Петък, 12-ти юли 2024 г. | 17:10:36

Забележник

Кметът Николова в ролята на писател и на творец въобще

Кметът Детелина Николова чете книгаКметът Детелина Николова чете книгаНе, няма шега в заглавието. Днес, 23 април, 2015 г., в Регионалната библиотека на Добрич "Дора Габе" кметът Детелина Николова направи публична заявка, че е писател и творец. А събитието беше отразено от доста местни медии.
Както всички знаем, на 23 април е Световният ден на книгата и авторското право. На този ден в цял свят се почитат хората на писменото слово, обществото се среща с писатели, издатели награждават творци. Търсачката Гугъл показва, че денят е бил честван подобаващо във всеки български град и село. В Националната библиотека четат щафетно хора на културата и писатели, във Варна канят писателя Захари Карабашлиев, в Бургас се събират творци, а кметът на морския град им праща поздравителен адрес и т.н. Навсякъде има инициативи с много книги,  финализират се литературни конкурси, въобще правят се срещи с хора на духа.
И в Добрич имаше иницатива. Вместо срещи с хора на словото обаче, цял ден вървяха снимки, на които се виждаше как кметът Детелина Николова чете книга пред децата на града. Фотографиите бяха придружени с текстове, че кметът на Добрич дала "старт на Маратона на четенето като прочела разказа на Йовков "Добрич". Според прессъобщението на библиотеката на проявата присъствали и издателят Васил Колев и председателят на сдружението на писателите Сашо Серафимов. Те очевидно са били някъде Кметът Детелина Николова чете книгаКметът Детелина Николова чете книгав миманса, защото във фокуса е все Николова. Тя чела импресията на Йовков вместо актьор, после награждавала читателите. Споделила, че "винаги като дете е обичала много да чете". Продължавала и сега и винаги си купувала  нови книги. После направила откровение: "За мен книгата е по-важна, отколкото компютъра, понякога. Когато искам да бъда наистина със себе си, обичам да чета и пиша", казва Николова, цитирана от Топновини.
Абсурдно ни се струва, ръководството на регионалната библиотека да не знае, че четенето и писането са действия, обратни на самодостатъчното общуване със себе си. Че и четенето, и писането съществуват, за да има духовен обмен между писател и читател. Защо обаче не са поканили творец, а властник, на когото са дали главната роля и са го оставили да говори глупости? Отговорът може би се крие във вчерашния ден, когато в същата библиотека  бе открита изложба, посветена на вожда на Корейската трудова партия Ким Ир Сен. Виж тук.

Коментари  

+2 #1 обективен 26-04-2015 06:33
Достойно за "Господари на ефира"!!!
Цитиране