Вторник, 16-ти април 2024 г. | 20:58:40

Пресечки

Доброволци раздават общинските велосипеди в Тирана

Така изглежда велосипедната атмосфера в ТиранаТака изглежда велосипедната атмосфера в ТиранаВ процес е тестване на софтуера за велосипедната система, защото след зимните месеци има известни технически проблеми, за чието отстраняване се работи, пише на сайта на община Добрич. Те отново уверяват, че колелетата, купени по проекта за Йовков, са налични. Щели обаче да ги съхраняват в общинското предприятие "Спортни имоти", защото "вече са налице вандалски прояви и кражби на елементи от велосипедите".
Припомняме, че вече две години 30-те велосипеда са неизползваеми. След като разследването на Бележник стигна до МРРБ, от кметството изкараха част от велосипедите. Виж тук. Днес кметството се извинява за забавянето на услугата и съобщава, че администрацията била амбицирана да реши проблема.
Ако, въпреки амбициите на служителите, проблемите със софтуера продължат, Бележник предлага на община Добрич да взаимства от  албанския опит. Оказа се, че в Тирана предлагат велосипеди под наем  от две-три години. А поради липса на електронна система, колелетата в албанската столица се раздават от доброволци, които съдействат безплатно за общинската дейност. И няма никакви вандалски прояви.  
Ето какво разказа по темата екскурзоводът Диан Карагеоргиев, който посети Тирана преди десетина дни:
"В Тирана всеки желаещ да наеме велосипед, отива до будката до стоянката, плаща 60 леки на час на усмихнатото девойче, което стои там, и това е. После връща колелото. 60 леки се равняват на по-малко от едно българско левче. Понеже се сетих за проблемите с велосипедната система в Добрич, специално разпитах девойката от будката. На чудесен английски тя ми обясни, че е доброволец и не получава нищо за това, което прави. А колелетата били общински и тяхното поставяне било  изцяло финансирано от общината и частни спонсори. Попитах  я кой наема тия красиви велосипеди. "Както албански граждани, така и много туристи", отговори момичето.
Забележителностите в Тирана са концентрирани предимно в центъра, но за да се придвижат до красивите паркове на града, туристите предпочитали да си наемат колело. Вечер велосипедите си стояли там, заключени с катинарче и никой не ги крадял. Много албанци също ги ползвали, особено от по-бедните семейства, които нямали възможност да купят на детето си нов велосипед. Понеже видях, че навсякъде в Албания кипи яка предизборна кампания с огромни билбордове на всички кандидат-кметове, попитах дали поставянето на колелетата има нещо общо с предизборната битка.  "Момичето каза, че били поставени в средата на мандата на кмета, че никой не е рязал лентички и никой не е писал за това по вестниците.  Просто колелетата се появили, приветливите девойки също, гражданите свикнали с това и с голямо удоволствие си наемали общинските велосипедчета. Услугата няма много общо с развитието на туризма в региона, но прави страхотно добро впечатление. Освен това в Тирана велоалеите са просто част от градския пейзаж и всичко изглежда така, сякаш е там от векове..."