Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 16:12:41

Пресечки

Как прокуратурата забатачи и удави разследването за апартаментгейт в Добрич

Пиарката Галина МитковаПиарката Галина МитковаПрез лятото на 2018-та държавното обвинение в Добрич образува проверка по подаден от Бележник сигнал, затова че пиарката и началник на канцеларията на кмета Галина Миткова 7 години живее в общинско жилище като крайно нуждаеща се, а в същото време има вила, която декларира пред общината като лозе. Няколко месеца по-късно обаче се оказа, че проверката е образувана проформа. Освен това две прокуратури са скрили, че са сезирани и са изпратили до ВКП невярна информация. След сигнал за подмяната, изпратен до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, върховните прокурори извършиха проверка на място и откриха множество нарушения в работата на окръжния прокурор Пламен Николов. Два дни след публикацията за нарушенията, преписката тайно е прекратена.  

Добричкият апартаментгейт

На 8 юли 2018 г. публикувахме в Бележник разследване за кметската пиарка Галина Миткова, която живее 7 години в общински апартамент, въпреки че си е купила вила.  През октомври 2017-та, в един и същ ден Миткова дарява вилата на майка си и подава молба в кметството за покупка на общинското жилище. След това кметът на Добрич Йордан Йорданов назначава комисия, която одобрява искането на пиарката, а общинският съвет гласува продажбата на имота с пълно единодушие. Галина Миткова Тодорова е началник на канцеларията на кмета на Добрич и пиар на общината от ноември 2015 година. Общинското жилище, в което са настанени тя, съпругът й и синът й, се намира в идеалния център на Добрич. Предоставено е на фамилията през 2001-ва година през мандата на кмета Лъчезар Росенов. Според обясненията на самата Миткова, апартаментът й е даден като крайно нуждаеща се във времето, когато  тя е начинаещ репортер в радио Добруджа, а мъжът й е миньор в мина "Оброчище". Към момента на сключването на договора тричленната фамилия Тодорови е отговаряла на условието в общинската наредба, според което кандидатите за настаняване не бива да имат "друго  жилище, вила, 1/3 или повече идеални части от имоти, годни за постоянно обитаване или ползване на територията на община град Добрич и страната". Този критерий е изпълняван до 17 септември 2010 год. Тогава съпругът Ивайло Йорданов Тодоров купува от Симеон и Юлка Колеви имот в местността Гаази баба. Става дума за терен от 500 кв. м. плюс вилна сграда от 42 квадрата. Покупко-продажбата е отразена в том 21 на имотния регистър, под номер 159 от 2010 г.
Според правилата за настаняване в общинско жилище, ползвателите трябва всяка година да подават декларация, в която да съобщят, че нито заявителят, нито останалите членове на семейството, настанени в жилището, са извършвали сделки с недвижими имоти. После общинските служители задължително трябва да сверят данните с описите в имотния регистър. И, ако се окаже, че ползвателят е придобил собствен имот, той трябва да напусне жилището. В екслузивно интервю самата  Миткова си призна, че не е декларирала покупката на жилищен имот. Писала, че купила лозе.
Йордан ЙордановЙордан ЙордановПрез ноември 2015-та година, след като Йордан Йорданов печели местните избори в Добрич, Галина Миткова е назначена за началник на канцеларията на кмета и пиар на общината. Продължава да живее на двете места – в апартамента срещу 60 лева наем и във вилата, която е собствена. На втората година от мандата на Йорданов, пиарката решава да си купи общинското жилище. Справка в Агенцията по вписванията сочи, че на 11.10. 2017 година съпрузите Галина и Ивайло даряват вилата и прилежащия й терен на Веселина Стойчева Митева. Жената живее в село Красен, майка е на Галина и тъща на Ивайло. Още същия ден в община Добрич е внесено искане за купуване на общинското жилище. Документът е подписан от Галина Миткова Тодорова, заведен е с вх. № 94Г-00-524/11.10.2017 г.  и е за покупка на апартамент 38 на ул. „Кирил и Методий”, № 3, бл. МИР 1, ет. 8. "Нямаше конкретни причини за дарението. Единственото основание е, че майка ми се грижи за мястото", обясни тогава Миткова пред Бележник. 

Ден преди пиарката да прехвърли вилата на майка си, кметът Йоданов назначава  комисия, която да разгледа писмените искания за закупуване на общински жилища. 8 са постъпилите искания, комисията одобрява 7, защото едно не отговаряло на изискванията. Молбата на Миткова обаче е сред одобрените. След това в ОбС е внесена докладна за продажба. Искането на гражданката Галина Миткова Тодорова е под №4. Кметството предлага апартаментът с площ от 47,390 кв. м. и маза от 4, 29 кв. м. да бъде продаден за 31 330 лева. Две седмици по-късно, по време на редовната ноемврийска сесия, съветниците приемат предложението единодушно.

Пламен НиколовПламен НиколовДен след като публикувахме разследването, подадохме и сигнал на мейла на Окръжна прокуратура в Добрич. Тогавашният Окръжен прокурор Пламен Николов увери, че е образувана проверка. На електронната поща получихме официално писмо от Окръжната прокуратурата, че сигналът е заведен. Няколко дни по-късно обаче установихме, че проверката е разпределена на прокурор Тепавичарова, която няма никакъв професионален опит и е назначена като младши прокурор осем дни преди да бъде подаден  сигнала. Тъй като имамме  печален опит с прокуратурата на Добрич,  натрупан в последните година-две, с писмо до ВКП поискахме Районна прокуратура Добрич да бъде отстранена от проверката и преписката да бъде разпределена на прокуратура, която няма връзка с ОП Добрич. Получихме отказ, обжалвахме и накрая пристигна постановление, че авторът Юлияна Велчева Иванова няма право да иска  отвод, защото не е страна по преписката.

"Преписката е образувана след самосезиране, без да се посочва Ю. Иванова като конкретен автор на сигнала", пише прокурорът от ВКП А. Митова. Материалът, публикуван в Бележник пък, бил общодостъпен, а фактът, че Ю. Иванова е редактор на сайта не бил достатъчен, за да я "конституират като заинтересовано лице". Понеже две прокуратури – Районна и Окръжна, твърдели, че са се самосезирали, в случая нямало автор на сигнала. Междувременно  проверката за апартамента на пиарката приключила тихичко с отказ да бъде образувано наказателно производство.
Тъй като разполагаме с достатъчно писмени доказателства и записи на разговори, взети по надлежния ред, се наложи да изпратим всичката документация по темата до кабинета на Главния прокурор Сотир Цацаров. Описахме как двете прокуратури са извършили  подмяна и са ни отнели гражданското право да подаваме сигнал и да оспорваме като надлежна страна прокурорско постановление по проверка, образувана по наш  сигнал за злоупотреби в община Добрич. Че с извършената подмяна двете прокуратури са ни отнели и правото на достъп до материалите, както и правото на информираност.

ВКП извърши проверка, а низова прокуратура прекрати преписката

Пет месеца по-късно, на 15 април 2019-та година пристигна отговор, че по нашия сигнал е извършена проверка, "включително и на място". Висшите магистрати открили множество нарушения в деловодната дейност и обработката на документи, нарушения при правото на информираност и правото на достъп до материалите. Открити са и пропуски в работата на административния ръководител на ОП – окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Накрая от ВКП съобщават, че ще бъдат предприети съответни организационни мерки и че ще бъде осъществен служебен контрол от по-горестояща прокуратура, който да се произнесе по "обоснованост и законосъобразност на поставения отказ за образуване на досъдебно производство". Минаха месеци, постановление от горестояща прокуратура не пристигна и пробвахме по наши канали да разберем каква е съдбата на преписката за жилището на пиарката. Оказа се, че проверка от горестояща инстанция не е извършвана. Вместо на по-горестояща инстанция, т.е. на Апелативна прокуратура, преписката необяснимо тръгва към Окръжната прокуратура на Добрич. Окръжната прокуратура въобще не вижда какво е указано от ВКП и връща проверката на Районната прокуратура. Тя пък светкавично я прекратява. Всичко това става на 17 април 2019 г, два дни след като огласихме писмото на ВКП.