Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:25:46

Забележник

И в Нощта на литературата ще слушаме Кмета

Детелина НиколоваДетелина НиколоваАко някой си мисли, че в Добрич може да се случи събитие без участието на кмета Детелина Николова, той просто не е в час. Градоначалничката тече отвсякъде. Тя е пръв общественик, дарител, грижовен гражданин, мислител, творец, актьор и въобще популярната личност, която получава главната роля по презумпция – т.е. от известния факт, че е кмет. Затова гражданите не бива да се изненадват, че в Нощта на литературата, която в Добрич се организира за първи път, първият четец ще бъде пак Детелина Николова.
Както Бележник вече писа, инициативата Нощ на литературата се провежда за девети път в Европа. В България тя се прави за четвърти път, а Добрич е включен в нея за първи път. Виж тук.
Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература чрез серия от публични четения. Канят се известни  публични личности – творци и актьори, които да четат избрани моменти от книги, издадени след 2000 година. Освен в Добрич, събитието угре ще се проведе в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.
Според днешни публикации във всички тези градове е направена връзка със съответните местни институции – читалища, библиотеки, книжовни дружества, творчески съюзи, които да вземат участие в четенията. На доста места са се погрижили и за подходящ музикален фон. А във Варна например организаторите всяка година канят и български автори, извън селектираните, за жива среща с читателите.
Бележник проучи, че сдружението на писателите в Добрич не е канено да участва в събитието. От програмата за Нощта на литературата, изпратена от общинския отдел "Култура", е видно, че в четенията не участва нито една творческа организация от града. Но ролята на първи презентатор на съвременната европейска литературна мисъл е дадена, разбира се, на Кмета Детелина Николова.
Нека да бъдем разбрани правилно. Ние нямаме нищо против литературните занимания на когото и да е. Напротив – колкото повече хора се интересуват от художественото творчество, толкова по-добре. Не е нормално обаче всичко в един град да започва и да свършва с управника му. Отделно че е недопустимо, човек, който не е наясно със смисъла на четенето и писането, виж тук да дава тон за общуване с литературата.
Явно, както и всичко останало в Добрич, и Нощта на литературата е подчинена на една цел – "Да живее кметът!"