Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 13:47:47

Пресечки

Рекламата на "Изида" била подарена указателна табела

Това не е фирмена реклама, а "примерен указателен елемент"Това не е фирмена реклама, а "примерен указателен елемент"Масивният рекламен надпис в общинско кръстовище, който насочва гостите на Добрич към частния парк хотел "Изида", не е реклама, а указателен елемент, дарен на града. Това се оказа, след като Бележник реши да провери каква е печалбата на община Добрич от търговската реклама на комплекс "Изида". Преди да изпратим нашите въпроси до пресслужбата на кметството, проверихме какво пише в наредбата, която регламентира поставянето и премахването на преместваеми обекти на територията на община Добрич. Според тази норма рекламно-информационните елементи върху общинска собственост се поставят по определен ред, за определен срок и срещу заплащане на всеки квадратен метър рекламна площ. Със заповед на кмета са регламентирани и съответните базисни цени. Виж тук. Тъй като фирменият надпис на "Изида" стои вече трета година, допуснахме, че печалбата на общината е солидна. В края на миналата седмица написахме два конкретни въпроса по темата и ги изпратихме. Ето какво попитахме:
1. Давала ли е община Добрич разрешение за рекламния надпис на парк хотел "Изида", който е поставен в кръстовището, намиращо се между булевард "Трети март" и улица "Генерал Колев"?
2. Ако има разрешение, какъв наем плаща фирма "Изида"?
Днес от общината ни изпратиха дълго обяснение в пет точки, написано с много термини. (Виж текста най-долу!) Понеже в публицистичния стил употребата на термини е нежелателна, ще си позволим да преразкажем на популярен език съдържанието на отговора. Община Добрич ни казва, че през 2012-та година за въпросното кръстовище е изработен технически проект, който след това е получил всички необходими по закон разрешителни и е одобрен от общината. Специално за търговската реклама пък е представен проект със статут на "примерен указателен елемент". Освен това документацията е съгласувана и с Пътна полиция. После и изработката на проекта, и строително-монтажните дейности са изпълнени и дарени на общината по предназначение. Каква е стойността на дарението не пише. Дали има някакво прихващане на сумата за определен период, също не се разбира. Ние обаче вярваме, че гражданите са мъдри и грамотни и сами ще открият каква е печалбата от "примерния указателен елемент", дарен ни от частната фирма.
Пълният отговор на общината без редакторска намеса:
"Община град Добрич
1. За обект „Транспортно решение на кръстовище бул. 3-ти Март и ул.Генерал Колев“ е изработен технически проект по част „Пътна“. Заедно с технологичния проект за кръгово кръстовище със специфично канализиране на потоците на движение (наричано „турбо“ кръстовище)е представен и проект за „примерен указателен елемент“ разположен по линията преминаваща през центъра на кръга.
2. За проект „Транспортно решение на кръстовище бул. 3-ти Март и ул.Генерал Колев“ е изготвен „Комплексен доклад за оценка на съответствие на инвестиционен проект със съществените изисквания към строежите“ (27.09.2012 г.).
В доклада също е описан проекта за „примерен указателен елемент“ като част от проектната документация.
3. Проекта за „примерен указателен елемент“ към технологичния проект за кръговото кръстовище е съгласуван с Областна дирекция „Полиция“.
4. За обект „Транспортно решение на кръстовище бул. 3-ти Март и ул.Генерал Колев“ е издадено разрешение за строеж № 378 / 05.10.2012 г.
5. Изпълненият обект (необходимите по документация строително – монтажни работи за изграждане на пътното съоръжение, прилежащите повдигнати пешеходни пътеки, хоризонталната и вертикална сигнализация, включително и изпълнения строителен надзор по време на строителството) е предоставен като Дарение на Община град Добрич за използване по предназначение.
Община град Добрич"

Коментари  

+5 #10 Бля 30-07-2015 09:12
До колкото знам, Матеев е финансирал изграждането на кръговото кръстовище със съответните разрешителни. Защо "БЕЛЕЖНИК" не отиде при шефа на КАТ гр. Добрич и да го попита, как може да дава положително становище при условие, че НЯМА ВИДИМОСТ?????
Цитиране
+5 #9 до Десислава 29-07-2015 19:57
Уважаема госпожо/госпожице, като един от хората, който заедно с Елица Стоянова и много други, посветихме няколко месеца от живота си преди една година за помагане на бедстващите добричлии, варненци, мизийци и пр. смея да твърдя, че думите Ви за Изида и липсата на военни в района й не са истина! Служители от българската армия бяха изпратени да разчистят с приоритет канала около Изида и района, за да може да се оттекат водите около Изида по най-бързия начин. Кой Ви дава право да определяте, кой е истински и кой не?! Странно как като доброволци и админи на групата помагаща на пострадалите, не знаем за Вашата армия помогнала на наводнени адреси?! Странно как и никой от пострадалите, с които бяхме месеци наред във връзка не е споменал за такава помощ от Вашата "армия"?! Забравяте обаче, че винаги има кой да каже, че "Царят е гол" !
Цитиране
-3 #8 Десислава 29-07-2015 18:13
към Елица Стоянова.
Г-жо Стоянова, аз като част от колектива на Изида и хората, учавстващи активно в разчистването след потопа смятам, че е неетично и безкрайно глупаво да разпространявате лъжите си. Явно сте помагали на другите засегнатите райони и не сте имали достатъчно време да обърнете внимание на нас. :D Искам да намерите един военен, за които твърдите, че са пратени да помагат, за да каже къде точно и с какво помогнага в разчистването на Комплекс Изида? Тук бяхме целият колектив на фирма Изида, наши приятели, както и волейболисти и футболисти, на които безкрайно благодаря. Наистина армия, но не военна, и не пратена от властите. Това е истинската Армия, отговорна за справянето с последствията от това бедствие. Освен това, след овладяването на ситуацията при нас, всички, без да се замислят, отидоха доброволци на най-засегнатите райони. Така че, явно имате много свободно време да мислите с какво да направите живота си по-цветен и атрактивен, но така обиждате Истинските хора, участвали в разчистването на всички бедстващи райони на територията на град Добрич.
Благодаря Ви за това, че отделихте от така ценното си време за нас, но нека следващия път има поне 1 % истина в написаното от Вас.
Цитиране
+2 #7 П.Калчев 29-07-2015 18:02
Табелата е най малкия проблем.Общината му е дала да ползва безвъзмезно сондажи.И оделно си щипи от мрежата.А да не говорим за каналната вода но е наше момче.
Цитиране
+8 #6 Петър 29-07-2015 09:55
Няма лошо, че някой е платил вместо общината и е направил кръговото. След като си е сложил указателната табела обаче, значи сделката е възмездна. Всеки счетоводител ще ви каже, че наистина трябва да се прави прихващане на рекламната такса от "дарената" сума, защото в един момент, ще се окаже (ако вече не е така), че консумираното като безплатана реклама е повече от "дареното".

Но още по-лошото е, че масивната указателна табела пречи на шофьорите за добрата видимост точно на кръстовището. А това може да струва много, много по-скъпо!
Цитиране
+5 #5 Тони 29-07-2015 01:01
Ива и Андрей за вас разбирам че обективната журналистика трябва да бъде на хранилка за да Ви харесва а че с този рекламен номер пак някой Ви прави на прости няма проблем така или иначе ще си останем завинаги такива ...
Цитиране
-9 #4 андрей 28-07-2015 22:52
Поредния смешен сайт търсещ някаква "сензация" , поредното безумие спонсорирано от псевдо политици, както винаги... този път коя умряла партия налива пари в този символ на неуспелия журналист??
Цитиране
-9 #3 Ива 28-07-2015 22:34
Ми те хората са ви го написали. Какво не ви е ясно? Ми постройте и вие съоръжение от което общината има нужда, но няма средства, дарете го на същата и си шибнете логото. Никой не ви забранява. Вместо да запълвате съдържанието на този сайт с безсмислици... се научете на истинска журналистика, щото изглеждате като аматьори.
Цитиране
+12 #2 Elitsa Stoyanova 28-07-2015 22:07
:lol: Нещо учудващо? Да се смееш ли, да плачеш ли. Решили да си сложат табелка на село на мегдана - сложили си! Посредата на пътя в кръгово - безценно!

Да припомня ли след потопа миналата година къде бяха струпани военните - при бедстващите, или в парка при Изида? :))))))
Цитиране
+5 #1 Ivan Ivanov 28-07-2015 14:10
До господин матеев и до госпожа николова! Вие защо не си ... и не си отидете на село от където сте дошли скъпи ми ... и ... общественици.

От Бележник: Нецензурните думи в този коментар бяха изтрити!
Цитиране