Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 14:54:59

Пресечки

Кучето Сара намери стопаните си, защото срещна добри хора

Христина с една от любимите птици на татко РосенХристина с една от любимите птици на татко РосенОт два дни студентката по психология Христина Русева сияе – помогнала е на едно куче да се върне при стопаните си. Този вторник край зоомагазина, в който момичето помага на баща си, се засуетило едно женско куче порода Голдън ретривър. Видях, че е с каишка и предположих, че или е изгубено, или някой го е пуснал на свобода. Беше чистичко, но доста слабичко и гледаше тъжно... много ми дожаля, разказа девойката. Тя побързала да нахрани животното, сипала му водичка. Кучето се успокоило и легнало. Докато Христина умувала как да помогне, край магазина минала Стела, майката на болната Алекс, заедно с по-голямото си дете Мирослав. Момчето толкова харесало кучето, че не пожелало да се отдели от него. "Стела и Алекс заминаха нанякъде, а Мирослав стои до животното и не иска да си тръгне", продължава разказа Христина. След около половин час Стела се върнала. Като видяла, че не може да се справи с желанието на сина, приела да заведат кучето у дома и да го гледат няколко дни в гаража. "Взеха повод и храна и си тръгнаха. В това време аз пуснах във фейсбук съобщение, че е намерено куче. Час и половина по-късно ми Стела ми звънна и разказа, че стопанинът е намерен.  Като се прибрали, синът решил, че веднага трябва да разходи животното. И Кучето Сара преди да бъде върнато на стопанитеКучето Сара преди да бъде върнато на стопанитепокрай "Регал" един човек видял кучето и му изсвирил. "Сара! Сара!", подвикнал той. А тя като започнала да скача и да се радва... Оказало се, че това е собственикът. Стопаните си имали малко дете. Дали за кратко кучето на баба да го гледа, но явно възрастната жена го изтървала и.. Много бях щастлива, че съм помогнала на животното. И много благодарности на Стела за отзивчивостта, усмихва се щастливо Христина.
Всъщност Сара въобще не е единственото куче, на което девйката е помогнала. Клиентите на магазинчето по улица "Любен Каравелов" в Добрич редовно виждат как Христина храни животните и ги обезпаразитява. А бездомните четириноги усещат топлината и притихват щастливо, колчем наближат зоотериторията. В колата винаги нося торба с храна за тях, усмихва се Христина и си спомня как преди няколко години отвела у дома уличната красавица Рошла.
Но, както се казва, крушката не пада по далеч от корена си. Защото татко Росен, който стопанисва зоомагазина, е също голям познавач и любител на животните. Неговата най-голяма страст обаче са папагалите. Той и развъжда говорящите птици от породата Жако. Папагалите са като висшата математика, разказва Росен Русев. Те са много социални птици и разбират какво прави човекът, какво е настроението му. Хората ги наричат говорящи папагали, а те са по-скоро имитиращи папагали. Различават форми и предмети, виждат цветно. идеални са за домашни любимци, обобщава познавачът. Добавя, че е много важно да им се дава разнообразна храна – покълнало зърно, плодове, зеленчуци. Зоотърговецът е най-щастлив, когато намери подходящ стопанин за умната птица. Защото и папагалът става много щастлив – гушка се, каца на рамото на любимия си човек. Просто си го има като брачен партньор.