Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 10:52:53

Забележник

Кой плете политическите интриги в щаба на ГЕРБ?

Кой ще бъде кандидатът за кмет на ГЕРБ в Добрич? Този въпрос явно люлее отдавна редиците на партията в града. Широката общественост обаче научи, че върви битка за  номинациите за кметското кресло, след понеделнишката публикация на "Стандарт". В челно заглавие вестникът съобщи, че петима депутати от ГЕРБ щели да се впуснат в кметската надпревара наесен. "В Добрич партията на Бойко Борисов ще заложи на бившия шеф на местната полиция Румен Иванов. Сегашната кметица Детелина Николова най-вероятно пък ще бъде компенсирана с депутатско място в следващия парламент", написа ежедневникът.
Пак вчера, но в студиото на БНТ, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов окачестви твърдението за петимата депутати, които ще стават кметски кандидати като "истина 50 на 50". Което означавало, че половината депутати щели наистина да бъдат кандидати за кметове, но другата половина – не. А твърденията, че Детелина Николова няма да е кандидатът за кмет,  Цветанов определи като: "част от политическата интрига, която някой иска да внесе в щаба на ПП ГЕРБ за предстоящите местни избори".
Кой обаче има интерес от политическата интрига, питаме ние. Нямаме намерение да градим хипотези, а само ще тълкуваме публични думи. Пред Бележник набеденият за кандидат за кмет депутат Румен Иванов заяви, че никой никога не му е предлагал кметско място и че никой не е говорил с него по темата. В журналистиката отговорът: "Не! Никой! Никога!", е задължителното тройно отрицание, за да си сигурен, че отсреща не те лъжат. Ако например политик ти каже: "Глупости", трябва веднага да ти светне червената лампичка, че този нещо те баламосва. В нашия случай "никой никога не е предлагал кметско място" на Румен Иванов. Имаме необходимото тройно отрицание.
Да видим какво отговаря Детелина Николова пред журналисти. "Дали ще се кандидатирам за кмет, ще бъде решено към края на моя мандат" казва кметицата. Добавя: "Дори ГЕРБ да излъчи друг кандидат, за мен не е проблем!" Някой да открива поне едно "не" в думите й?  От нейните отговори спокойно можем да заключим поне две неща. Първото е, че жената много иска тя да бъде кандидатът за кмет на Добрич, а второто – че със сигурност е говорила по темата с други хора. От това пък следва, че Николова има огромен интерес името й да се пусне в обращение. С последното твърдение съвсем не искаме да кажем, че тя е завъртяла интригата. Ни най-малко. А и самият Цветанов се произнесе много положително за кметицата в същото предаване: "Аз смятам, че Детелина Николова към настоящия момент е един от успешните кметове в България и самият факт, че тя толкова пъти е избирана за кмет на Добрич, означава, че хората са дали гласа си, а и тя преобрази в много положителен аспект община Добрич."  В думите на партийния функционер обаче липсват  и "Не" и "Да". Ето какво е сигурното според Цветанов: "Мога да заявя категорично, че в момента сме изразили две ясни политически решения – че участваме самостоятелно на предстоящите избори и указанията, които сме изпратили да отворим процедурата за обсъждания за бъдещи общински съветници и бъдещи кметове на населени места и общини." В превод това означава, че има някакви становища, но те не са окончателни. И понеже не всичко е подсигурено, някой плете интриги. Кой е интригантът в ГЕРБ, вероятно ще разберем доста по-късно.

Коментари  

+3 #1 обективен 18-03-2015 07:50
На практика в Добрич живеем в личен режим,диктатура,омекотена от тотална липса на съпротива,партийна,интелектуална ,народна.Едно самозабравило се кметско семейство ,определя и разпределя всичко в града.
Цитиране