Петък, 1-ви декември 2023 г. | 21:14:16

Новини

В Добрич наложиха ограничителни мерки заради болестта син език

За превантивни мерки, които да ограничат разпространението на болестта син език, съобщават от община Добрич. Вирусът се предава чрез ухапване на животните от комари. Заразата не се предава на човека, но месото на заразеното животно не трябва да се консумира.
От пресслужбата на кметството уведомяват, че:
        1. Забранява се нощната паша на територията на Община град Добрич от 19:00 до 8:00 час на следващия ден,когато опасността  от заразяване е най-голяма.   
        2. Собствениците на животновъдни обекти да засилят наблюдението над възприемчивите към болестта преживни животни.
        3. Собствениците на животновъдни обекти  да  извършат дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на оборска тор и местата за водопой при съмнение за заболяването.
        4. Да се ограничи придвижването на възприемчиви за болестта преживни животни, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане след извършване на клиничен преглед и обработка с инсектициди.
         6. Гражданите да сигнализират в ОДБХ - Добрич, РЗИ – Добрич или в Община град Добрич при съмнение от наличие на болно животно /съмнително поведение на животно, наличие на труп на животно/.
          Към момента на територията на Община Добрич няма регистрирани случаи на болни животни.
Последни новини