Петък, 12-ти юли 2024 г. | 18:52:25

Пресечки

Болницата в Добрич е създадена преди 150 години по инициатива на Митхад паша

Така е изглеждала болницата на Добрич преди 150 годиниТака е изглеждала болницата на Добрич преди 150 годиниПрез 1866-та година, по инициатива на видния турски държавник и реформатор Митхад паша и с изключителното съдействие на каймакамина на града Тефик ефенди, в Добрич започва да се изгражда болница. Тя е третата построена цивилна лечебница по българските земи край Дунава. Преди нея са открити болниците в Русе и Плевен. И трите здравни заведения са градени по идея на видния турски сановник Митхад паша, който  през есента на 1864-та година е назначен за най-висш администратор на дунавския вилает.
Ето какво пише на 24 юли 1866-та година във вестник "Дунав":  
"В града Хаджиоглу Пазарджик**, понеже се намира сред твърде много каази от Русчушкия, Тулчанския и Варненския санджаци, и според познатото му сгодно местоположение, по дадената заповед от страна на главното управление на вилаята, захвана да се прави една болница, която скоро ще бъде завършена."
Според историческите свидетелства изграждането на болницата в Добрич е срещнало и изключителната подкрепа на тогавашния каймакамин Тефик ефенди –  същият, който изразходва сериозни обществени средства за направата на каменни чешми и калдъръми в Файтон-линейкаФайтон-линейкаграда и поставя фенери, които да осветят централния площад. На Тефик ефенди е и разпоредбата дюкяните в града да имат приличен външен вид, за да придобие Хаджиоглу Пазарджик славата на голям търговски център.
Лечебницата е строена със средства от общинската хазна на Добрич, но са отпуснати и еднократни помощи от градските занаятчии и търговци, а бедното население пренася безплатно камъни от кариерите. Затова може да се каже, че в изграждането на болницата се е включило активно цялото градско население.
Пак според  вестник "Дунав" през 1867-ма в българския вилает вече има общо 7 болници – две в Русчук, една в Плевен, една в Хаджиоглу Пазарджик, една в Тулча, една във Видин и една в София.
Старата турска болница в Добрич се е състояла от главна болнична сграда с 40 легла за болни, готварница, баня, аптека и една стая за фелдшери, свидетелстват архивите. През 1872-ра година през Медицинската помощ през 19 векМедицинската помощ през 19 векХаджиоглу Пазарджик минава известният унгарски пътешественик и учен Феликс Каниц. Той описва, че леглата са били железни и дървени, събрани в три-четири стаи и свързани помежду си с врати. Леглата са били застлани със сламеници и покрити с черджета, а болните се завивали със свои черги, ямурлуци, кожени капами, палта и т.н. Към всяко легло е имало оставен болничен инвентар от пръстена стомна с вода за пиене и миене, пръстена паница и дървена лъжица за ядене, меден мангал за отопление. На стената висяла газена лампа, а в средата на всяка стая  била поставена малка дървена масичка. Една от одаите била заделена за жени. Болницата разполагала и с файтони, които били изпращани да доведат пациентите. "... населението, без оглед на националност и религия, получаваше извънредно добра и грижлива медицинска помощ", пише Феликс Каниц.
В хазната на община Добрич за 2016-та година не са предвидени средства за капиталови разходи за болницата, стана ясно днес по време на обсъждането на бюджета на града. Кметството обаче е решило да инициира кампания за набиране на средства за МБАЛ по случай 150-годишнината от създаването на здравното заведение.
-----
*В текста е използвана информация от книгата "Страници от историята на толбухинската болница", издадена през 1967-ма година с автори Любен Бешков и Петър Тодоров. Илюстрациите са от същата книга.
**Хаджиоглу Пазарджик е старото име на Добрич.

Коментари  

-1 #1 Няма име 11-01-2016 21:11
Абе, хора, като работите на принципа "копи - пейст", гледайте малко, бе!!! Митхат ли е, Мидхад ли е... ? Виалет ли е, вилает ли е...? Пазарджик или Базараджик??? За "пацинтите" не говорим.
Цитиране