Вторник, 5-ти декември 2023 г. | 11:11:33

Пресечки

Може ли да има балотаж в Добрич? Хипотетично – да!

Възможно ли е да има оспорвано състезание за кметския стол, което да доведе до балотаж, или пак ще слушаме старата песен на нов глас? И този път ли ще гледаме формална надпревара, в която конформисти ще се правят на борци, а състезанието отново ще бъде с един кон? Появиха ли се най-сетне опоненти на пусналата дълбоки корени във властта самодоволна посредственост? Партийните централи, опоненти на ГЕРБ, твърдят, че е дошло време за промяна и балотажът е съвсем вероятен. Прави ли са, или само се изхвърлят?
Предлагаме да поразсъждаваме и да посмятаме върху известни факти и данни. А известното е, че непосредствено преди местните избори през 2011 година кметът Детелина Николова застла с плочки част от центъра на Добрич. Дни по-късно издигнатата от ГЕРБ  Детелина Николова получи възхищението на 23 783 души и спечели трети мандат. Според ЦИК за нея са гласували 63, 90 процента от избирателите. ПП ГЕРБ пък взе 20 115 гласа (54.22%) и вкара 25 съветници в ОбС.
През 2011-та предизборната битка беше вяла, партиите участваха формално. БСП не издигна партиен кандидат, част от сините направиха някаква "Синя коалиция" в последния момент, а от ДСБ даже и кандидат нямаха и накараха своите хора да гласуват за ГЕРБ. Така партията на Бойко стана доминант, а някогашните сини (и светли, и тъмни) въобще излязоха от местния политически пейзаж. Виж резултатите тук.
Грубите сметки показват, че, за да има балотаж в Добрич, трябва на 25 октомври Детелина Николова да получи под 18 хиляди гласа. Възможно ли е това? Да разгледаме какви са настоящите конфигурации. Вляво са се наместили три политически сили – БСП, АБВ и Атака, които ще играят самостоятелно. Ако съдим по резултатите от изборите за парламент миналата година, всяка от тях има добри шансове за съветници. Вдясно също има развитие – ГЕРБ вече не е пълновластен господар, защото се появи Реформаторският блок, който събра гласовете на ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС. Реформаторите също имат добри възможности за съветници пак според резултатите за Добрич от 2014-та. Виж тук.
Преди месец покрай фалита на вестник "Преса" стана ясно, че медиите на Пеевски имат специално поръчение да представят РБ и неговите министри в неприятна светлина. "Със заповед на БОСА всеки ден бой по Реформаторите, които тормозят добрия Бойко и му пречат да се съюзи с ДПС.", написа на стената си колегата Стефан Ташев. Преди това журналистът обясни, че ще наруши омертата и ще даде информация от кухнята на фалиралия вестник на КОЙ.
Една от причините, поради която ГЕРБ недолюбва Реформаторите, е че те стоят по-дясно от партията на Бойко. Някогашните десни избиратели (доколкото все още има такива) вече отказват да припознаят ГЕРБ като носител на десните идеи и смятат РБ за по-приемлив вариант. А това има значение при резултатите от местните избори. В нашия случай Реформаторите ще си вземат автентичните десни гласове, които през 2011-та, поради липса на алтернатива, са отишли при Детелина Николова. Колко точно са тези хора, няма как да знаем. Но очевидно подяждат герберския електорат.    
Плочките в центъра много бързо дадоха фира.Плочките в центъра много бързо дадоха фира.А той, електоратът на Бойко, се топи видимо. На парламентарните избори неговите избиратели паднаха до 23 хиляди гласа за цялата Добричка област. И то при положение, че ГЕРБ беше в опозиция и усвои активите от това. В момента управляваща е ГЕРБ. Да, не е сама – в коалиция е. Но, заради ежедневните солови изяви на премиера Борисов, остава впечатлението, че само той е управникът. Затова ГЕРБ има всички шансове да понесе повече негативи на изборите, отколкото останалите три партии в коалицията.
На местна почва се забелязват някакви слаби индикации за по-леви предпочитания сред избирателите. От една страна, защото БСП е в опозиция, а от друга – защото има нови леви играчи, които твърдят, че са скъсали с конформизма. Това би могло да позавърне левите  гласоподаватели, предпочели през 2011 г. Детелина Николова.
Предпочитанията за лявото засега са доста мъгляви и неясно изразени и не могат да бъдат показател за ориентацията на гласоподавателите. Има обаче една друга ярка и отчетлива тенденция – налице е видимо недоволство от управлението на настоящата кметица. Не само защото плочките в центъра дадоха много бързо фира. Със самонадеяното си поведение на трикратен победител, тя успя да настрои доста хора срещу себе си. Освен това Добрич е на опашката по усвояване на евросредства, а малкото реализирани проекти през третия мандат с нищо не промениха сериозно влошената икономическа  среда в града. Затова въобще не е невъзможно гласовете "За" кандидатката на ГЕРБ да паднат под 18 хиляди, а срещу нея да се озове някой от настоящите партийни опоненти.   
Ако приемем хипотезата за вероятен балотаж, трябва да проследим и какви са вероятностите при евентуален втори тур. За да спечели алтернативният кандидат, който и да е той, трябва да получи повече от 18 хиляди гласа. Разбира се, след обичайните партийни пазарлъци за това. Мнозинството обаче трябва да бъде набирано сред всички избиратели от другата страна, които да образуват общ фронт срещу ГЕРБ. Няма индикации до момента за такъв вариант. Но това са непрогнозируеми действия. Ние разсъждаваме върху хипотеза, не правим прогноза.
Няма как да изчислим дали представящите се за алтернатива на местната власт кандидати ще успеят да станат разпознаваеми и да акумулират зараждащия се гняв срещу досегашното управление. Не е възможно да предвидим нито колко от недоволните ще отидат до урните, нито колко гласа ще се разпилеят в неизбираеми, издигнати в последния момент лица. Абсурдно е да знаем и колко от гласовете ще бъдат купени и каква част от вота ще бъде корпоративен, т.е. от хора гласуващи от страх да не си загубят работното място. Има и друго –  изборът за местна власт е мажоритарен и не винаги се влияе от партийни цветове. Но е вярно и че се гласува инерционно. 
И въпреки всички неясноти, ако в Добрич се стигне до балотаж, това ще означава, че в местния парламент вече няма да има хегемон, а спечелилият кандидат, който и да е той, ще бъде принуден да се съобразява с други политически сили. А последното би било сериозна стъпка към разбиване на феодалната местна власт.
Бележки:
1. В анализа не е включен Патриотичният фронт, защото оттам обявиха, че тази коалиция няма да съществува на местните избори. Как точно ще се регистрират отделните партии, още не е известно.
2. ДПС не са коментирани, защото по време на местни избори те се концентрират единствено в своите си сили и играят отделно.
3. Употребяваме понятията ляво и дясно с всичката условност на това разделение в нашите географски ширини.

Коментари  

+1 #3 MILEV 04-09-2015 10:26
NQMA DA IMA
Цитиране
+3 #2 гражданин 04-09-2015 08:58
Браво! Но "ДПС не са коментирани"....не съм съгласна! Точно там трябва да се търси анализ и коментар имайки предвид парламентарните избори. Премълчават си какво са заговорничили вече и след изборите ще стане ясно каква е цената. Като едни статисти ще участваме в поредния сценарии, изготвен ни от добре познати лица. Няма никой смелост да ги изрече, защото тежко му после. Я работа ще си загуби, я нещо друго неприятно. Балотажът ще разбие статуквото и ще разбуди заспали мозъци.
Цитиране
+9 #1 обективен 04-09-2015 05:34
Поздравления за обективният анализ!Ако добричките медии си бяха на място не би било възможно едно смешно първеню да безчинства 12 години безнаказано.Те -добричките медии бяха инструмент за манипулиране на обществото в посока удобна за детелинината клика.Как ще има балотаж като старта не е равен за всички кандидати.Свидетели сме вече как една информационна агенция "Д",известна в града като детелининото радио вече всеки ден ни я натрапва с нейните отвратителни декламации-то не бяха откриване на учебни години,то не бяха краеведи!!!
Цитиране