Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 11:38:50

Пресечки

Властта на ОФ в Добрич заклеймява бащата на героя Списаревски като фашист

Димитър СписаревскиДимитър Списаревски"Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите..." ( Хр. Ботйов)
"Аз съм се венчал за България!" , "Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат България... ", "...ако някога ми падне насреща противников самолет, ще го изям, па ако ще и с машината да се блъсна в него." (Димитър Списаревски)

Българската история е пълна с имена на герои. След смъртта им мнозина от тях са забравени, друга част употребени за целите на пропагандната комунистическа машина. Името на Димитър Списаревски попада сред първата група. Смелият авиатор е не просто забравен, той съзнателно е осъден на забвение. Ето какво се случва в годините  преди и след 45-годишния тоталитаризъм:

След вестта за подвига на живата торпила Димитър Списаревски Добрич потъва в скръб. "Героят е мъртъв!", пишат национални и местни издания.
Няколко месеца след гибелта на Димитър Списаревски местната власт решава да увековечи паметта на съгражданина герой. По това време в града вече са се били завърнали родителите на героя Димитър Списаревски. Бащата Светозар Списаревски получава същата длъжност, която е заемал преди румънската окупация – финансов контрольор в градската община.   
На 6 март 1944 година, след доклад на тогавашния кмет Веско Василев Добричкият градски общински съвет взема следните решения:
1. Да се преименува улица "Граф Чано", на улица "Капитан Димитър Списаревски.
2. При изпълнение на градоустройствения план на Добрич един от централните площади на града да носи името на капитан Списаревски.
3. Да се учреди фонд за постройка паметник върху площада, наречен "Капитан Димитър Списаревски".
4. Да се преименува с. Рилци, съставно село на Добричката градска община, на кап. Димитър Списаревски.
5. Да се наименува първото построено училище в града на името на капитан Димитър Списаревски.
На това заседание, като докладчик, но по следващата точка в дневния ред, участва и бащата Светозар Списаревски.
Четири месеца по-късно идва 9-ти септември. Бащата на Димитър Списаревски е уволнен почти веднага след появата на новата комунистическа власт. За да удостовери трудовия си стаж, той подава заявление до Околийския комитет на Отечествения фронт, в което иска да му дадат служебна бележка, че е работил в Община град Добрич.
В протокол № 33 на ОК на ОФ от 5 декември 1944 година пише следното:
" Не се дава служебна бележка на Светозар Списаревски, бивш контрольор при Добричката община, уволнен като фашист."

На 19 май 1994-та година в Добрич пристига група от офицери от запаса, летци, колеги на Димитър Списаревски, защитавали заедно с него българското небе през 1943-та година. Приема ти тогавашният заместник кмет Веселин Бончев, който по-късно записва:
"Водеше ги о.з. Ясен Ковачев, командир на орляка, към който се е числил Д. Списаревски. Авиаторът се представи като председател на клуба на летците, носещ името на Списаревски. Приех ги в качеството на зам. кмет на община Добрич. Освен идеята за възстановяване паметта и почитта към забравения герой, донесоха печатни издания, изработени от тях, или по тяхна инциатива и с техни средства. Подарък за родния град на Димитър Списаревски бе барелеф с неговия образ и паметна плоча с надпис към него. Творба на майор о.з. Петър Кабакчиев. Искането им бе барелефът да се постави на подходящо място в града. Мястото естествено бе в началото на улицата с възстановеното през 1991 година от временната управа на града име Димитър Списаревски. Определянето на мястото на барелефа и на паметната плоча и монтирането й направи добричкият скулптор Никола Богданов. По-възрастни добруджанци твърдяха, че на същата улица е бил домът на семейството на Светозар Списаревски. Гостите ми представиха издадено от тях печатно издание "Капитан Димитър Списаревски, летец-изтребител, живата торпила – живот и гибел."
Разказите на авиатори за техния колега Спаич, можете да прочете тук

* В отбраната на София Добруджа дава още две свидни жертви – подпоручик Йордан Славов Тодоров от Добрич, загинал на 14 ноември 1943 г. и фелдфебел Симеон Кирилов Михайлов от Балчик, загинал на 10 януари 1944 г.
В Добрич е погребан и загиналият на 17април 1944 капитан летец Димитър Стефанов Попов, роден в град Варна.

Из сборник "Краезнание", 2012 г, бр. 12.
Материалът е подготвен с изключителеното съдействие на Регионална библиотека "Дора Габе" – Добрич.

На 19 юли, по повод 100-годишнината от рождението на Димитър Списаревски пред музея в градския парк на Добрич ще бъде експонирана фотоизложба, проследяваща живота на летеца. Ще бъде показано и витло от самолет "Фоке Вулф – Врабче", на който е летял Списаревски. То е запазено от неговите бойни другари и през 2003 г. е дарено на Регионален исторически музей – Добрич от Софийския клуб "Капитан Димитър Списаревски". Изложбата може да бъде видяна през целия работен ден.