Петък, 21-ви юни 2024 г. | 15:59:38

Пресечки

Франс прес: Панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС

Как изглеждат мераците на българските родители да направят най-доброто за своите току що завършили училище деца, разказва репортаж на Франс прес за абитуриентските балове, цитиран от БГНЕС.
"Клаксони лимузини и весели викове от момчетата в костюми отекват из центъра на София, докато момичетата в пищни вечерни рокли се клатят върху високите токчета или пък под звуците на гърмяща музика.
В края на май хиляди завършили средните училища на 18-19-годишна възраст провеждат екстравагантните си балове - панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС. Средната заплата в България е около 400 евро, а над 12-процентната безработица оставят много семейства да се борят, за да вържат как да е двата края.
Но дори и най-бедните заделят по нещо настрани, обикновено две или три заплати, за тази скъпа традиция.
"Това е ужасно прекалено, но всеки го прави", казва студентката Стефка Дренова, която е с великолепна прическа и с рокля без презрамки, явно предназначена само за една вечер
"Не бих имала нищо против да съм с тениска, но това би имало смисъл, само ако всички го направят", сподели Христина, облечена в сребристо-синьо елече, което блестеше на вечерното слънце.
Подготовката за абитуриентския бал започва още в началото на учебната година.
"Ресторантът се запазва още през октомври, облеклото преобладава в разговорите и колкото повече наближава деня, толкова повече момичетата си правят прически и гримове, за да няма издънване на самата абитуриентска вечер", казва Росица Лозанова, преподавателка по литература в една гимназия.
Абитуриентските балове датират от времето на комунизма, но с всяка измината година те стават "все по-екзотични", споделя Николай Овчаров, който хвърля горд поглед към стоящата си наблизо дъщеря в ярко жълта рокля.
"Вече не знам колко пари отидоха за всичко това, но честно казано, това е много сериозен разход", добави той.
При момчетата е по-лесно. "Ушиваш един костюм, който можеш да го носиш и след това", казва Тодор Тодоров. Той е щастлив, че синът му Иван е предпочел да отиде на бала, без да наеме кола.
За една седмица в края на май трафикът и шума по улиците на Стофия стават непоносими с редиците от ретро кабриолети, огромни лимузини, джипове и дори камиони.
Полицията многократно предупреждава по радиото и в медиите, но абитуриентите се показват от прозорците на колите или пък стърчат от кабриолетите и шибидасите, броейки с все сила до 12, за да отбележат края на своите 12 училищни години.
Но мнозина смятат, че харчовете за баловете са излязли изпод контрол и за пръв път тази година се появиха кампании, призоваващи учениците да дадат за добри каузи част от парите за бала си.
"На церемонията за последния ни училищен ден отидохме облечени в бели тениски и дадохме пари за деца с кожни заболявания", каза Иван Тодоров от Френска езикова гимназия в София.
Други столични училища също се присъединиха към инициативата да помогнат на деца страдащи от епидермолис булоза – рядко генетично заболяване на кожата.
Но традицията на абитуриентската нощ остава в сила като водораздел между безгрижните ученически години и отговорностите на ранната зрялост.
"Няма да има друга такава нощ и се надявам да изкараме чудесно", казва Богдана, която скоро ще замина да следва във Великобритания.
"Каквито и да са разходите, балът си струва. След това сама ще изкарвам за хляба си", добавя Николета Кирилова, въпреки че изглеждаше малко притеснена в дългата си рокля, гарнирана с голяма панделка.
Засега бликат обичайните емоции заради края на ученическия период от живота на абитуриентите. Освен радост и вълнение, имаше сълзи и несигурност, тъй като повечето студенти заявиха, че ще учат в чужбина и за известно време няма да видят своите приятелите си.
"Не знам дали ще се върна да живея в България", казва Мария Янакиева в тържествена черна рокля с дантели. /АФП/