Петък, 21-ви юни 2024 г. | 16:30:57

Забележник

Има ли решение водният проблем на Добрич? Само ако осветим течовете в системата!

Срещата между властта и гражданите се проведе на 13 февруариСрещата между властта и гражданите се проведе на 13 февруариОбщинският воден цикъл ще повиши  качеството на услугата, но държавното ВиК трябва да асфалтира. Проектите няма да намалят водозагубите, но ще могат да се сметнат амортизациите. 30 години във водното дружество не са правени  инвестиции, но за следващите 30 години са планирани 1, 2 млрд лева. Цената на водата в Добрич не може да падне, но не е лошо, ако цената в страната бъде усреднена. Цената на линеен метър на трасето във водния цикъл е пет пъти по-висока от нормалното, но дали ще има ефект от цикъла, ще разберем след 2021-ва година.
Ако не сте разбрали какво четете, моля не се шашкайте. Наборът от съждения, които изредихме, е резюме на 3-часовия запис на разговора между гражданите на Добрич и властта, представлявана от зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова, областния управител Кирилов, Асоциацията по ВиК и съвета на директорите на "ВиК АД - Добрич". Срещата, преминала в остра размяна на реплики и недоволство от получената информация, оставя смесени чувства. От една страна е видно, че властта няма специално решение за специфичния воден проблем на добруджанци. От друга страна обаче това е първата подобна среща по темата.  
А водните неволи на Добрич са с близо 40-годишна история.
Градът започна да страда от воден режим още през 80-те години на миналия век. Малко след 10-ти ноември проблемите взеха да се задълбочават, авариите зачестиха неприятно, а високата цена на водата даде възможност за перманентни политически залъгвания. "Разбрах, че имате проблем с водата!" Тези думи станаха обичайни за  всеки политик или държавник, появил се по важни дела в града. Само няколко години обаче бяха достатъчни, за да добие историята банална повторяемост, в която гражданите си изплакват болката, ВИП гостът слуша, съчувства и обещава да съдейства. А когато партията на особата стане управляваща, първата й работа е да смени шефа на ВиК-то. С това ангажиментите на държавниците от столицата приключват, но пък настъпва мигът на съответния нов воден шеф. Той започва да оптимизира, да реорганизира и да популяризира медийно своите действия. Гражданите регулярно научават, че ВиК-то има големи сметки ток, защото водата се изпомпва, че тръбите са стари и това води до големи загуби на вода, че има много некоректни потребители и затова дружеството има много дългове. Цената се вдига, безводието се задълбочава. Идват избори, в Добрич се появяват поредните нови политици, които съчувстват за водния проблем на града.
Към днешна дата дълговете на ВиК са 32 млн. лева, загубите на вода по трасето са над 80 процента, а дружеството е на изкуствено дишане, защото отдавна е в практически фалит.
Кметовете си измиха ръцете с ремонтите
Хроничният проблем с авариите повлече нови беди – стана дежурното извинение на местните управи за кратерите по улиците. За да оправдаят бездействието си, добричките велможи заплетоха нова интрига – посочиха ВиК-то за основен виновник за лошата инфраструктура и създадоха миража на водния цикъл, след който всичко щяло да си дойде на мястото. Когато най-сетне договорът за водния цикъл беше сключен с общината, се оказа, че той обхваща едва 30 процента от остарялото водно трасе на града. Независимо от тази подробност, кметът Йорданов обеща на съгражданите си светло бъдеще, продължи да подклажда народните мечти и тихо сложи в управата на водния проект секретарката и пиарката си. Срещу заплащане!
Към днешна дата всички блянове са угасени, а цикълът буксува, защото втора година няма изпълнител за канализацията. Отговарящият за реализацията на проекта кмет на града пък брои дупките след водните аварии и ходи в МРРБ да се жалва от лошото ВиК.
Дали заради интригите между общината и водното дружество, или заради обичайния батак с водата и произтичащите от това сухи кранчета, но в края на миналата година тръгнаха и граждански протести. Положителният момент в недоволството е, че местните хора показаха, че вече отказват да разчитат на обещанията на гостите от столицата. Но пък исканията на гражданите се оказаха компот от най-разнообразни желания, които, с малки изключения, не получиха ясна формулировка и по време на срещата със зам.-министър Крумова. Причината за объркването обаче не бива да се търси в самите граждани, а в липсата на ясна информация и в ширещата се вместо това огромна дезинформация.

ЕТО НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ ЗАБЛУДИ:
1. Заблуда номер едно е, че водният цикъл, ще реши водния проблем на Добрич. Не, няма как да го реши, защото проектът е по програма за опазване на околната среда.  Понеже става дума за околна среда, акцентът е в пречистването на водите. Затова една трета от всичките 115 млн. лева са насочени към реновиране на пречиствателната станция край Врачанци. Подмяната на тръбите е съпътстваща. Ремонтира се под 30 процента от трасето и се набляга там, където се прави връзка с пречиствателната станция. Затова водният цикъл почти няма да намали водозагубите. Няма и да прекрати всички аварии. Неговото основно предназначение е да спомогне за пречистването на отпадните води.
2. Заблуда номер две е, че загубите на вода идват основно от остарелите тръби. На срещата с гражданите министър Крумова подсказа, че проблемът е свързан с кражбите на вода. "Предприели сме мерки, включително и с полиция срещу хотели по морето, които си пълнят басейните с байпаси, но не са в системата.", подсказа зам.-шефът на МРРБ. Което означава, че имаме огромни консуматори, които ползват вода, без да я отчитат.
3. Друга заблуда е, че основно ромите са привилигеровани да не си плащат водата. По време на обсъжданията в КЕВР т. г. се разбра, че до 2015-та година курорт Албена е плащал по преференциални цени, които са близо три пъти по-ниски от цените на  простосмъртните абонати. Разбра се още, че туристическото дружество настоява да продължи да плаща на преференциални цени. И има лоби навсякъде.
4. Заблуда е, че ВиК има връзка с водния цикъл на Добрич и може да го санкционира. Водният цикъл се извършва от общината и се наблюдава от екоминистерството, а ВиК-то е на подчинение на регионалнато министерство. Няма никакъв шанс двете министерства да си надничат в канчетата. Няма и шанс да се влияе на конкурсите за изпълнители, или пък да се сменят лицата, включени в управата на проекта. За тези дейности отговаря общината, а подписът за окончателно одобрение е на кмета на Добрич. Може обаче да се изиска наблюдаващият орган – МОСВ, да ревизира бюджета на водния цикъл.  
5. Заблуда е, че след като бъде реализиран водният цикъл, цената на водата ще падне. Не, цената на водата ще падне, ако се намалят разходите. Както знаем половината от разходите са за ел. енергия. За да се намалят разходите за ток, трябва да се приложат мерки за енергийна ефективност, каквито водното дружество не е съобщило, че предвижда. Видно е само, че пести ток и водата не стига до високите части.
6. Заблуда е, че улиците в Добрич не се асфалтират, защото ВиК разравя и оставя дупки. Водното дружество копае заради аварии, а за да спрат авариите, трябва да бъде подменено остарялото трасе. С подмяната на тръбите се е ангажирала общината.
7. И накрая генералната заблуда – заблуда е, че ВиК Добрич може да избегне фалита, ако се направи оздравителен план. Не, дружеството първо трябва да спре течовете на вода и на средства. Това означава, че трябва да има нова пълна ревизия и още по-пълна информация за разходите в годините. Това означава и да бъдат разкрити евентуални корупционни схеми или безстопанственост, а виновните да понесат отговорност. И едва, когато всичко стане известно, може да се мисли как ВиК да спре да далдисва. Инак течовете в системата ще продължат, цената на водата ще тръгне отново нагоре, а в сметката на абонатите ще влязат и санкции за финансови корекции.  
И спечелилите изборите все ще слагат нови управители на ВиК...

Коментари  

0 #5 Петър 30-04-2018 09:51
Последно, комунистическа Албена каква цена плаща за вода?
Цитиране
0 #4 Josarian 27-02-2018 23:29
До коментар #2.

Информацията изложена в т.3 не е точно поднесена. Албена плаща по-ниска цена на водата, но по-висока за канализация и пречистване, по съвсем други причини. Една от причините е, че Албена плаща и отделна концесионна такса. Това не е споменато никъде. Но, това също и не означава, че в Албена не лъжат или не манипулират водомери. Просто го правят със свои хора, работещи във ВиК. Не, че не се знае кои са... Знае се. По едно време се беше чуло, че са ги изгонили, но по причини, за които може само да се досещаме пак са на работа във ВиК - гр.Добрич.
Цитиране
+2 #3 Josarian 27-02-2018 23:19
Статията говори за част от проблемите на ВиК сектора и в частност, за ВиК - гр.Добрич. Но, не казва всичко... За избягването на какъв фалит се говори? ВиК - гр.Добрич си е полуофициално във фалит от дълги години. Обявяването на фалит, какво ще реши от проблемите с водоснабдяването на града? Нищо... Проблемите остават същите и ще се прехвърлят в ново дружество, което е въпрос на кратко време, също да фалира.
Проблемите на водоснабдяването за Добрич и областта искат много работа и помощ от високо ниво. А такава, няма. Добрич няма силно депутатско лоби. Кой ще се застъпи за интересите на Добрич в министерствата от които зависи решаването на проблема? Май, няма кой...!
Цитиране
+2 #2 Стоянов 24-02-2018 17:17
Аз пък съм изумен от посоченото в т. 3 - оказва се, че добруджанци изнемогват да плащат най-високата цена за вода не само заради загубите в старата инфраструктура, но и защото - невероятно! - плащат 2/3 от водата на Албена! Частното дружество на бившия комсомолски секретар и агент на ДС Красимир Станев!? Впрочем, бивши агенти няма, може би това е обяснението?...
Цитиране
+2 #1 Нели Стойчева 20-02-2018 22:20
Най ми хареса седма точка да се направи ревизия. Защото има много които трябва наистина да си отидат от там.Защото няма толкова работна ръка колкото администрация, която какво прави питам аз като един платец
Цитиране