Вторник, 16-ти април 2024 г. | 21:13:27

Пресечки

Ексшеф на МВР написа книга за възродителния процес

Премиерата на творбата на Павлин Павлов "Не дразни ченгето, когато обича" е утре, 7 април, от 11 часа в малката зала на Арт салона на Радио Варна.
Събитията в книгата на бившия контраразузнавач и шеф на силовата дирекция в община Варна не са далечни и отвлечени, не са рожба на тайни планове от операции от двете страни на "желязната завеса", а са се случили реално, тук – в селца и градчета из Делиормана и региона на Варна, на прага на т.нар. демократични промени в страната.
"Не дразни ченгето, когато обича" е книга за възродителния процес и участниците в него – "възродени" и "възродители". Повествованието обаче няма нищо общо с дъвката, в която съвременните политици превърнаха драмата на част от българския народ, принуден насилствено да смени имената си и да тръгне на "голямата екскурзия" към Турция.
Книгата на Павлин Павлов слага пръст в раната. Спомените му за онова време са неезднозначна проекция на живота в България през 80-те години на миналия век, пречупен през съдбата на обикновените хора и задкулисните планове на висшия ешелон на тоталитарната власт. Всички събития, описани в нея, са истински – случвали са се в различни села и градчета от региона, а авторът реално е участвал в немалка част от тях. И не само той. Повечето от героите и днес са сред нас.
"80-те години започнаха с честването на 1300-годишнината на България – с многото месеци на изобилие и благоденствие, и приключиха с развалата на цялата държава през 1989 г. Най-жестокото в онова време, обаче, не беше промяната, дошла със свалянето на Тодор Живков от властта, а възродителният процес, в който всички се оказаха жертви. Никой от нас не е искал да участва в тези събития и не по своя воля станахме част от тях. Насила ни вкараха в този "филм", а преживяванията, макар по различен начин, бяха еднакво тежки и за българите, и за турците, за „възродители“ и „възродени“, признава Павлин Павлов.
Заедно с автора на "Не дразни ченгето, когато обича" в премиерата  ще участват и негови бивши колеги от МВР, които също са били в центъра на събитията по време на възродителния процес в региона. Всички те имат готовност да отговорят на въпросите на журналисти  и читатели.