Вторник, 16-ти април 2024 г. | 21:02:10

Пресечки

Йорданов удължил срока за водния цикъл с 1 г. още през юни, по изборите твърди, че завършил проекта

"Сега, след като водният цикъл вече е преминал, смятам, че имаме една много градивна база." Думите са на кмета на Добрич Йордан Йорданов и са произнесени в предаването "Директно" на Bulgaria ON AIR, излъчено на 2 септември 2019 г.  В   следващите два месеца "успешно завършеният исторически проект за воден цикъл" е основен акцент в предизборната кампания на Йорданов. Е, понаправи нещо, реагират след гордите слова немалко граждани и дават още един мандат на градоначалника. Оказа се обаче, че водният цикъл не само не е завършен, но и срокът му е удължен с 1 година скришом от електората.
Истината излезе наяве миналия месец, когато Бележник изпрати до МОСВ запитване по Закона за достъп на обществената информация. От екоминистерството ни отговориха, че срокът на водния цикъл е удължен с 12 месеца. Това е станало след искане на община Добрич, депозирано в МОСВ. Още на 14 юни миналата година кметът на Добрич сключил с министър Нено Димов "Допълнително споразумение №3/14.06.2019 г". Т.е. по време на цялата изборната кампания, а и след това, кметът Йорданов е таил факта, че е удължил срока. А от изискания пак по ЗДОИ документ се оказа, че, освен че е удължен срокът на целия проект, е променен и увеличен срокът и на доста обществени поръчки.
Така дейностите по проекта за воден цикъл на Добрич вместо за 36 месеца ще се изпълняват за 42 месеца, т.е. договорът вече приключва на 29 декември 2020 год. Променен е и срокът за изпълнение на дейностите в пречиствателната станция. Според  договора те трябваше да се извършат за 720 дни и да приключат на 29 май 2019 г. 24-те месеца обаче са увеличени с още 7 и крайният срок за ПОСВ става 29 декември 2019 г.
Поръчката за проектиране и авторски надзор също се удължава от 22 на 29 месеца. С 10 месеца е увеличен и срокът на ОП-то за консултантските услуги и строителен надзор за станцията – от 24 става на 36 месеца.  8 месеца повече са дадени на поръчката за техническата помощ – от 24 на 32 месеца. И мерките за информация и визуализация получават отсрочка от 13 месеца и от 29 отиват на 42 месеца.
Пиарката е бетонирана да си получава парите, дори ако Йорданов загубиПиарката е бетонирана да си получава парите, дори ако Йорданов загубиС 12 месеца повече е удължен и срокът на назначеното звено за управление на проекта. Според първоначалния договор екипът трябваше да работи 30 месеца, сега дейността му е увеличена на 42 месеца. Както Бележник разкри, в звеното за управление на проекта срещу солидно възнаграждение са включени пиарката на кмета, секретарката му, ексобщински съветник и бивш зам.-кмет на Балчик. Вероятно за да не бъдат премахнати от друга местна власт, в допълнителното споразумение има нова клауза, според която "екипът може да променен само с изричното съгласие на управляващия орган на програмата след мотивирано искане от бенефициента." Т.е. пиарката и секретарката са бетонирани да си получават възнагражденията, дори и ако Йорданов загуби изборите.
По-интересното обаче е, че нито пиарката Галина Миткова, която трябва да дава публичност на информацията за проекта, нито секретарката Мария Йорданова, която трябва да качва информацията и да я съхранява, не са си свършили задълженията. И до ден-днешен липсва съобщение, че срокът на проекта е удължен. В информацията, качена на сайта на община Добрич пък, не са нанесени анексите за продължение на сроковете на договорите с изпълнителите на обществени поръчки. Понеже договорите с изпълнителите задължително трябва да бъдат променени, щом общината се е споразумяла за удължаване на дейностите им. 
Всъщност увеличаването на сроковете на обществените поръчки от една страна отваря възможност за забавяне на плащанията към изпълнителите, но от друга – води до трупане на лихви по кредитите. А миналия месец стана ясно, че заради просрочени задължения община Добрич за първи път е включена в  списъка на закъсалите общини. Факт, който отново бе премълчан от местната управа, но беше съобщен от финансовия министър Горанов.
Защо в предизборните месеци кметът Йордан Йорданов не каза, че е удължил срока на водния цикъл с цяла година, е въпросът, на който Добрич чака отговор.