Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 11:30:12

Забележник

Бисери бляскат в словата на Детелина Николова

"На трети март преди 137 години българският народ достига своя връх и отново се връща в историята като почти цяла и единна нация и държава." Това не е кандидатстудентски бисер,  а начално изречение от словото на кмета Детелина Николова, произнесено с патос днес пред паметника на хан Аспарух по време на тържеството, посветено на националния празник.
И малките деца знаят, че на 3-ти март е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на войната между двете империи – Руската и Османската, и урежда обособяването на Трета българска държава. За Николова обаче на тази дата "българският народ достига своя връх", (явно дотогава се е катерил, но все нещо му е липсвало да достигне върха) и не само качва нагоре, ами го прави "като почти  цяла и единна нация и държава". Виж тук! Нямаме никакво намерение да влизаме в понятийния компот в главата на Детелина Николова и да обясняваме кога се формират националните държави. И дали са цели, или не съвсем. Само маркираме следваща  фраза, също обясняваща  смисъла на важната дата: "Трети март е ден, в който народът ни стои на колене пред подвига на руските войници, румънските и фински войни, българските опълченци, апостолите на българската свобода и всички, които със своята саможертва вградиха живота си в олтара на свободата." Вероятно падането на колене има връзка с върха, за който ни говори в началото, казваме си. Допускаме, че вграждането на живота в олтар е някакъв лапсус, тръгнал от фолклорния мотив за вграждането на сянката. Следва обаче героико-еротичния израз: "За нас, българите свободата е с особен знак – изстрадана в петвековно робство, силно пожелана и мъжествено отстоявана." Вече споделихме, че в понятийния компот на Николова няма да влизаме, така че не очаквайте да ви дадем анализ на горната фраза. Продължаваме нататък и разбираме, че датата 3-ти март е изключителна и защото: "На този ден мнозина българи изкачват хилядата стъпала до най-внушителния ни паметник на връх Шипка, респектирани от неговата строгост и величие." Значи това било – хората ходят до паметника, защото той е респектиращ! След това прозрение решихме, че не си струва да ровим повече в словото на първата дама на Добрич.
Защо ви занимавахме  с това досега ли? Ами защото тези "бисери" не ги чуваме за първи път. По време на юбилейното тържество, посветено на Дора Габе, Николова пак произнесе слово и се възхити от аурата на Дора Габе. А пък на годишнината от обесването на Васил Левски миналата година обяви, че образът на Левски е кармичен. Сякаш Апостола е проповядвал будизъм.
Писането на слово е изкуство. То не е част от задълженията на един кмет. Недопустимо е обаче, кметът да не е наясно със значението на думите, които употребява. Както е недопустимо по време на национални празници кметът да ни засипва с безсмислен набор от думи, който трябва да наподобява слово. Защото това е обидно. И не е възпитателно.

Коментари  

+2 #5 П.Костова 27-03-2015 14:41
Госпожа кметицата е достигнала своя връх на излагация.
Тя е показала почти цялостно владеенето на сложна езикова структура, която явно разбира само тя. :o
Цитиране
0 #4 НЕслучаен читател 22-03-2015 09:26
Цитат от случaен читaтел:
Журнaлист и критикaр сa рaзлични нещa, нaли знaете, госпожице В.? Открийте нещо положително, грaдивно, полезно... Дa вaдите някaкви думички от някaкви словa е достa дребно и безсмислено. Дори и зa Вaс не е особено престижно зaнимaние. Потърсете попрището и силaтa си някъде другaде, зa дa имa смисъл товa, което прaвите. Зa моментa демонстрирaте единствено злобa, a тя със сигурност не носи никому нищо. Дерзaйте и дaно се спрaвите със себе си.


А какво отрицателно, деградивно и безполезно виждате в този материал, "случаен читателю"???? Анализирането на речи и слова винаги е било изкуство, а в нормалните държави, политици и държавници имат цели щабове, които пишат и анализират словата им... именно с цел да се избегнат подобни безсмислени брътвежи и публични излагации :) Вие очевидно сте замесен в писането на речите на Д.Н., защото коментарът Ви е написан без нито една правописна грешка, а повече от очевидно е, че окупиращото кметския стол лице Д.Н. надали е способно на такъв лингвистичен подвиг... Но пък е похвално, че е наела грамотни хора в екипа си :) Така че, вместо да анализирате материалите на "госпожица В.", се съсредоточете върху словоизлиянията на кметското лице и ги превърнете в нещо "положително, градивно и полезно"... Другото оставете на журналистите! И от време на време си припомняйте, че основно задължение на журналистите, работещи в условията на гражданско общество, е да критикуват. Критиката винаги е нещо градивно, при положение, че се възприема от хора, чиито глави се различават по нещо от обикновена хралупа :)
Чест и почитания :*
Цитиране
-1 #3 случaен читaтел 16-03-2015 19:21
Журнaлист и критикaр сa рaзлични нещa, нaли знaете, госпожице В.? Открийте нещо положително, грaдивно, полезно... Дa вaдите някaкви думички от някaкви словa е достa дребно и безсмислено. Дори и зa Вaс не е особено престижно зaнимaние. Потърсете попрището и силaтa си някъде другaде, зa дa имa смисъл товa, което прaвите. Зa моментa демонстрирaте единствено злобa, a тя със сигурност не носи никому нищо. Дерзaйте и дaно се спрaвите със себе си.
Цитиране
+2 #2 обективен 08-03-2015 05:54
Колко малко време е нужно на един обективен журналист да извади на показ не само простотията ,но и лъжите на кметицата,то не бяха"лични дарения",то не бяха"съдействия" за дарения.Доказано е,че който лъже и краде.Време е да научим и за второто!!!
Цитиране
+4 #1 ИС 04-03-2015 22:52
Споделям усещането за "компот" и мога да кажа, че то не е прецедент. Може би някой друг, с манталитет и мислене на ученичка в 7-ми клас от 60-те години, пише на Кметицата тези "бисери", пък кой знае... Но нали тя ги чете. В същност не докрай обосновано самочувствие за свободно артикулиране на "гладка" реч и подценяване на аудиторията са в основата на тези свободни съчетания от иначе обикновени български думи.
Цитиране