Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 11:20:53

Забележник

Кметицата, която еднолично промени символа на Добрич

Чудна новина долетя във вторник от община Добрич – по идея на кметицата Детелина Николова в град Добрич ще бъдат монтирани множество бели лястовици от неръждаема стомана. Вече била поставена върху метална тръба двуметрова пластика на бяла лястовица на кръстовището пред стоматологията. Птичата фигура върху пилон била дело на местния скулптор Христо Илиев, а средствата били осигурени от спомоществователи. Преди това били монтирани метални птици в градския парк. А амбицията на кмета Николова била "символът на Добруджа да бъде поставен и на други възлови места в Добрич, за да радва жителите на града и да носи със себе си вяра, мъдрост и красота."  Прессъобщението пристигна с възторженото заглавие: "Добрич има нов символ на Надеждата".  
Ако трябва да сме исторически достоверни, птичите фигури не са някаква новост в региона. Навремето един известен местен скулптор напълни целия Толбухински окръг с чешмички пингвини. Тогава нелетящите каменни птици, от които излиза вода, бяха единствено символ на тоталитарния кич. Днешните стоманени лястовици върху пилон обаче очевидно са натоварени и с много други знаци – те трябва да са "символ на Надеждата, символ на Добруджа и символ на Добрич". И както Йовковият герой Гунчо в мъката си Двуметровата лястовица от неръждаема стомана, която е забучена на пилон в кръговото пред стоматологията.Двуметровата лястовица от неръждаема стомана, която е забучена на пилон в кръговото пред стоматологията.гледа без да вижда, така и жителите на Добрич, могат да отместят очи от бинго залите и магазините за дрехи втора употреба в центъра и да устремят мъдър поглед към небето, където се мержелеят метални лястовици. А тези хуманни възможности стават факт благодарение единствено и само на кметицата Николова, подсказва червената нишка в прессъобщението.
Без да се съмняваме в авторството на градоначалничката, проверихме кой има право да определя символите на един град. Оказа се, че това може да прави единствено съответният ОбС. Така през 1998-ма местният парламент е взел решение, че статут на символи на град Добрич имат гербът, знамето и химнът. За герба, например, в общинското решение пише: "Гербът на град Добрич е създаден от художниците Никола Богданов и Янко Атанасов, след проведен конкурс от Община град Добрич и е утвърден от Държавна комисия за пластични изкуства през 1971 г." После подробно се обяснява кои знаци влизат в герба и каква е тяхната символика. Общинският съвет е допълвал решението си в годините, но в поправките никъде не е описана възможността кметът еднолично да може да взема решения за символите на града, да намира спонсори и амбицирано да си поставя хрумките, където му дойде на акъла. От което следва, че стоманената лястовица в центъра на Добрич не е част от символите на града, а е просто емблематичен акт на незаконно кметско решение.

Коментари  

0 #2 Пази, Боже, сляпо да 23-07-2015 21:14
Народите си имаха бащица, а ние си имаме майчица. И щом тя казва, че лястовиците не са посредствена самодейност, а върхово постижение на изобразителното изкуство и архитектурата - значи е така!
Цитиране
+5 #1 обективен 23-07-2015 05:23
"Глупостта е дар божи,но с него не трябва да се злоупотребява".А ние позволяваме една самозабравила се властница непрекъснато да злоупотребява с глупостта си.
Цитиране