Петък, 1-ви декември 2023 г. | 20:46:27

Пресечки

ГЕРБ обяви кандидатите за Добрич и областта във Варна. Защо?

Срещата във Варна l Снимки: Сайтът на ГЕРБСрещата във Варна l Снимки: Сайтът на ГЕРБИ това доживяхме – да ни обявяват кандидатите за местни избори дистанционно, от Варна. Събрали се в петък младежите от ГЕРБ на семинар във варненския курорт "Свети Константин и Елена", а в края на деня, след семинара, били обявени и кандидатите за кметове в Добричка област. Пред кого, никой не знае.  
Иначе – няма изненада с имената. Кои са кандидатурите отдавна не е новина. Знае се, че хората на Бойко издигат в Добрич Детелина Николова, че в Балчик са се спрели на бившия кмет от Зелената партия Красимир Михайлов, че в Тервел ще е Симеон Симеонов, в Крушари – Петранка Янкова, в община Добричка – Светослав Димитров, в Генерал Тошево – настоящият зам.-областен управител Ивайло Манушев, а в Каварна – бизнесменът и собственик на печатница Веселин Влаев. Е, имаше някаква мъничка интрига за Шабла, но тя беше интрига само за непосветените. 
По-голямата интрига е, че нито Бойко, нито Цецо се появиха в Добрич, за  да си огласят кандидатите за местни избори. Премиерът Борисов е от няколко дни в нашия край. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов – също. Цяло лято партийният функционер Цветанов обикаля градовете, представя лично кандидатурите и обяснява пред местните журналисти защо бил печеливш съответният избор за кмет. Следват напоителни новини за събитието в сайта на ГЕРБ. За Добрич и Добричко обаче цари пълно официално затишие. Защо?
Пред Дарик местният лидер на ГЕРБ Румен Иванов обяснява, че във Варна всъщност огласявали кандидатите на цяла Североизточна България. Което, за съжаление, не е вярно. Варненският кандидат за кмет от ГЕРБ Иван Портних беше обявен официално от Бойко Борисов още преди два-три месеца.
Цветанов обявява кандидата на ГЕРБ за кмет на МонтанаЦветанов обявява кандидата на ГЕРБ за кмет на МонтанаОбявяването на кандидатурата на Детелина Николова беше съзнателно задържано и разтегляно във времето. Местните гербаджии даже си поиграха на номиниране и предложиха общо трима кандидати. Помните ли? Преди това някой от тях направи интрига и пусна в медийното пространство името на Румен Иванов като възможен кандидат за кметския стол. И това не бяха действия в името на добруването на Добрич, а просто апаратни номерца, които самият Цветанов не отрече. Коя е причината обаче за това, пак питаме ние. Един от вероятните отговори би могъл да се крие в обстоятелството, че Добрич е на едно от последните места по усвояване на евросредства. А, както писа в. "Сега", има наложена "такса отчисление" при европроектите. Самата Детелина Николова пък толкова се взе насериозно след победата за трети мандат, че взе да привиква всички в кабинета си и да им дава нареждания. Привиквала дори общински съветници (?), както говорят из тези среди. Има и трети възможен отговор – Добрич е станал толкова безличен и неатрактивен, че не си струва да бъде посещаван от управляващите. Защото Добрич, а и цялата област, отдавна са просто един придатък към Варна. Столицата на Добруджа има смисъл за силните на деня само като част от цялото, като още една бройка, която ще покаже накъде ще завият гласовете за президентските избори догодина.
Кой е верният отговор в тази дистанционна мъгла, не се наемаме да кажем. Но, да не отидеш на място да си обявиш кандидата за местни избори и да избягаш от въпросите на журналистите за основанията за този избор, означава, че не те е еня избирателите.

Коментари  

+8 #6 Валентина 30-08-2015 13:52
Защо не се намери някой друг кандидат за кмет?Детелина,толкова ли я мислите за кадърна ,че я предлагате за четвърти пореден мандад?Симпатизирам на ГЕРБ но тоя път няма да гласувам за нея.!!!
Стигат и три мандата ЛАПАНЕ.!!!!
Цитиране
+10 #5 Наблюдател 30-08-2015 12:47
Коментарът поставя реални въпроси. И те си имат отговори. Не е тайна публичното мнение, че Д. Николова не е долюбвана в средите на самия ГЕРБ в Добрич. По много причини. "Домашно" кадруване, обуславящо провалите в местното управление, налагането на необосновани и некомпетентни решения, за които в последствие вината се хвърля на ОС, обслужване на частни интереси. По-лошото е, че безсилието на ОС да решава най-важните проблеми на Добрич, го е превърнал в изпълнител на кметските решения, вместо да бъде обратното, както е по закон. Въпреки формалните номинации, местната организация отново недвусмислено показва, че не е в състояние да излъчи качествен кандидат и да го направи печеливш, със стойностна програма за развитие на града, с ясна визия за добронамереност и професионализъм. В замяна е избран пътят на най-малкото усилие - кандидат на рутината в публичното говорене и инерцията на избирателите, който да води политика на запазване на статутквото. На тази база не е чудно, че кандидатурата на Д. Николова се обявява в друг град, на мероприятие със събрана по друг повод публика, с ясното желание да бъдат спестени още известно време конфузни отзиви. За ПП ГЕРБ едва ли е важно кое е физическото лице, важно е да бъде спечелено кметското място. Но за гражданите на Добрич не би трябвало да е така.
Цитиране
-1 #4 безмълвен 30-08-2015 12:05
Цитат от Георгиев:
Защо не сте обективна? Беше представена Североизточна България! Какво и другите области ли да се затръшкат ?! Форума на младежите е изключително представителен! Присъстваха г-н Борисов,г-н Цветанов,г-жа Фъндъкова,г-жа Павлова,министри,евродепутати ,МЛАДИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ! Пред тях бяха представени екипите на Североизточна България! Пред тях бе представен екипа на Добричка област ! ТОВА Е ЧЕСТ! ,,,, за който го разбира :)Голяма чест-един осъден престъпник,представя по малки неосъдни още престъпници
Цитиране
-6 #3 Георгиев 30-08-2015 09:27
Защо не сте обективна? Беше представена Североизточна България! Какво и другите области ли да се затръшкат ?! Форума на младежите е изключително представителен! Присъстваха г-н Борисов,г-н Цветанов,г-жа Фъндъкова,г-жа Павлова,министри,евродепутати ,МЛАДИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ! Пред тях бяха представени екипите на Североизточна България! Пред тях бе представен екипа на Добричка област ! ТОВА Е ЧЕСТ! ,,,, за който го разбира :)
Цитиране
+2 #2 обективен 30-08-2015 05:53
Защо ли?Защото е по-лесно да пробуташ на добричлии отново плевенското менте от разстояние!А относно досегашните общински съветници те са привиквани не само от кметицата,но и от съпруга и!!!
Цитиране
0 #1 Силвия 29-08-2015 21:31
Не те е еня , защото ти е ясен резултата .
Цитиране