плаща...

А Вие какъв ценз имате да казвате кой, каде и какво да публикува и какви сайтове да прави, как да ги прави и колко качестени са ?

На фона на очевидната глупост, фотогалерията на кметицата, Вашият коментар е безкраино неадекватен и издава определена пристрастност от типа "интереса клати феса". Събитията в Добрич бидейки и кът, едва ли се свеждат до юбилея на кметицата.

А ако това е основната дейност на общинската администрация, която да бъде публикувана в градския сайт, веднага се кандидатирам за кмет и местя общината в Мецанина на х-л България, и 4 години ще администрирам с най-голяма охота.
Цитиране
0 #2 обективен 10-09-2014 06:11
Докато в началото се спирахме и се смеехме,сега трябва да поплачем на подобни дивотии-една неграмотница да определя със заповед още по-неграмотни да оценяват личностите на Добрич.Това е не само обидно ,но истинска гавра!!!
Цитиране
+2 #1 Inna 07-09-2014 17:52
Точно това е истината, която постоянно се пренебрегва. Харесва ми искрата и честността на този текст.
Цитиране