Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:28:17

Пресечки

Учителят Иван Цанков създал балчишкия хор преди век

Хор "Черноморски звуци"Хор "Черноморски звуци"С тридневни тържества ознаменуват 100-годишнината на хор "Черноморски звуци".
Свързваме 1914-та година с ужасната вест  – избухва Първата световна война. За балчиклии обаче годината носи спомен за нежна и красива песен. Точно преди сто години един радетел за българщина и човечност основава смесения хор на Балчик "Черноморски звуци". В смутните и нестабилни времена учителят по музика Иван Събев Цанков полага основите на певческата традиция, продължила цял век. Следват имената на диригентите
Жан Попов, Веселина Симеонова, Възкресия Деветакова и Анатолий Кисляков, които утвърждават дейността на формацията. В годините на военни действия хорът е правел творчески паузи, но въпреки всичко е оцелял, споделя настоящият диригент д-р Валентина Георгиева.
Днес хор "Черноморски звуци" развива много активна творческа дейност, включва 51 певци от различни поколения и с много различни професии.  
В биографията му са вписани множество участия, дипломи и награди от международни хорови конкурси и фестивали в Европа и Азия. Има издадени 4 компактдиска, документален филм "Пътешествието" и историческа книга.
За активен принос в българската музикална култура съставът получава четири големи отличия:  "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци /2009/‘ "Златен плакет" от Български хоров съюз /2009/, и две "Златни статуетки" от Съюза на българските композитори /2013 и 2014/.
Стогодишният юбилей ще бъде ознаменуван с тридневни тържества.
На 16 октомври от 17,00 часа във фоайето на централния културен дом в Балчик се открива фотоизложба. Тогава ще бъде представен и порталният интернет сайт на състава http://chernomorskizvutsi.com. На 17 октомври – петък, отново от 17,00 ч., ще бъдат презентирани четвъртият компакт диск "Настояще" и сборникът "Непознатият Стефан Драгостинов". Приготвена е и юбилейната дипляна, посветена на хоровото изкуство в Белия град. Деинят ще завърши с прожекцията на документалния филм "100 години смесен хор "Черноморски звуци". Кулминацията с на тържествата е на 18 октомври, събота, когато от 18 часа, в концертната зала на читалище "Паисий Хилендарски" ще се състои концерт – спектакъл.
Всички събития през последната година са посветени на 100-годишнината на състава.