Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:43:49

Новини

Велосипедист потроши възрастна жена до велоалеята в центъра

Велоалеята в ДобричВелоалеята в Добрич80-годишна жена е със счупена ръка и тежки контузии по краката, след като велосипедист я блъсна на метри от велоалеята до Попската градинка в Добрич. Когато видял падналата и стенеща пешеходка, колоездачът избягал. Инцидентът е станал на 15 май, но незнайно защо не се води за пътно произшествие и не е огласяван пред медиите.
Две седмици след сблъсъка жената беше още в шок. Тя прие да разкаже случката пред Бележник, но помоли да й пишем само инициалите – С.Е.
Ето какво сподели пострадалата:
"На 15 май т.г. се навършваха 29 години от смъртта на майка ми. Бях тръгнала към църквата "Свети Георги", за да запаля свещица. От двете ми страни вървяха две майки с колички. Бяхме встрани от велоалеята. Преди да стигна до Попската градинка, на метър-два извън велоалеята се мярна момче с колело. Всичко стана за секунди. То ме блъсна и аз паднах на дясната си ръка.  Изведнъж видях някакво 14-15-годишно момче над мен, което после изчезна. От удара чантата ми изхвърчала и застанала под главата ми. Това ме спаси да не си пръсна мозъка на плочките. Двете майки се втурнаха към мен. Старците от пейките в градинката наскачаха. Кракът ми беше в кръв. Не можех да мръдна. Майките намериха от някъде инивалидна количка и ме сложиха в нея. Някоя от жените извикала линейка и вместо в църквата се озовах в болницата."
 В Добрич всеки върви, където си иска, а велосипедистите карат, където им дойде В Добрич всеки върви, където си иска, а велосипедистите карат, където им дойдеМедиците установяват, че лакътят й е счупен на две места и се налага операция. 2-3 дни след инцидента С.Е. ужасено крещи и не може да дойде на себе си. Не помни какво е говорила. Изписана е от болницата на 29 май. Бележник разговаря с пострадалата часове преди да бъде изписана. Заради  получените тежки травми по таза и краката, тя още не можеше да върви сама и пристъпваше с помощта на проходилка.
Редакцинонен коментар:
Велоалеалеята в Добрич е един от примерите за така търсената от градските власти уникалност. Създаденото преди последните местни избори съоръжение наистина няма равно по света и у нас. Навсякъде велоалеите се правят встрани от пешеходната пътека. В Добрич обаче е взето абсурдното решение велоалеята да е по средата на пешеходната зона. Навсякъде се поставят обозначителни знаци и задължителна маркировка. В центъра на Добрич обаче това не се прави. Навсякъде велоалеите са свързани с пътни артерии. В Добрич обаче велоалеята почва от някъде в центъра и свършва някъде в подлеза. Навсякъде се следи стриктно да се спазват правилата за велодвижение. В Добрич всеки върви, където си иска, а велосипедистите карат, където им дойде.  
Малцина знаят, че по средата на "жълтите" плочки в града има велоалея.Малцина знаят, че по средата на "жълтите" плочки в града има велоалея.Анкета на Бележник установи, че малцина граждани пешеходци знаят, че по средата на "жълтите" плочки в града има велоалея. От 10 запитани в събота добричлии само един отговори, че "май тук имало нещо такова".  Останалите деветима бяха изненадани, че вървят по велоалея. Точно толкова изненадани, колкото и пишещата тези редове се изненада навремето от новината. Беше в края на септември 2011 година. Предизборната кампания в Добрич трябваше да бъде закрита с официално рязане на лента от първите хора в държавата. Докато чакахме ВИП персоните, попитахме къде е велоалеята, която ще откриваме. Под краката ви, отговориха  хората от предизборания щаб.
Тази есен отново ще има предизборна кампания. За да не затрудняваме въображението на някои кандидати за кметове, публикуваме снимки на истински велоалеи. Съвсем скоро ще разкажем и как се практикува колоезденето в различните европейски държави.
Велоалея в ОтаваВелоалея в ОтаваДвупосочна велоалея в БукурещДвупосочна велоалея в Букурещ

Коментари  

+1 #7 Josarian 21-06-2015 22:50
За голямо съжаление, само с едната боя велоалея не става! Това нещо, което е нарисувано, върху добилите вече световна известност жълти плочки по добричкия център, НЕ Е велоалея! По-скоро става въпрос за отчитане на дейност и не е удобно нито за колоездачите, нито за пешеходците!
Велоалеите се проектират и изпълняват съобразно останалата градска инфраструктура! Примери из Европа, как се правят велоалеи има предостатъчно! Детелина Николова, всеки месец е в Брюксел! Каква е тази глупост, дето се мъчи да ни я пробута, за велоалея! Да не говорим, че няколкото стари велоалеи, към Кобаклъка, Бранище, Победа, никой не ги поддържа!
Цитиране
-2 #6 Mishelix 15-06-2015 17:50
Не добре написана статия. Става явно тенденция всеки да се мисли за журналист. Пренапишете си статията и после публикувайте. Думи като "потроши", "пръсна мозъка" нямат място в подобен вид информационни статии.
Относно съдържанието: велоалеите като цяло нямат бъдеще у нас, особено пък ако са поставени на такива места като центъра... Не е добре обмислено положението им, което не пасва в инфраструктурата на пешеходната зона. Сигурно и двете страни имат отчасти вина за случилото се. Живот и здраве дни да се оправим и ние някой ден.
Цитиране
-3 #5 AZ 01-06-2015 23:30
Първо незнам защо обсъждате велоалеята като жената е ударена не на велоалеята.Второ какъв ви е проблема да има велоалея при условие че има достатъчно място за пешеходците ,нима ако е в ляво или в дясно пешеходците няма да вървят по нея. Във градската градина като е направена отстрани сякаш не си върви всеки където му падне.
За тези които ще ме нападнат да уточня не защитавам велосипедистите защото аз съм от тези които не слизат от автомобила,нито пък защитавам кметицата все ми е тая кой ще е кмет ,но в случая всичко си е до културата на пешеходците и на велосипедистите .Незнам кога в тази държава ще спрем да търсим вината винаги в управляващи или в нещо друго но никога в нас самите
Цитиране
0 #4 Михаил 01-06-2015 21:32
Това се очакваше да се случи. Най-голямата глупост е в пешеходна зона да направиш велоалея. Добре,че не е пострадало някое малко дете, тогава края щеше да бъде друг. Но управляващите си изтриха ръцете с това да приличаме на европейци на колело. Нека сега те да поемат отговорността, защото те с техните действия и бездействия съзнателно доведоха до страданието на тази старица.
Цитиране
0 #3 Йонко 01-06-2015 19:11
Според мен вело алеята е в средата защото от двете страни на центъра има заведения които имат маси и столове на самия център и ако алеята е в страни ще е в близост до масите на заведенията.
Цитиране
+2 #2 alqdr 01-06-2015 10:36
когато аз карам по алеята има майки с колички, възрастни хора и каквото се сетиш
Цитиране
+2 #1 Аборигена 01-06-2015 06:57
Тази велоалея беше обозначена и маркирана, но стадото винаги е вървяло по нея. А допускам че е направена в средата на пешеходната част, заради сянката от дърветата, през лятото е върл пек на центъра на Добрич и естествено пешеходците се насочват по сенките, съответно свободна остава централната пътека, където са и обозначили алеята. Никой няма култура в този град , ни пешеходци, ни велосипедисти, ни шофьори. Има да се работи върху превъзпитание на всички.
Дано старицата се оправи!
Цитиране
Последни новини