Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 10:19:05

Пресечки

Цонко Цонев: Много силна инвестиционна година очаква Каварна

Цонко ЦоневЦонко ЦоневОткриваме нови работни места, отваряме комплекс за танци и театър, модернизираме паркинги, асфалтираме пътища, казва кметът на Каварна Цонко Цонев. За туризма обаче 2015-та  ще бъде катастрофална, смята той. Записванията за почивки на руски туристи били нулеви,
–   За много години, господин Цонев!

–   За много години, госпожо Велчева!
–   Каква ще бъде за Каварна 2015-та година от финансова гледна точка?
–   Разделям въпроса на две – инвестиции и финанси. От гледна точка на инвестициите очакваме много силна година. Миналата година завърши инвестицията на "Албена" АД и туроператорът "Томас Кук" в комплекс "Бялата лагуна". Добричката фирма "Доби маркет" в момента строи магазин в Каварна, в който ще се открият 30 работни места. Намира се на бул. "България". Другия месец ще открием фабрика за преработка на рапани, която ще заработи от април. Вече е готова, оборудвана е с машини. Очакваме в най-кратки срокове да започне в морската част и строителството на фабриката за преработка на миди. Така че, от гледна точка на инвестиции, се очаква много добра година и откриване на много работни места. Миналата година беше рекордно висока от финансова гледна точка за Каварна, защото "Албена" закупи два имота в Бялата лагуна и това много вдигна собствените ни приходи. Тази година обаче не се очертава такава голяма сделка и инвеститор, който да плати милиони левове, затова бюджетът ни е построен с 400 хиляди лева по-малко. Общо взето, сравнена с последните четири години, се очаква годината да бъде втората по приходи за общината. Бюджетът ще е в рамките на около 13 милиона лева, което е много добре. При нас собствените ни приходи винаги са много по-големи от държавната субсидия. Миналата година бяха около 65 процента. Тази година съотношението община и държава вероятно ще е 60:40. Затова очаквам добра финансова година. Най-вече очаквам това да е добре за жителите на Каварна, защото през месец април ще се открие нова закусвалня в зоната на пазара. Ще има нов магазин, в който ще се продава прясна и пържена риба и миди. Така в сферата на услугите ще се открият още 10 работни места. Може някой да смята, че е малко, но аз се боря за всяко работно място в нашия град.
–  А в инфраструктурата предвиждат ли се придобивки?
–  Да. Единият от паркингите в центъра на града, който беше изчистен от незаконни гаражи, ще се асфалтира и ще стане модерен паркинг. Още един паркинг имаме срещу ресторант "Лоза", който също ще бъде благоустроен. Предвидено е пътят от булевард "България" към Шабла да бъде довършен и да може да се използва още тази година. Целта е тежката техника да минава оттам, а не през центъра на Каварна. Стъклената пирамида в центъра на общината, която  си възстановихме през октомври, ще бъде ремонтирана и ще гледаме да я пуснем в експлоатация на 1 май. Тя ще представлява един комплекс за спорт, танци, театър..., ако някой реши да я наеме и за дискотека. Ще стане нещо много красиво. 15 години не работеше, но тази година ще заработи. Предвидили сме и да асфалтираме отворените през зимата дупки.  Със средства от капиталови разходи ще бъде асфалтиран пътят между Вранино и Видно. Там се отвориха големи дупки, особено в село Видно. В Българево ще се изгражда рибна борса по програма и фитнес на открито. Покривът на читалището, което е свързано с общината, ще бъде ремонтиран  пак по европейска програма. Ще стане зелен покрив и ще могат да се правят различни мероприятия.
– На фона на тези градежи и реконструкции централният плаж на Каварна ще изглежда още по-запуснато...
– Ами ще изглежда, да. Два парламента и четири правителства в последните три години... Всяко година пиша писма, сигнализирам МРРБ да го отдадат за стопанисване. Никой не си мърда пръста, а плажът е изключителна държавна собственост. Ние купихме шезлонги, купихме чадъри, сложихме спасители. Сега кандидатстваме и тази година ще бъдат закупени скутер и машина за почистване на плажа. Това е по инициатива на местната рибарска група. Общината върши работата на държавата. Слава Богу нямаме удавени хора, но някой трябва да инвестира, някой трябва да го облагороди плажа. Това няма как да стане, ако държавата не го отдаде за стопанисване. Надявам се, че най-после тази четвърта година МРРБ ще вземе мерки. Иначе другите  плажове са поддържани – и на голф игрището, и на Иканталъка, и на Бялата лагуна. Те са отдадени за стопанисване за 5 години. Но договорът за Централния плаж свърши преди три години. А този плаж не се отдава от областния управител, както останалите 10, а от МРРБ. Надявам се тази година да обявят процедура, някой да го вземе... Иначе пак ще слагаме шезлонги, чадъри, ще чистим. Но не може държавата да вменява на общината да поддържа и държавната собственост. А нямаме право да вършим нищо там. Но това ни е държавата, за съжаление.
– 500 хиляди имота били купени от руснаци в Източна България.
– Имаме и при нас купени някакви имоти миналата година, но пазарът се срина. Имаме един комплекс, в който са купени около 40 имота само от руснаци. Може би общо са над 100-150 имота, купени при нас от руски граждани, но по-голямата част са купени от англичани, шотландци. Има два комплекса само от шотландци. Имаме купувачи ирландци, французи, от цяла Европа. Като цяло няма чак такъв наплив на руснаци. Има закупени къщи и апартаменти от казахстанци и от граждани на други държави от бившия СССР. Край голфигрището имотите основно са на англичани, германци, скандинавци.
– Как се очертава потокът от руски туристи през идващия сезон?
– Катастрофално. И господин Красимир Станев, изпълнителният директор на Албена, го отбеляза това на срещата с министър Ангелкова във Варна. Съгласен съм с неговия анализ, че който оцелее тази година, той ще остане на пазара. Много фирми ще фалират, защото няма да имат договори с руски туристи. а голяма част от тях имат да плащат кредити, заплати... Очаквам изключително тежка година за туризма, защото руските туристи са голям процент, много платежоспособни са. Не знам защо не предпиремат мерки министерството на туризма и МвНР да облекчат визовия режим, да няма такива високи такси за издаването им, да не се събират таксите от индийската фирма в Москва и Петербург. Явно има някакви други интереси. При нас сега записванията от руснаци са нулеви. И не само при нас. По цялото северно Черноморие е така. Загубите ще бъдат големи.
–  Като стана дума за интереси,  какъв трябва да бъде интересът на България във войната между "Уестингхаус" и "Газпром"?
– Интересът никой не го гледа. За нас въпросът стига до битката между русофили и русофоби. Бих искал да цитирам Захари Стоянов, който, в качеството му на шеф на парламента, бил попитан русофил ли е, или русофоб. Захари Стоянов отговорил: "Аз съм истинофил!" Трябва да разберем каква е истината. А истината не можем да я разберем, защото от едната страна се поднася една версия, от другата страна – друга версия. Всеки е вкарал големи пари, за да си прокара неговата теза и истината се губи някъде. Не мога да отговоря на този въпрос, защото и аз съм истинофил.