Петък, 12-ти юли 2024 г. | 16:06:02

Забележник

Гащи и чорапи за Коледа продават в храма на Мелпомена

Жизнерадостно прессъобщение пристигна в понеделник от Добрички панаир АД. Дружеството обяви, че е "организирало Коледен базар в сградата на Драматичен театър "Йордан Йовков" и 20 фирми от страната ще представят своите изделия на атрактивни цени, а жителите и гостите на града ще зарадват своите близки и себе си с прекрасни подаръци за коледните и новогодишни празници."
От милото съобщение и последвалата покана би следвало да заключим, че ни очаква нещо много специално, подчинено на актуалната коледна тема и съпътстващата я празнична суматоха. След кратка разходка из Коледния базар обаче става ясно, че коледната тема присъства основно в табелата и в няколкото лъскави гирлянди, провиснали като украса. Точно до надписа "Коледен базар" продават понички, а във фойаето на театъра ни посрещат неизменните гащи, чорапи, потници, анцузи и прочие артикули, които се купуват през цялата година и трудно биха могли да станат носители на някакъв коледен сюжет.
Единственият знак за духовност в този иначе грандиозен храм на Мелпомена е залепен на входа. По ирония на съдбата афишът приканва да посетим постановката на Николай Урумов – "Ние, българите. Открит урок за чужденци." В представлението актьорът влиза в ролята на професор Мисирков и обяснява за България, Америка, историята и Деня на неблагодарността. "Моля, носете си бележници, скицници и компаси – очаква ви интересно пътешествие в самите себе  си.", подканват от постера и намекват за чудната хармония между българската духовна същност и нейното търговско измерение.