Вторник, 25-ти юни 2024 г. | 14:11:14

Новини

В пандемията РЗИ проверила 25 пъти чистотата на град Добрич, открила ...2 микросметища

25 проверки на "насочен здравен контрол относно чистотата на град Добрич" извършили служителите на  РЗИ в периода на извънредното положение, открили две микросметища и нерешен проблем с изтичане на отпадните води от канализацията. Това става ясно от доклада на инспекцията до здравното министерство, написан заради писмото, което изпратихме до Министерския съвет.
Припомняме, че на 10 август алармирахме институциите в България за проблемите с ръководството на МБАЛ, избуяли в пандемията. Съобщихме и за ужасната мръсотия, в която е затънал град Добрич, за немитите улици, за мръсните маршрутки, за занижения контрол на поставените под карантина лица и въобще за всички предпоставки за развихряне на заразата. В преден текст разказахме, че 78 процента от инфектираните в областта са от град Добрич, че 32-ма са до момента починалите.
Сега публикуваме отговора на РЗИ за мръсотията в Добрич и за проблемите в болницата. С  обемна и неясна статистика инспекцията отчита пред здравното министерство, че си е свършила работата за мръсотията в пандемията – проверявала е, открила е нарушения и даже е наказвала.
Така "извършеният насочен здравен контрол относно чистотата на град Добрич" открил наличието на "две микросметища от битови и други отпадъци в района на улица "Силистра" и западния вход на СУ "Св.Св Кирил и Методий". Кой е нарушителят, не става ясно. Две предписания за провеждане на задължителни хигиенни мерки са издадени, но не на общината, а "до община Добрич".  Едното предписание било изпълнено,  предстояла проверка на второто предписание. Към информацията за общината е лепнато, че са открити "отпадни води, изтичащи от канализационни шахти в ЖК "Балик" и улица "Баба Тонка". После обаче разбираме, че на "ВиК – Добрич са издадени две предписания за провеждане на задължителни противоепидемични мерки".
Понеже предписанията не били изпълнени, били предприети административно-наказателни мерки, защото липсвало "радикално и комплексно решение на проблемите с изтичане на отпадни води в град Добрич в условията на извънредна епидемична обстановка".
По темата за мръсните маршрутки:
Извършен бил текущ насочен контрол в транспортните средства за обществен превоз, направени били общо 147 проверки в градския транаспорт. Проверяващите установили, че не винаги се спазват мерките за носене на защитна маска. Съставени са 2 (словом: два) акта на отговорните лица. Направени са и две предписания на транспортните фирми, защото нямало "осигурен и поставен дезинефктант за ръце" за пътниците. Второто предписание е да бъде поставена информационна табела, която да напомня за спазване на дистанция, за хигиена на ръцете и за носене на маски.
По-нататък РЗИ продължава да ни залива с нищонеказваща статистика. Пишат, че били констатирали множество нарушения. Привеждат като доказателство десетки цифри. Не става ясно нито какви обекти са проверявали, нито какви нарушения са открити. За да не досаждаме на читателя с изреждане, по-долу просто ще публикуваме цялото писмо.
За проблемите в болницата
Особена е позицията на РЗИ за ситуцията с болницата. От инспекцията цитират, че сме написали до МС, че Добрич е пред хуманитарна криза, че заразата от коронавирус расте като лавина, мерки за пресичането й липсват, а заради управленска немощ единствената болница в града вече не е в състояние нито да поема болните, нито да ги лекува. После пак под формата на предълга статистика, ни съобщават за всичко, което отдавна е известно – закрито инфекциозно, гастроентеролози обгрижват ковидболните,
смесват се заразени и незаразени с К9-19 пациенти в едно отделение, препоръките на здравната иинспекция по темата, назначен прокурист и т.н. Новите моменти са два: През юли на старото болнично ръководство било разпоредено да направи нализ на разпространението на заразата в болницата. В окончателния извод бившите шефове отчели, че няма вътреболнична инфекция, а "ако има пропуски, те са резултат или от личната безотговорност на персонала, или от претовареност".
А пък инспекцията непрекъснато издавала предписания. С два доклада, на 27 юли и 30 юли информирала здравното министерство за отказа на ръководството на МБАЛ да изпълнява предписанията за COVID-19. В резултат на това здравният министър и главният държавен здравен инспектор посетили болницата и предприели спешни мерки за промяна на ръководството, твърдят от РЗИ. А към 10 септември те вечи били извършили общо 30 проверки на лечебното заведение.  
Накрая, очевидно много засегната от нашето писмо, здравната инспекция ни дава и оценка:
"РЗИ–Добрич адмирира активната гражданска позиция, когато тя визира обективно и непреувеличено съществуващите проблеми и ще продължи да работи за осъществяване на ефективен противоепидемичен контрол в условията на COVID-19 на територията на област Добрич."
Документът е подписан от д-р Николинка Минчева. Парафът е положен "За директор на Регионалната здравна инспекция – Добрич.


Последни новини