Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:51:28

Пресечки

Край Долни Дъбник Верешчагин рисува "Панихида"

"Панихида", Василий Верешчагин"Панихида", Василий ВерешчагинУжас, безсмислие и тлен. Така изглежда войната в очите на младия руски художник Василий Верешчагин. Той е доброволец в Руско-турската освободителна война. Завършил е морския кадетски корпус, следвал е художествена академия в Петербург и Париж, вече е носител на Георгиевския кръст за храброст.
Василий е жив участник в боевете на Плевенската епопея. Година по-късно от скиците, направени по време на войната, Верешчагин създава в Париж  "Българска серия". По различни данни серията съдържа между 13 и 25 картини.
Една от най-известните картини от този период е творбата "Панихида". Тя пресъздава миговете след атаката край Долни Дъбник. Мъглив зимен ден. Един военен командир и един свещеник оглеждат бойното поле. А гледката е ужасяваща – разкъсани тела, тленно зловоние на смъртта. Студен вятър издига към небесата последната милост към убитите войници. Никой не знае кои са те: българи, руси, османци, румъни. Неотразима мъка в лицето на свещеника, който отправя кадилницата за упокой душите на всички, победени в това сражение. Защото пред смъртта те са равни. Това е художественият разказ на Верешчагин за славната битка.
Век по-късно картината "Панихида" ще заслужи уважението на много военно-исторически музеи, ще има място в множество копия, за да стане достояние за съпреживяване на милиони хора.
По материали от Църковен вестник