Сряда, 29-ти май 2024 г. | 17:22:57

Пресечки

Комунистите съборили хана на Иван Хадживълков, дали на наследниците гарсониера

Ханът на КараиванаХанът на КараиванаХанът на най-големия будител в историята на Северна и Южна Добруджа дразнел особено комунистическата власт. През 70-те години на миналия век партийните големци в Добрич съборили сградата и построили там мегаломанския Дом-паметник "Йордан Йовков". Това стана ясно минути след презентацията на проекта* на десетокласничката Стефани Маринова, посветен на забравения благодетел на Добрич Иван Хадживълков. Представянето се състоя в края на миналата седмица, а датата беше нарочно подбрана в навечерието на Деня на будителите. Освен множество преподаватели и общественици, специално за събитието бяха пристигнали от Варна и наследници на Иван Хадживълков."Артистично!", "Впечатляващо!", "Завладяващо!" Такива бяха коментарите на публиката, след като 16-годишното момиче представи своя прочит на живота и дейността на добруджанския будител.
Много развълнувни от преживяното, наследниците на Иван Хадживълков разказаха спомени за хана на Иван Хадживълков. Имотът е известен сред старите добричлии като хана на Караивана. Според легендите точно в този хан два пъти е гостувал Васил Левски.
Жалко, че никой не е направил снимка на къщата на дядо ми, сподели пред Бележник праправнучката на именития добруджанец Йорданка Проданова. Дамата беше дошла в Добрич заедно със своята дъщеря и с 90-годишната си майка Иванка Караиванова. През миналия век потомците на Иван Хадживълков живеели  в неговия хан, който се намирал на улица "Генерал Гурко", №2. Имотът бил управляван от Васил Караиванов, един от многобройните внуци на будителя от Добрич.
Къщата беше на два етажа, с тераса и много голяма, а целият имот беше около три декара, разказа Йорданка. Гостите и пътниците с каруци влизали в хана през огромна порта. В просторния двор, застлан с павета, били построени още огромна кръчма, ковачница, магазин и чешма. Имало и специални места за коне. На втория етаж на къщата пък се намирали стаите, уредени за пътниците с каруци. В огромна маза под сградата били наредени множество бъчви.
Бях 10-годишна, когато дядо ми Васил се разхождаше с файтона из Добрич, което беше голям лукс, разказва Йорданка. По време на комунизма дядо й пак въртял някак си търговия и това много дразнело властта. Помня, че разнасях павурчета в кръчмата. Заради това че, беше оправен човек, дядо ми Васил си спечели много врагове. Мразеха го, наричаха го кулак и чорбаджия, реди спомените Йорданка. Комунистите много харесали мястото, национализирали имота и съборили къщата. След дълги битки дядото и бабата на Йорданка получили една гарсониера в квартал "Балик". Там, в гарсониерата на края на града, приключил и животът на родствениците на Иван Хадживълков.  
След като наследниците бяха изгонени от хана, сградата беше превърната в пункт за изкупуване на билки, разказаха пред Бележник възрастни добричлии. Много бързо пространството наколо се изпълнило с жилищни блокове, а в чест на 100-годишнината от рождението на Йордан Йовков, Дом-паметник "Йордан Йовков"Дом-паметник "Йордан Йовков"властта решила да изгради на мястото на хана Дом-паметник на писателя. Решението обаче не било продиктувано от някаква специална почит към певеца на Добруджа, а от друга недомислица. През 1968-ма година къщата на съпругата на Йордан Йовков – Деспина, е превърната в музей, експозицията се разширява, но панорамата изчезва. Причината – край музея никнат като гъби жилищни блокове и пътят към него е затворен. За да не излезе, че не се грижи добре за паметник, разрешен от държавата, местната власт решава да компенсира недоразумението по особен начин – изгражда импозантен музей, посветен на Йовков, но на друго място. Така, по някаква тъжна ирония на съдбата, авторът на цикъла разкази "Вечери в Антимовския хан" се сдобива с нефункционален соцмузей, издигнат върху хана на легендарния добруджански будител Иван Хадживълков.

* Ученичката от ЧПГТП "Райко Цончев" Стефани Маринова и нейният ръководител Саша Василева работят по темата от няколко месеца. Преди дни стана ясно, че проектът на Стефани Маринова, озаглавен "Иван Хадживълков –забравеният дарител на Добрич", е класиран за участие в Ученичка научна сесия към БАН, която ще се проведе на 18 ноември в София.