Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 09:59:08

Забележник

Губернаторът Детелина Николова е боец, който може да прочете конституцията

Детелина Николова преди да полетиДетелина Николова преди да полети"Политическото решение на България е управление на държавата", "Вярвам в административната система, най-вече в правосъдната!" Така изглеждат държавното управление и съдебната система на РБ в очите на новоназначената за областен управител на Добрич Детелина Николова. Тя разкри своите представи за държавен ред и необходимостта да му се подчини пред група граждани на Добрич миналия четвъртък. Припомняме, че тогава хората излязоха на протест срещу назначението на загубилата народната любов кандидатка на ГЕРБ. Със съзнанието че са суверен,  група граждани издигнаха пред сградата на областната управа плакати с надписи: "Добрич не ви иска!" и "Долу ръцете от Добрич!". Хората настояваха за среща с Николова, на която да заявят своето възмущение от безпринципното назначение.
Дали заради еуфорията от новото началническо място, или поради някакви много дълбоки вътрешни причини, но новоназначената областна показа съзнание, различно от това на протестиращите. "Решението да бъда областен управител е на Министерски съвет. Аз го изпълнявам.", уведоми присъстващите тя. С което искаше да внуши, че е един дисциплиниран войник на държавата, който изпълнява нейните заповеди и уведомява за това суверена. Особеното съзнание явно беше завладяло напълно новата държавна чиновничка, защото тя уточни: "Това, което днес се случва, е, че встъпвам в длъжност като областен управител по решение на Министерски съвет."
После с непоколебима решителност изрече, че "политическото решение на България е управление на държавата" и хората не бива да се притесняват. "Така че вие може да сте спокойни, имате избран кмет и може да работите с него." Усещането за новото амплоа  не я напусна нито миг и тя хем потвърди, че е член на ГЕРБ, хем се обяви, че няма нищо общо с обжалването на резултата от изборите. Това си било работа на щаба на ПП ГЕРБ, а тя вярвала в административната ни система и най-вече в правосъдната. И въпреки че загуби на местните избори, бившата кметица прояви изключителна твърдост и заяви: "Това, което съм направила като кмет за тези три мандата, промени визията на града и всички ние се гордеем с това!"
Тъй като сме съпричастни с желанието й за градация, няма да акцентираме, че става дума за чиновнически пост във втория ешелон на властта. Освен това сме убедени, че боецът Николова нито иска да разделя Добрич на държава и суверен, нито пък ще се държи реваншистки на новото Шефско място. Но, понеже много ценим амбициозните хора, ще им предложим една сигурна рецепта срещу ръсене на бисери.  Лечението се нарича задълбочено четене на конституцията. Убедени сме, че Николова има воля за това!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                        КОНСТИТУЦИЯ

Глава първа
ОСНОВНИ НАЧАЛА
Чл. 1.
(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет...

Коментари  

+2 #11 za dobrich 20-11-2015 21:24
Г-н кмете изчисти си кочината(общината) от прогнилите круши насадени от трилистната(демек тримандатна) кифла , като почнеш от пияандурката Г.архитет и нейните спиртосани отрочета от отдела .
Цитиране
+2 #10 Josarian/до номер 9. 20-11-2015 13:28
Факта, че Детелина Николова за 3 мандата се набърка в доста далавери с имоти и общински дружества, е общоизвестен! Но за съжаление, никой няма да я пипне, нито ще отговаря за нещо! Гаранция! Това, че вие, аз или още някой, не е съгласен не променя нищо...! Дори и да има проверка от АДФИ, какво? Нищо! Пламена Канева работи по поръчка и стои мирно пред Живко и Румен! Ако трябва да глоби някой непослушен, проблеми няма, ама за нещо сериозно, не се надявайте!
Иначе е добре, че има поне един сайт, който да повдига полата на Детелина Николова, че да се вижда, колко е оцапана!
Цитиране
+4 #9 ревизор 20-11-2015 05:10
Не съм съгласен с тезата на последният коментатор за детелина "каквото е било било".Както 12 години дерибейства,мачка,отмъщава и най-важното ни ограбва,така 12 години трябва да отговаря.Много се надявам ,че Велчева ще разрови какво за сбогом отмъкнаха от общината стария кметски екип,известни в града като "бандата крадци".
Цитиране
+3 #8 Josarian 20-11-2015 00:14
Абе, какво се занимавате с Детелина Николова? Оставете я да си дреме в позицията на областен управител и каквото било, било! Времето не може да се върне, нито нещо пропуснато да се навакса! Свикна жената 12 години да е медийно обгрижвана и си повярва, че е незаменима! После, като видя, че отива в девета глуха, подля вода на докторката и се намести на нейното място! В интерес на истината, докторката не и беше там мястото, ама и тя изпълняваше решение на министерския съвет!
Три мандата са много време, за което Детелина Николова свърши твърде малко! Още повече, че все беше на страната на управляващата партия! Едните жълти плочки и набързо претупан ремонт на парка, това ли са големите успехи? Защо нормални неща, които трябва да са в дейността на всеки кмет, ни се представят, като някакво огромно постижение? Какво стана с водния цикъл, толкова важен за града? Нищо! Ама иначе Детелина Николова, много направила! Оставете я, без да и обръщате внимание! Вероятно даже на следващите избори, ще бъде и водач на листата и като едното нищо, ще натика в ъгъла футболиста и милиционера!
По-важното в момента е, какво прави новия кмет? Първите му действия не са особено оптимистични, но все пак му трябват не по-малко от шест месеца, че да види, за какво става въпрос. Обявените заместници не вдъхват много доверие, ама кой знае, може и да се получат нещата. Опасното при него е да не стане жертва на родителските амбиции! Баща му е не по-малко нахален и приказлив от мъжа на Детелина Николова и много ще му се меси в работата, ама няма как! Все пак, той е давал парите за изборите!
В крайна сметка, града ни имаше нужда от някаква промяна и бъдещето ще покаже, дали тази промяна, ще се отрази добре...! По-скоро, съм умерен оптимист...!
Цитиране
-3 #7 Каракольо 19-11-2015 15:32
Както споменах неотдавна,това гнусно сайтче ,здраво мята л*йна по Детелина Николова в стил ТВ Алфа - незавидно просташки и с неизчерпаем патос ! Трябва здраво да е настъпила някой , който може да си позволи да поддържа подобна пародия на медия ... Кой ли е този ... ами как кой - ТАТИ , разбира се ,кой друг може да е?
Цитиране
+2 #6 Добричлия 19-11-2015 13:15
Махленска списвачке, наистина не знам защо досега Николова не те осъдила. Разгледай си сама писанията в никому неизвестното и ненужно сайтче и си помисли /ако се справиш/ това ли е журналистика. Не че ти е ясно, което е очевидно от идиотските тъпизми в сайтчето ти, но да речем, че това ти е простено. Не си учила журналистика, а е трябвало и си личи. Пиша в твоя стил, за да ме разбереш. Само глупаците, с които си се обградила, ти се радват на злобата и грозните писания. За радост, те са малко, а е видимо, че има нормални хора, които биха искали да четат нормални, интелигентни и смислени материали. Да де, всъщност има лесно - "хиксчето" горе вдясно. Така и ще направя и съм убеден, че доста ще го направят.
Цитиране
0 #5 troiyn 19-11-2015 10:34
Какво имате против. Че пише истината ли
Цитиране
+1 #4 Илия 19-11-2015 10:33
Не знам защо не ви съди тази жена, за постоянното уронване на престижа й. Публикувате снимки и материали, които всеки уважаващ себе си журналист не би погледнал дори. Толкова е жалко за българската журналистика,че е на това ниво. Уважаема редакция на Бележник, защо допускате такива хорица да пишат за вас?!?!?! На мен лично ми харесва постигнатото за 12 години в града....и всеки който каже,че нищо не било направено ще е чиста проба лъжа.....Явно имате лични сметки за разчистване....друго обяснение нямам....
Цитиране
+2 #3 Vasilka 19-11-2015 10:28
Ставате смешни вече с глупостите, които пишете :-*
Цитиране
+6 #2 Kali 19-11-2015 10:07
Уважаема г-жо Ю.Велчева, не знам кой Ви дава възможност да се изявявате и наричате журналист. Мисля,че дори медия, като Бележник трябва да Ви изгони, както направиха другите.....Вие трябва да й целувате краката на Д.Николова,че толкова години , ако не е тя просто не се сещам за какво друго ще пишете и ще си изкарвате хляба...Хайде намерете нова тема за пошли, безсмислени и тъпи критики и коментари. На интелигентните хора ни писна да Ви четем глупостите. Ето ви тема за размисъл и разследващ журнализъм " Колко лева представителни разходи си позволи да направи новият кмет от встъпването си в длъжност?" Хайде ако ви стиска.....
Цитиране