Събота, 24-ти яевруари 2024 г. | 18:51:51

Пресечки

И учителят Методий се изпотил, когато говорил с прост крал

През 870-та, една година след смъртта на Константин Философ, Методий е назначен от папа Андриан Втори за папски пълномощник на панонско-моравските славяни. Местната католическа власт обаче твърди, че славянските апостоли Кирил и Методий са мисионери нашественици и започва да преследва учителя.
По време на един баварско-моравски сблъсък Методий е пленен и по нареждане на крал Лудвиг II Немски и баварските епископи е откаран в Регенсбург. Там апостолът е  разпитван, инквизиран и осъден на две години и половина затвор в Швабия (в района на Боденското езеро). Залавянето и осъждането на Методий става без знанието на папата. По време на скалъпения баварски процес в Регенсбург, Методий се държи смело и достойно.
"Ти проповядваш в наша област!", клейми католическото обвинение. "Ако знаех, че е ваша, бих се отказал, но тя е на Свети Петър", отговаря Методий. "Опитвате се с костен череп да пробиете желязна планина. Пазете се да не си пръснете мозъка", предупреждава апостолът.
"Щом говориш остро, зло има да патиш!", заканва се обвинителят.
"Казвам истината и не се срамувам, а вие правете с мен, каквото искате!", отговаря Методий.
На процеса присъства и самият Людовик Немски. Разгневен от упоритостта на Методий, кралят процежда подигравателно: "Не измъчвайте моя Методий, защото се е изпотил като при пещ."
А Методий му отговаря: "Така е, господарю. Веднъж някакви хора срещнали един философ изпотен и го запитали: "Защо си изпотен?", а той отговорил: "Спорих с прости хора."
През 873-та, след много острата намеса на следващия папа Йоан VIII.  Методий е освободен от затвора.  
През 1985-та година на челната част на стената, ограждаща църквата Alte Kapelle в  баварския град Регенсбург, е поставена голяма паметна метална плоча със следния надпис на немски:
ZUM GEDENKEN AN DEN GROSSEN SLAWENAPOSTEL METHODIUS UND SEINEN AUFENTHALT IN REGENSBBURG IM JAHRE 870 vom dankbaren bulgarischen Volk    1985.
През 2015 г. религиозните водачи на православните българи в Регенсбург получават разрешение от общината и поставят до нея плоча от същия вид и големина и със същото съдържание, но на български език:
В ПАМЕТ НА ВЕЛИКИЯ СЛАВЯНСКИ АПОСТОЛ СВЕТИ МЕТОДИЙ, ПРЕБИВАВАЛ В РЕГЕНСБУРГ ПРЕЗ 870 г. – от благодарния български народ, 2015 г.

Коментари  

0 #1 коко 25-05-2017 09:32
По времето на Кирил и Методий и много след това „славянски език“ не е имало. Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г с цел да се заличи терминът "стробългарски език".
Цитиране