Сряда, 29-ти май 2024 г. | 17:44:34

Пресечки

Как общината и "Изида" станаха туристически обекти в проект за Йовков

До къщата музей на Йовков велостоянка така и не бе монтирана.До къщата музей на Йовков велостоянка така и не бе монтирана.Какво е общото между сградата на община Добрич, парк хотел "Изида" и класика Йордан Йовков? Правилният отговор е велосипеди. Допирните точки между обществената институция, частния комплекс и писателя хуманист станаха ясни, след като Бележник попита кметството с какви средства е финансирана покупката на велосипедите, които бяха монтирани през 2013-та  година пред сградата на кметството и пред комплекс "Изида". От пресслужбата на ведомството ни отговориха, че въпросните колелета са закупени по проекта "Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация". Че става дума за "първата по рода си велосипедна система за отдаване на велосипеди под наем", която струва  182 076 лева и включва  30 велосипеда, 5 велосипедни станции, снабдени с комуникационен терминал. И всяка станция е с по 10 места за велосипеди.
Проверка на Бележник обаче установи, че сградата на кметството и комплекс "Изида" не фигурират като места за велостоянки в нито един от документите. Припомняме, че проектът "Йовковият Добрич" струва 3.6 млн. лева и е безвъзмездно финансиран по ОПРР. Водеща атракция в него е къщата музей на Йордан Йовков, а замисълът е да провокира туристическия интерес. И за да бъдат атрактивни от общината измислиха да качат туристите на велосипеди и да ги разхождат по пет маршрута. Според сключения преди две години договор, велосипедната система струва 151 Велосипедите обаче бяха поставени пред комплекс "Изида"Велосипедите обаче бяха поставени пред комплекс "Изида"730 лева, а не 182  076 лева, както твърдят сега от общината. Пак по договор, системата трябваше да бъде "разположена до всеки от петте туристически обекта на тематичния маршрут: Дом-паметник "Йордан Йовков", къща музей "Йордан Йовков", Музея по нова и най-нова история в градския парк, Етнографската къща и АЕМО "Старият Добрич". Абсолютно същите обекти са посочени и в обществената поръчка. Виж тук. Вместо пред къщата на Йовков и пред музея в парка обаче, велосипедите бяха монтирани пред общината и пред "Изида". И, както знаем, колелетата липсват от миналата пролет.  
Междувременно се оказа, че добричлията Явор Георгиев е водил дълга преписка по темата с МРРБ. На констатацията му, че комплекс "Изида" не попада в обхвата на проекта, от Регионалното министерство му отговарят: "Твърдението е коректно. Kомплексът не е в обхвата на проекта."
Миналата седмица от общината ни написаха, че велосипедите са прибрани в общинското предприятие "Спортни имоти". И че кметството разработвало правилник за работа със системата и отдаването на велосипеди. При подходящо време те щели да бъдат изнесени за ползване от добричлии и гости на града." Остава да почакаме. Ако имаме късмет, може да разберем и После колелетата изчезнахаПосле колелетата изчезнахакак сградата на общината и комплекс "Изида" ще заменят водещата атракция в проекта – къщата музей на Йордан Йовков.


Ето пълния отговор на община Добрич:

"Община Добрич в рамките на проект "Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие"  2007 – 2013 закупи първата по рода си велосипедна система за отдаване на велосипеди под наем. Стойността на инвестицията е 182 076 лева и включва 30 велосипеда, 5 велосипедни станции, снабдени с комуникационен терминал и места за 10 велосипеда за станция. Разположени са в Централна градска част, в близост до туристически обекти: пред Дом – паметник "Йордан Йовков", до Етнографска къща, в Градски парк "Свети Георги", на площад "Свобода" в близост до входа за АЕМО "Стария Добрич" и пред общината. В момента велосипедите са прибрани в Общинско предприятие "Спортни имоти". Общината разработва правилник за работа със системата и отдаване на велосипеди и при подходящо време те ще бъдат изнесени за ползване от добричлии и гости на града."

Коментари  

+2 #4 никодим 20-04-2015 19:57
Докато от общината чакат "подходящо време", вече се търколиха няколко годишни времена!? :lol:
Цитиране
+2 #3 до Илиев 19-04-2015 08:09
Общината не отговарят сумата с ДДС ли е или не. Проблема е, че е нарушена обществената поръчка, а никой нищо не им прави.
Цитиране
+1 #2 обективен 17-04-2015 15:30
При подобна публикация в други градове контролните органи започват веднага проверки.А освен това информират и гражданите за резултатите!!!
Цитиране
0 #1 Илиев 17-04-2015 13:00
Браво, обаче 151 730 лева са 182 076 лева с ДДС, така че може би малко сте объркали, че е грешка.
Цитиране