Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:00:24

Пресечки

Детелина Николова има отговор на въпроса кой потопи Добрич*

Фотомонтаж: Бележник.бгФотомонтаж: Бележник.бгДерето на Добрич, което се оттича  към село Врачанци, да бъде почистено спешно от... съседната община. За това настоява кметът на Добрич Детелина Николова в писмо до областния управител, огласено днес чрез медиите. Виж тук. Така месец след потопа, без да е имало официално изявление за причините за бедствието, обществеността беше информирана чрез медиите за усилията на Николова да преодолее причините за бедствието.
Бележник.бг прочете внимателно писмото. Ето какво установихме:
От първите редове става ясно, че още на 26 юни кметът на Добрич Детелина Николова е поискала от областния управител срочна информация за състоянието на язовирите във водосборните зони. В резултат на искането на Николова, областният управител Недко Марчев назначил комисия. Комисията установила, че язовирите са обявени от началото на тази година за потенциално опасни. Освен  това по време на пороя тези микроводоеми са прелели. Направени са съответните предписания на кмета на съседната община Петко Петков и на концесионерите на язовирите. Губернаторът обаче информира, че  "що се отнася до високата вълна навлязла в Добрич от посока юг – югозапад поради липса на хидротехнически съоръжения /язовири/ количествата вода са от повърхностните води на водосборните зони". Т.е., потопът не е от наличието на язовири, а от тяхната липса. Припомняме, че според разследване на Бележник.бг, водата влязла в Добрич от южното дере, е удавила човек и потопила района около автогарата 6 часа (словом шест часа) преди да тръгне към Врачанци, и да залее района край Хуманитарна гимназия.
Но Николова продължава да пише на губернатора.  На 15 юли тя настояла Марчев да разпореди на кмета на община Добричка Петко Петков да почисти коритото на река Добричка в селската община. Мотивите на кметицата са, че "вследствие на проливните дъждове от 19 – 20 юни са нанесени сериозни поражения на частни и общински имоти, разположени в непосредствена близост до коритото на река Добричка, преминаващо през територията на община град  Добрич." Става ясно, че кметицата търсила отговор на въпроса за причините за наводнението и  разговаряла с местни експерти от Секция "Водно строителство" към Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Инженерите (?) се сетили, че "територията на Община град Добрич е вписана в територията на Община Добричка"  и по тази причина проектите трябва да се разработват съвместно от двете общини. От експертния разговор се стигнало и до важния извод, че водите от коритото на река Добричка се оттичат в дерето към Врачанци. Но това дере не било почиствано от 20 години.  Другият специален извод от срещата е, че Добрич е заобиколен от водосборни зони от изток и от юг, които са на  територията на селската община.  И тези чужди води са минали през нашия хубав Добрич! След като вече става безпределно ясно кой е виновен за потопа, кметът Детелина Николова пише на областния управител "да се разпореди  кметовете и кметските наместници на населените места, разположени във водосборната област, да извършат необходимите действия по прочистването на коритото на река Добричка.  Необходими са "спешни адекватни действия", казва Николова.
 

*Сайтът Бележник.бг беше създаден с идеята да бъде свободна и независима  медия. Не сме и допускали обаче, че ще ни се налага почти всеки ден да се занимаваме с кмета Детелина Николова. Публикуваме този анализ с надеждата да спрем порочната практика медиите да бъдат употребявани като пощенска кутия на властта.
Екипът на Бележник.бг