Сряда, 29-ти май 2024 г. | 18:24:06

Пресечки

Ровове, пирамиди и огради опасват езерото на балчишката Тузла, пясъкът край морето изнесен

Пирамида и двуметров преграждат пътя към езеротоПирамида и двуметров преграждат пътя към езеротоДвуметрови ровове, каменни пирамиди, железни колчета и високи огради опасват тази пролет лечебното езеро в местността Тузлата край Балчик. Златисто-жълтият пясък от крайморския плаж е изгребан и сега летовниците могат да се припичат само върху  облите морски камъчета. Срещу вход от 6 лева обаче туристите биха могли да лежат на пухкав пясък и да се мажат с кал в откритата калолечебница.
Теренът, известен като балчишката Тузла, е държавна собственост и си има трима стопани. С гористата местност и сградите в нея се разпорежда  здравното министерство, соленото лагунно-лиманно езеро е към Байсейновата дирекция на МОСВ, а плажната крайморска ивица е в ресора на министерството на туризма.
До тази пролет по-бедните граждани можеха да редуват море и лечебна кал безплатно, разказват местните. Социално слабите хора ползвали тази част от езерото, в която няма вход, защото няма калолечебница. Естествено няма и екстри като душ, тоалетни и прочие. От месец обаче достъпът до свободната част е силно затруднен. В началото на всички горски пътеки, които водят до брега на езерото, са издълбани двуметрови ровове, нахвърлян е жив плет, поставена е огромна бетонова  пирамида. Шлюзът, през който морската вода се влива в езерото е затапен, а пясъкът от бреговата ивица край морето е изчезнал.
Местните заснемат как багер изгребва пясъкаМестните заснемат как багер изгребва пясъкаПухкавата и златиста крайбрежна покривка липсва от 8-ми декември миналата година. Тогава на телефон 112 е подаден сигнал, че багер изгребва пясъка от морския бряг и го товари в камион. Очевидци правят снимки, на които се виждат двете машини в действие. Пристига полиция, проверява сигнала и затишие.
В момента безплатният достъп до езерото е ограничен почти отвсякъде. На едно място даже има издигнати четириметрови пилони с прикрепена мрежа на тях. Преградата е вдигната точно до заведението "Тераса Тузлата" и затваря пространството между езерото и ресторанта.
От две години стои тази ограда, обясни пред Бележник Ивелин Иванов, съпруг на собственичката на заведението. То да беше само оградата, поклаща глава бизнесменът. "В края на месец май ни забиха отпред железни колчета, а понеже ресторантът граничи с откритото калолечение, откъм болничната страна на пътя сложиха бариера с катинар. Сега сме принудени да пренасяме стоката на ръка 30-40 метра", казва мъжът. Добавя, че миналата година имало някакви прегради на асфалта, но поне можели да вдигат поставената верига. "Вече и боклука дори мъкнем на ръка. А, ако не дай, Боже, се наложи да викнем пожарна или линейка, няма откъде Бариера и колчета пред заведениетоБариера и колчета пред заведениетода влязат", ядосва се Иванов. Той е възмутен и от рововете, и от застопорения шлюз. Някой може да падне и да се осакати в издълбаните дупки, разсъждава човекът. Според него зад всички тези  огради, колчета и бариери стои управителката на болницата д-р Камелия Кирчева.
Бизнесменът не крие, че е в конфликт с Кирчева. "Имаме ядове с водата, с електромера. Върхът обаче беше, когато получихме покана да се явим в съда, защото Кирчева искала да ревизира договора за наем с нас – била го подписала за пет години, а пък министърът разрешавал само три години. И понеже разбрала, че е в грешка и решила да намали срока на три години. Представяте ли си?" Заради проблемите с ръководството на болницата, семейството на Иванов се принудило да пише писма до здравния министър, до парламентарната здравна комисия и до омбудсмана. А съдебното дело вече било  спечелено на първа инстанция, но Кирчева не била съгласна и обжалвала.

Д-р Камелия КирчеваД-р Камелия Кирчева"Не разбирам защо ви занимават с всичките тези глупости!", възкликна пред Бележник д-р Камелия Кирчева, управител на Специализирана болница за рехабилитация "Тузлата".
Заяви, че не тя е поискала да ревизира договора, а министърът. "Тук аз съм в грешка, признавам, защото съм сключила договор за пет години, като съм поискала разрешение само от контрольора, а не от министъра. И при една проверка на мен ми написаха писмо, че този договор е неправилно сключен. Казах, че трябва да бъде прекратен, но не мога да ви опиша  каква беше реакцията от другата страна. И ние се принудихме да заведем дело. Реално погледнато техният договор е вече изтекъл на 12  март, съгласно закона за задълженията и договорите. Те, вместо да мълчат и да си работят и да не вдигат гюрюлтия... Реално погледнато, ако беше някой друг на мое място, сигурно досега щеше да ги изгони."
За колчетата и бариерата
Железните колчета и бариерата пред заведението били сложени, защото теренът е на болницата и оттам е подходът към откритото калолечение. "Служебен вход е. Всеки ден имаме кола, която вади кал и после връща калта за регенерация. Миналата година пак имаше такива колчета, които колите изпочупиха и се наложи тази година да сложим бариера. Не виждам какъв е проблемът и  защо трябва да се ходи до заведението с кола. Ако дойдете в болницата, ще видите, че и ние носим на ръка десет метра. Какъв е проблемът на хората да си влязат в заведението?"
За четириметровата ограда
Оградата с четириметровите пилони била вдигната, защото оттам можело да се влезе в откритото калолечение. "Значи има едни хора, които знаят къде е входът, но има и други, които искат да минат по втория начин!"
За затапения шлюз
Този шлюз е от много години и не го затапваме за първи път, обяснява д-р Кирчева. Водата през лятото се изпарявала, нивото падало, а тогава най-много се използвала лечебната кал. Затова всяка пролет затваряли шлюза, а през есента го отваряли. "По принцип ние сме ползватели на езерото, но не го стопанисваме ние. То е към Басейнова дирекция, но използваме лечебната кал като един от основните ресурси в нашата лечебна дейност. При условие, че ползваме тази кал, в наш интерес е да отворим и затворим този шлюз."
За пясъка
"Тази година ние разширихме откритата Зона за калолечение, така наречената Зона за релакс. Ще ви покажа документ, с който аз съм закупила 4 камиона с речен пясък, който сме сложили там. На 8-ми декември ходихме да отваряме още малко шлюза, нямаше вълнение и много намаля нивото на езерото. Дойдоха полицаи. Ако някой е изнасял пясък, не сме ние. Ние нямаме правомощия да се занимаваме с пясъчната ивица."
За рововете
"Не съм в течение на тези двуметрови ровове. Какви са тия пътеки? Каменната пирамида я сложихме ние, за да не ходят коли, защото, извинявайте, но това е терен на болницата. Никой не е спрял достъпа до езерото, но нашият терен да се използва като паркинг и всички отпадъци и секрети да остават на наша територия... Това е собственост на болницата и целта е да се спрат колите. А пирамидата е сложена не толкова към езерото, а към морето. За рововете обаче не зная нищо. Честно ви казвам!" 
Пясъкът минути преди да бъде изгребанПясъкът минути преди да бъде изгребан
Морският бряг сегаМорският бряг сега
Затапеният шлюзЗатапеният шлюз
Ивелин Иванов показва колко са дълбоки рововетеИвелин Иванов показва колко са дълбоки рововете
 
Коментари  

-2 #6 Gosho_Tarnokopa 13-07-2018 12:35
Тузлата си е ОК. Тва, че на некой софиЕнец не му харесва си е негов проблем. Също обаче е и вярно, че има 2-3 примата арендатори там които о*сират всичко!!!
Цитиране
+1 #5 Ивелина илиева 20-06-2018 23:36
Този господин,който обиждате, е далеч по интелигентен и умен от вас Петър Иванов. Никой никога не е крил колко е наема, мястото се играе на обществен търг,на който всеки може да участва. А за разлика от Албена човека все това място,тази срутина и от нищо нещо направи. Прослави забравената Тузла извън граници. Той се старае природното кътче да си остане достъпно за хората какво е било винаги, да защити природата и богатството ни дадени от Бог.
Цитиране
+2 #4 иван генов 20-06-2018 23:08
Има Един, горе, който знае истината.
Цитиране
-4 #3 admin 20-06-2018 10:50
Моля коментиращите да спазват закона, да не употребяват квалификации или недоказани твърдения. Всеки автор на коментара се идентифицира в сайта със съответното IP и тази информация е достатъчна, за да бъде коментаторът подведен под съдебна отговорност!

От администратора
Цитиране
+3 #1 Петър Иванов 19-06-2018 10:53
Този селяк с чорапките и шкмебето на новоизлюпен бизнесмен от 90-те на миналият век ли е 2 метра?!А казал ли е защо драпа толкова да стои там, като не му харесва, а спомена ли, че наема му е 100 лв. Защо големия бизнесмен не прави бизнес в "Албена". Дребни хора, с дребни идеали, и ......"чорапки"!
Цитиране