Събота, 24-ти яевруари 2024 г. | 19:10:50

Забележник

10 нарушения, за които да внимаваме на изборите

Асоциация "Прозрачност без граници" изброи в открито писмо до гражданите 10-те най-често срещани нарушения на изборния процес, за които хората да внимават по време на избори. За какво трябва да внимаваме според Асоциацията:

Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:
 –  осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията);
–  боравят правилно с бюлетините (откъсват пред Вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния номер на бюлетината);
– вписват в избирателния списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като гласувате.
За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК е длъжна да вземе решение незабавно.
При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:
–  присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;
–  организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;
– събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;
– разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;
–  раздаване на пари;
– опрощаване на дългове;
 – раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги;
се обръщайте своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно и да прекратят тези действия.
За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. Сигнали можете да подадете и до Асоциация "Прозрачност без граници" на безплатен телефон – 0800 11 224. Нашият екип може да Ви даде съвет как да защитите своите права.
На сайта www.samizbiram.bg можете да намерите пълна информация за възможните нарушения и престъпления против избирателните права и към кои институции да се обръщате, ако забележите такива.