Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:41:18

Пресечки

ЖП гарата в Добрич вече е просто селска поляна

ЖП гарата в Добрич наподобява селска поляна | Снимки: АвторътЖП гарата в Добрич наподобява селска поляна | Снимки: АвторътЛокомотиви, спрели сред зелена поляна, хора, които пресичат релси, обрасли в гъста трева и павилион, в който предлагат кафе, вода и цигари. Макове, които надничат изпод ръждясали табели. Това не е картина от следвоенна ситуация. Това е жп гарата в Добрич на 10 юни 2014 година. На метри от  олющения вход на фасадата стои не по-малко олющена табела с надпис: "Ресторант "Ориент-експрес". Вратата под табелата е ръждясала и заключена. Заключени и празни са и витрините на доскорошния павилион вътре в сградата. В чакалнята работи едно единствено гише, а около 60 процента от цялото помещение са затворени и неизползваеми.
Всяка вечер композиция от три вагона поема не повече 20-ина пътници, тръгнали от Добрич за София, разказаха жепейци пред Бележник.бг. Сутрин от трена, идващ от столицата,  слизали пак около 20 човека. По близките разстояния пък пътували основно бивши и настоящи служители на БДЖ, защото ползвали намаление.
"Откакто промениха разписанието, имам едва по 5-6 клиенти на ден", избухва наемателката на кръчмето до траверсите. "Преди при мен отсядаха хората от близките села. Идваха с влак до Добрич да пазаруват, но... ", жената изведнъж се  сепва и започва да си цеди приказките. Опитва да насочи към проблема с риторични въпроси. "Защо влакът за София спира на гара Ботево, а не на гара Дончево?" От множеството недомлъвки става ясно, че от две години графикът е направен така, че да е изключително неудобен. В резултат пътниците почнали да ползват маршрутки или таксита, които возят на цената на билета. А на автобусната спирка до гарата скоро щяло да има читав павилион. Мястото било дадено на Lafka.

bdj-gara-dobrich-01.jpgbdj-gara-dobrich-02.jpgbdj-gara-dobrich-03.jpgbdj-gara-dobrich-04.jpgbdj-gara-dobrich-05.jpgbdj-gara-dobrich-06.jpgbdj-gara-dobrich-07.jpgbdj-gara-dobrich-08.jpgbdj-gara-dobrich-09.jpgbdj-gara-dobrich-10.jpgbdj-gara-dobrich-11.jpgКоментари  

+1 #6 някой си 11-02-2019 00:08
септември 2о16 си стоеше празна и заключена екс баничарница до рейс спирка страна гарата
Цитиране
+3 #5 germangevi 27-10-2018 09:35
Уважаема, Юлияна, поздравления за труда и куража. Респект.
Права сте, истински цирк-добрич, само че брутално циничен. А иначе нашият прайм-министър мрачно констатира как не е хубаво да си очерняме държавата и нейните институции (т.е да им сърбаме попарата тихичко и патриотично). Цацаратурата и смешния й гаулайтер "къртичко", много добре се справят със съсловната солидарност и "всичко е точно".
Опитайте се да разгласите провинциалната арогантност в "господарите " или при Слави Трифонов, както направи Асен йорданов ( не че имаше особен ефект,но поне ще им лъснат далаверите ), пък може и да се вгледат някой от"Европата".
Кураж!
Цитиране
+4 #4 Стъки 09-07-2018 16:03
Оставете го кмета. Няма време за ж.п. гарата. Той до гарата не може да стигне от проблеми в общината, изневери, извънбрачни връзки и деца. А, ако се разходи нататък, току е паднал в някоя дупка по пътя или се е спънал в някоя разбита плочка...
Цитиране
+5 #3 Бармалей 30-04-2018 06:46
Пък на вратата на кенефа имаше залепен лист А4 "Тоалетната е заключена. При спешна необходимост - търсете Началник гара"
Цитиране
+3 #2 николай 10-01-2015 04:40
тия аембета никога неса се движили по този маршрут но интересно сега какво правят там
Цитиране
+9 #1 Вая 16-09-2014 17:29
Тя гарата поначало винаги е била доста неугледна, а сега е съвсем отчайваща!
Дори предишната беше по-уютна, онази прекрасна стара сградичка. Колко хубаво би било да се реставрира и оползотвори по някакъв интересен начин, никой вече не може да построи такова приятно нещо, защо да загива!?
Цитиране