Петък, 1-ви декември 2023 г. | 22:20:12

Забележник

Блудницата Милена и страстите български

33-годишната вдовица Милена Събева33-годишната вдовица Милена Събева"Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея!". Така отговаря отишлият на Елеонския хълм Исус, когато книжниците и фарисеите слагат в нозете му жена, току що уловена в прелюбодейство. Отговорът му ги оставя безмълвни, а малко след това и религиозните водачи, и пазителите на закона се разотиват.
Развихрилият се през Страстната седмица сюжет с 33-годишната вдовица Милена също остави безмълвни много хора. Но не религиозни водачи, а миряни. А хората от храма вместо да замълчат, ни заляха с осъдителни слова.
Както вече съобщихме, Милена има три деца, гледа две от тях, а за третото спести, че съществува. В понеделник вдовицата разказа пред Бележник, че е потънала в дългове след катастрофа, че е болна, че няма работа, няма пари и няма дом. От няколко месеца живеела с двете си малки деца в приюта към храм "Света Троица" в Добрич, но оттам искали да напусне, защото не работи в стопанството и не си намира работа. Милена съобщи за проблемите си, за да помоли за помощ. Това задълбочи конфликтите й с приюта. На Велика сряда вечерта жената трябваше да напусне църковното жилище заедно с двете малки деца. Според Милена, попадията Елена й дала срок да се изнесе до 19 часа. Според твърденията на хората от приюта, дадени пред социалните работници, Милена е напуснала сама.
В момента майката с двете деца е настанена временно в защитено жилище. От "Социално подпомагане" са констатирали, че малчуганите са гледани добре, имат чист и спретнат вид. Разказаха обаче, че жената има и трето дете на 14-години, което живее при майката на Милена. А конфликтът между Милена и майка й пък бил много стар и сложен.  
Оказа се, че хората от приюта също знаят някакви подробности от живота на Милена. Те обаче не бяха съобщени, когато отидохме да им вземем позицията, а ни бяха пускани като анонимни доказателства, че Милена е много лош човек и заслужава да бъде изгонена. Едни много неграмотни, а на места дори и нечленоразделни сведения, които няма да опишем, защото ни е неудобно. Но от приличащите на доноси мнения лъсва безпощадно, че в този приют всеки наблюдава другия какво прави, как си пие кафето, как пуши и с кого говори, че няма писани правила, че се вихрят страсти, които са много далеч от милосърдието и любовта.
Да, в един приют за бездомни се събират всякакви хора. Не можем да очакваме, че ще срещнем изискани и фини обноски и литературен език. Но в един приют към храм би трябвало да има и други дейности. В притчата от евангелието на Йоан, след като книжниците и фарисеите са разотиват, Исус остава сам с блудницата, разговаря с нея и обяснява, че не я съди. "Иди си и повече не съгрешавай", казва той. И дава шанс на жената за ново начало. В случая с грешницата Милена така и не стана ясно опитал ли се е някой да я приобщи, някой пробвал ли е да я помири с майка й. Разбира ли се въобще смисъла на понятието покаяние?
От всичко, което последва след публикациите, вече е без значение дали Милена е била изгонена, дали е "помолена да напусне", или хората от приюта просто са гледали бездушно как една майка с две малки деца плаче и тръгва за никъде в нощта.  
В такава обстановка блудните трудно ще намерят правилния път. Остава само надеждата, че след като мине Страстната седмица, душата ще се върне в тялото и ще спре ръката, която хвърля камъни.